Gündem Cerablus manevrası

Cerablus manevrası

24.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki gün Cerablus’taki IŞİD ve PYD hedeflerini vuran Türkiye, dün de Suriye tarafından atılan havan mermileri üzerine obüslerle yine karşılık verdi. 4 IŞİD hedefine tam 40 topçu atışı yapıldı. Sınırdaki birlikler de teyakkuz haline getirildi

Cerablus manevrası

Suriye’nin kuzeyindeki Cerablus’tan IŞİD’in sökülmesi, burayı ele geçirerek kuzey Suriye’de koridor oluşturmayı amaçlayan PYD-YPG’nin engellenmesi için Türkiye teyakkuza geçti. Sınırda geçmişten bu yana alınan geniş güvenlik önlemlerine ek olarak yeni önlemler alınırken, önceki gün “kırmızı çizgi” ilan edilen bölgeye hareketlenen PYD ile IŞİD mevzilerini obüslerle vuran Türkiye, dün de iki havan mermisinin Gaziantep Karkamış’a atılması üzerine IŞİD hedeflerini 40 topçu atışıyla dövdü. Özgür Suriye Ordusu mensuplarının Cerablus’u ele geçirmek için harekete geçeceği ifade edilirken Türkiye’nin de tezleriyle uyumlu bu hamleye destek vereceği belirtiliyor.

Suriye’nin kuzeyindeki Cerablus, Suriye’deki barışı sağlamak için yeni yöntemlerin arandığı süreçte tartışmaların odağına oturdu. Menbic’i kaybettikten sonra kuzey koridorundaki tek bağlantı noktası olan Cerablus’a tutunmak isteyen IŞİD’in buradan sökülmesi için ÖSO’nun hareke geçmeye hazırlandığı kaydediliyor. Menbic’i ele geçiren unsurlardan YPG’nin de Kürt koridoru oluşturarak sözde kantonları birleştirmek için Cerablus’u almak istediği biliniyor.

Kırmızı çizgi

Türkiye, kırmızı çizgi ilan ettiği bu alana yönelen YPG mevzilerini önceki günden itibaren obüslerle vurdu. YPG’liler bunun üzerine geri çekilmek zorunda kaldı. Cerablus’taki IŞİD mevzilerini vuran Türkiye, dün iki havan mermisinin Karkamış’ı hedef alması üzerine yeniden harekete geçti. Karkamış’a iki havan mermisi düşmesinin ardından Gaziantep’in Suriye sınırında konuşlu TSK unsurlarınca misliyle karşılık verilerek dört IŞİD hedefine 40 topçu atışı yapıldı. Dün sabah erken saatlerde DAEŞ ile ÖSO mensupları arasında devam eden çatışmalar sırasında iki havan mermisi, Karşıyaka mahallesindeki camiye ait lojmanın bahçesine düşmüş, elektrik tellerinin isabet aldığı ve can kaybının yaşanmadığı olayın ardından güvenlik güçleri, mahalleye giriş ve çıkışları kapatmıştı. Halep kentine bağlı Cerablus ilçesinin kontrolünü sağlamak için IŞİD ile ÖSO mensupları arasındaki çatışmalar birkaç günden beri aralıklarla sürüyor.

401 kilometrelik hendek

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, hudut hattındaki faaliyetleri de kesintisiz devam ediyor. Sınır güvenliğinin sağlanması kapsamında Suriye sınırına 240 kilometre modüler/sabit beton duvarın inşası bitirilirken, 208 kilometrelik bölümün inşası da planlamaya alındı. Ayrıca 49 kilometre tel engeli, 72 kilometre kafes tel engel sistemi, 61 kilometre akordeon tel engel sisteminin kurulumu tamamlandı. Sınır hattında 401 kilometre hendek kazılırken, 86 kilometre toprak set inşası ile 3,95 kilometre perde duvar (sabit) tamamlandı. Özellikle Kilis/Gaziantep sınır bölgesinde korunaklı/geniş gözetleme imkanı sağlayan 57 adet beton kule inşa edildi. Birliklerin imkanları ve mülki makamların da desteği ile 85 kilometrelik stabilize yol yapımı, bin 892 kilometrelik yolun ıslahı, birlikler ve valiliklerce 422 kilometrelik hudut aydınlatması tamamlanırken, 140 kilometrelik yolun inşası için kaynak planlaması yapıldı. 47 bölgede geçici askeri güvenlik bölgesi, bir bölgede özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

Cerablus Askeri Meclis Komutanı öldürüldü

YPG’nin başını çektiği ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin, Suriye’nin kuzeyinde yer alan Menbic kentini ele geçirmesinin ardından IŞİD’e karşı yeni bir operasyon düzenlemek üzere oluşturululan Cerablus Askeri Meclisi’nin komuatının öldürüldüğü açıklandı. YPG, sınırdaki Kürt koridorunu birleştirmesini sağlayacak Cerablus kenti için güneyden harekete geçerken, Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu güçlerinin de kuzeyden operasyon planladığı aktarılmıştı.
İngiltere merkezli The Observatory gazetesi, Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı olarak kuruluşu ilan edilen Cerablus Askeri Konseyi’nin ilan edilen yeni komutanı Abdul Settar el-Cadir’in IŞİD’in kontrolündeki Cerablus kenti yakınında öldürüldüğünü açıkladı. PKK’nın Suriye kolu PYD’den Naser Haj Mansour, Abdul Settar el-Cadir’i ölümüyle ilgii “iki Türkiye ajanının gözaltına alındığını” iddia etti. Kürt kaynakları, suikastçilerin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) üyesi olduğunu ileri sürerken kanıt olarak yakında bir video yayınlanacağı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Sınıra güvenlik takviyesi

Bölgede güvenlik önlemleri artırılırken, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığından gönderilen çok sayıda tank, zırhlı personel taşıyıcı araçlar ile ağır silahlar, önceden belirlenen noktalara konuşlandırıldı. Cerablus’taki hareketliliği yakından takip eden güvenlik güçleri, sınır hattındaki devriye sayısını artırdı.

Yüksek bitki ekimi yasaklandı

Sınıra yakın bölgelerde yüksek bitki ekimi yasaklanırken, hudutlardaki bataklık alanlar kurutularak, gözetleme alanları açılıp, leçelik/makilik/ormanlık alanlarda görüşü engelleyen bitkilerin önemli bir bölümü de temizlendi. DSİ Adana Bölge Müdürlüğü ile koordine edilerek, 52 kilometrelik hudut hattını teşkil eden Hatay/Asi Nehri’nin ıslah çalışmasında önemli bir aşamaya gelindi. Bu ve benzer yerler de dahil hududa yakın yerleşim yerleri ile hudut hattı arasına engel sistemlerinin tesisi sürüyor.