İstanbul CEYHUN YILMAZ: “HER ŞEY SOSYAL MEDYAYA MAL EDİLMEMELİ”

CEYHUN YILMAZ: “HER ŞEY SOSYAL MEDYAYA MAL EDİLMEMELİ”

31.03.2015 - 12:35 | Son Güncellenme:

.

CEYHUN YILMAZ: “HER ŞEY SOSYAL MEDYAYA MAL EDİLMEMELİ”

“Eğitim Teknolojileri Zirvesi” sosyal medya oturumunda Ceyhun Yılmaz, sosyal medyanın günah keçisi ilan edildiğini söylerken, oturumun moderatörlüğünü yapan Ümit Sanlav sosyal medya bağımlılığına dikkat çekti.
Yıldız Teknik ve Bahçeşehir Üniversiteleri işbirliğiyle düzenlenen Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nin moderatörlüğünü Ümit Sanlav’ın yaptığı sosyal medya oturumunda; komedyen-iletişimci Ceyhun Yılmaz, program yapımcısı - sunucu Müge Arda ve Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan, sosyal medyayı konuştular.
Graham Bell’in hologram konuşmasının ardından geçilen sosyal medya oturumunda açılış konuşması yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Basın Danışmanı ve Sosyal Medya Savaşları kitabının yazarı Ümit Sanlav, sözlerine Graham Bell’in bir sözü ile başladı. Bell’in “Bir gün Amerika’nın her büyük şehrinde en az bir adet telefon olacak” sözünü hatırlatan Sanlav, “böylesine önemli ve büyük bir bilim adamının, daha vizyoner, daha ileri görüşlü olması beklenirdi. Demek ki zeki olmak başka, ileri görüşlülük ve pazarlama bilmek başka” dedi.
“SOSYAL MEDYA” KAVRAMI İNSANIN DEĞİL, BİLGİSAYARIN SOSYALLEŞMESİDİR
Sosyal Medya kavramının; insanın değil, sanal ortamdaki bilgisayar teknolojisinin sosyalleşmesi anlamına geldiğine de değinen Ümit Sanlav şu şekilde konuştu: “Sosyal medya kullanımıyla sosyalleştiğini sanan, farkında olmadan sosyal medyaya esir, sosyal medya bağımlısı bir toplum haline geldik. Daha önceleri nick name (takma isim ve rumuz) ve ISQ numaraları ile birebir iletişim kurulan sanal dünya, günümüz yansımalarında artık gerçek bilgiye dönülmesi ile sosyalleşti ve sosyal medya kavramı buradan doğdu. Yani sosyal medya kavramı; kullanıcılarının sosyalleşmesi değil, kısa bir süre öncesine kadar tamamen sanal olan bilgisayarlı iletişim teknolojisinin sanallıktan kurtulup, sosyalleşmesi anlamına gelmektedir.”
“HER ŞEY SOSYAL MEDYAYA MAL EDİLMEMELİ”
İlk olarak söz alan komedyen ve iletişimci Ceyhun Yılmaz, hemen hemen bütün toplumsal olayların sosyal medyaya mal edilmesinin yanlış olduğunu iddia ederken, “1955 yılında gerçekleşen 6-7 Eylül provokasyonuyla insanlar sokağa döküldüğünde Sosyal Medya yoktu. Atatürk’ün evi bombalandığı haberleri yayılıp infial yaratılmıştı. Olmaması gererken olaylar olmuştu, hatta belki de sosyal medya olsaydı, bilinçlendirme yapılabilir, olayın gerçek boyutları anlatılır ve olayların önüne geçilebilirdi” dedi. Daha sonra marka ve kişisel sosyal medya hesaplarının yönetim tarzlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ceyhun Yılmaz, twitter’da Trend Topik (TT) olmanın yollarını anlatırken, kişisel deneyimlerinden bahsetti.
SOSYAL MEDYA ETKİLİ BİR EĞİTİM ARACI OLABİLİR
Program yapımcısı ve sunucu Müge Arda, sosyal medyada algı oluşturulmasına değinip sosyal medyanın en etkili ve ses getiren iletişim aracı olduğunu belirtirken, Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan da “eğitimde kullanılabilecek sosyal medya uygulamalarını” tanıttı. Oyunlardan yarışmalara, etkinlik sayfaları oluşturmaktan, önemli gün ve haftalara dair internet sitesi ve sosyal medya sayfaları oluşturmaya dair açıklamalar yapan Ercan, konuya dair örnekler gösterdiği sunumunda, sosyal medyanın üzerinde akılcı bir çalışma yapılarak, etkili bir eğitim aracı haline gelebileceğini anlattı.
CNN Türk Eğitim ve Başarı programı yapımcı ve sunucusu Ece Karaboncuk’un moderatörlüğünü yaptığı “Kurumsal Dünyada Eğitim Teknolojileri" panelinde de “klasik öğrenme ve öğretme modellerinin tartışıldığı günümüzde, teknolojiyi paydaşı haline getiren eğitim modelleri üzerine çalışılması gerektiği” konuşuldu.