Gündem Çerkezler ve Abhazlar sürgünü protesto etti

Çerkezler ve Abhazlar sürgünü protesto etti

23.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çerkez Dernekleri Federasyonu, Çerkez Sürgünü ve Soykırımının 154. yılı dolayısıyla Taksim’de anma yürüyüşü düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Çerkez sürgünü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Çerkezler ve Abhazlar, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde de sürgün edilirken ölen atalarını denize çelenk bırakıp, dualar ederek andı.

Çerkezler ve Abhazlar sürgünü protesto etti

154 yıl önce yaşanan Çerkes sürgünü ve soykırımı Türkiye’de yaşayan Çerkezler tarafından unutulmadı. Çerkez Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen yürüyüşe Türkiye’de yaşayan her yaştan Çerkez katıldı. Çarlık Rusya’sı tarafından 1864 yılında gerçekleştirilen sürgünü ve soykırımı protesto eden Çerkezler zaman zaman sloganlar attı. Galatasaray Lİsesi önünde yapılan anma töreninin ardından grup Rusya Konsolosluğu’na kadar yürüdü. Galatasaray Lisesi önünde yapılan anma töreninde konuşan Çerkez Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş, Çerkezlere yapılan soykırımın kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Çarlık Rusya’sı tarafından 154 yıl önce gemilere doldurularak Türkiye kıyılarına gönderilen Çerkez ve Abhazlar’ın büyük bölümünün sahile çıktığı Kandıra’ya bağlı Babalı sahilinde de anma töreni düzenlendi.

Karanfil bırakıldı

Törene, Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Atanur Aksoy, Abazya’nın Türkiye Temsilcisi Vadim Haraziya’nın yanı sıra Türkiye’nin birçok bölgesinden Abhaz ve Çerkezler katıldı. Törende sürgünde ölenler için dua edilirken, kıyıya çıktıkları sahile çelenk ve karanfiller bırakıldı.

Tören geleneksel Nart Ateşi’nin yakılmasıyla sona erdi.

Çerkezler ve Abhazlar sürgünü protesto etti

Çerkezler ve Abhazlar sürgünü protesto etti

İstanbul’da büyük yürüyüş düzenleyen Çerkezler, Rusya’yı protesto etti.

Yazarlar