Gündem Ceylan’ın zaferi Milliyet Sanat’ta

Ceylan’ın zaferi Milliyet Sanat’ta

27.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat, haziran sayısında 67. Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ve FIPRESCI Ödülü ile dönen yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ı kapağına taşıdı

Ceylan’ın zaferi Milliyet Sanat’ta

Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kış Uykusu’yla Cannes’dan hem Altın Palmiye’yi hem FIPRESCI Ödülü’nü kazanmasının ardından sinema dünyasının usta isimleri görüşlerini 29 Mayıs’ta piyasaya çıkacak Milliyet Sanat’ta paylaştı.

‘Ceylan bunu hak ediyor’
Nuri B. Ceylan bunu gerçekten hak ediyor. Nuri Bilge Ceylan gibi bir sinema ustası bence kendi bildiği gibi yaparsa böyle oluyor işte. Yani hiçbir art niyet olmadan, gişe düşünmeden, sadece kendi bildiğini, inandığını yaptığı zaman insanlar da bunu takdir ediyor.

‘Başka seçenek yoktu’
‘Kış Uykusu’ günlük hayatın sıradan gidişatı içindeki karakterleri habire konuşturarak risk alması, Ceylan’ın bildik ‘sessiz’ sinemasında bir dönüm noktası yaratıyor. ABD’den Fransa’ya dokuz kişilik FIPRESCI jürisi olarak sinema duygusuyla diğerlerinden gayet üst noktada olan bu filme ödül vermemek galiba seçeneklerimiz arasında değildi.

‘Mutluluk duydum’
Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes serüvenini baştan beri izlemiş bir sinema yazarı, “Genç Türk Sineması” ya da “Yeni Türk Sineması” denen olayı da başından beri izlemiş ve desteklemiş bir sinemasever olarak bu ödülden sonsuz bir sevinç ve mutluluk duymam çok doğal.

‘Çarpıldığımı itiraf etmeliyim’
Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes’da yarışan ilk filmi “Uzak”la da Altın Palmiye’yi hak ettiğini düşünmüşümdür hep. Jüri Büyük Ödülü’nü almıştı “Uzak”. “İklimler” sadece FIPRESCI Ödülü’yle yetinmişti, bence o da Altın Palmiye’yi hak eden bir filmdi. “Kış Uykusu”nu izlediğim an çarpıldığımı itiraf etmeliyim. Kendi sineması içinde farklı bir sayfa açan bu filmden de çok parlak bir başarıyla çıktığını düşünüyorum.

‘Kimse sahiplenmemişti’
İlk kez benim de oynadığım “Yol” filmiyle almıştık Altın Palmiye’yi, biliyorsunuz. O zamanlar - yeri gelmişken bunu da söylemek istiyorum - aslolan Nuri Bilge Ceylan’ın başarısını kutlamak, onun sevincini iletmek ama doğrusu “Yol”un aldığı ödülden sonra, bunun ağır faturasını çektik. Kimse sahiplenmemişti doğru dürüst. Nuri Bilge Ceylan mesajıyla da duruşuyla da zaten doğru bir arkadaşımızdır. Bu çok önemli bir şey; sinemamızın oralarda karşılık görmesi sevindirici bir şey, bu bize çok önemli hareket imkanları getirecek

‘Heyecandan gözlerim doldu’
Çok mutlu oldum ilk öğrendiğimde. Heyecandan gözlerim doldu neredeyse. Gerçekten Nuri Bilge Ceylan, Yılmaz Abi (Güney) ile beraber Türkiye’ye gelmiş en önemli yönetmenlerden bir tanesi. Ödül törenini de seyrederken, ‘82’deki olanlar aklıma geldi.
“Yol” filminin ödül aldığı o gün... Benim o dönem yurt dışı çıkış yasağım vardı, mahkemelerim devam ediyordu. Yılmaz Abi’nin ödülü aldığı gece biz de, rahmetli Zeki Ökten, Atıf Yılmaz ve Şerif Gören hep beraber şaraplarımızı, rakılarımızı kaldırdık havaya, Yılmaz Abi de Cannes da ödülünü kaldırıyordu.

‘Gurur verici bir ödül’
Bence Nuri Bilge Ceyla’nın başarılarla dolu uzun bi yolu var. Umarım yollarımız yine kesişir... Başımızda bir sürü bela varken, böylesine güzel bir haberi ıskalayan ve kendilerini hala Türkiye basını diye sunanları da ayakta alkışlıyorum.