Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Batı ülkelerinde tamamen bitkisel kökenli ham maddelerden üretilen deterjanlar kullanılmaya başlandı. Bu deterjanlarda petrol esaslı ham madde (doğada çözülmeyen, insana ve çevreye zararlı ham madde) yok.

İnsanlar sağlığına dikkat etmek için organik ürünlere yöneldi. Sebzenin, meyvenin, etin, hatta şarabın organiği tüketiliyor. Giysilerde “organik pamuktan üretilmiştir” etiketi aranıyor.

İyi de bebeğiniz için satın aldığınız organik giysiyi, bebeğinizin biberonunu, süt şişesini petrol esaslı deterjan ile yıkarsanız, organiklik kalır mı? İyi de organik yiyecekleri, içecekleri, petrol esaslı deterjan ile yıkanmış tencerede pişirir, tabakta yer, bardakta içerseniz, yediğiniz, içtiğinizin organikliği kalır mı? Midenize organik yiyecek içecekten daha çok kaplardaki, tabaktaki, bardaktaki petrol esaslı deterjanın kalıntısı giriyor.

Haberin Devamı

Bilgi kıtlığı var

Çare, deterjanın da çevre dostu olanını veya tamamen bitkisel kaynaklı hammaddelerden üretilenini kullanacağız. Ben bu işin uzmanı değilim. Tüketiciyim.

Marketlerde satılan Alman orijinli, ithal malı çevre dostu deterjanları ithal eden gruptan Kimya Mühendisi Halil İbrahim Tanrıverdi, bana petrol esaslı klasik deterjanlarda kullanılan fosfat, borat veya Perborat, Formaldehit, NTA ve EDTA diye isimlendirilen sağlığa zararlı doğada çözülmeyen kimyasalların çevre dostu (ekolojik) deterjanlarda olmadığını anlattı.

Marketlerde satılan yerli malı, çevre ve doğa dostu Turmepa markalı deterjanlar bitkisel ve doğal hammaddelerden üretilmiş. Turmepa Rahmi Koç‘un kurduğu “Deniz Temiz Derneği”nin kısa ismi. Bu ürünlerden elde edilen gelir, deniz kirliliği ile mücadele amaçlı projelerde kullanılmaktadır.

Turmepa için organik temizlik malzemelerini üreten Üretici Uzay Kimya’yı buldum. Sevda Arıkan isminde bir kadın kimya mühendisinin 1983 yılında kurduğu farklı amaçlarla kullanılan temizlik ürünleri konusunda uzman bir şirket. Kimya Yüksek Mühendisi Sevda Arıkan ürettikleri bitkisel esaslı deterjanlar hakkı bilgi verdi.

Bitki esaslı

Çevre dostu ve bitki esaslı deterjanlarda petrol esaslı maddeler, fosfat, bor bileşenleri kullanılmıyor. Uzay Kimya’nın ürünü olan ve Turmepa markasını taşıyan ürünler koko yağı, palmiye tohumu yağı, mısır, buğdağ ve patates nişastası gibi doğal ürünlerden üretiliyor. Vegan sertifikası ile bitki esaslı olduğu belgeleniyor.

Haberin Devamı

Ben konuya dikkat çekmek için yazıyorum. Üreticiler, uzmanlar bizi aydınlatır ise neyin ne olduğunu öğreniriz. Bu konu küçük büyük, hepimizi ilgilendiriyor.