Gündem Kamu kurumları milli yazılım tercih etmeli

Kamu kurumları milli yazılım tercih etmeli

17.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) “yerli ve milli” yazılım için Cumhurbaşkanlığına sunulmak üzere bir rapor hazırladı. Kamu kurumlarında milli yazılım önerisinde bulunulan raporda, yerlileşme izni verilen teşviklerin yabancı yatırımları engellememesi istendi.

Kamu kurumları milli yazılım tercih etmeli

TBD’nin “yerli ve milli yazılım” ile ilgili çalışması, cumhurbaşkanlığı makamına, bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne sunulacak. Raporda, kamu kurumlarının yerli yazılım tercih etmesi istenirken, “milli ve yerli yazılım” konusundaki aldatıcı çalışmaların ise son bulması istendi.

Haberin Devamı

Raporda, yerli yazılım üretici şirketlerinin yabancı sermaye tarafından satın alınması durumunda kritik alanlar olan siber, uzay, savunma alanlarında millilik değerlendirmesinin yeniden yapılması ya da düşürülmesi gerektiği belirtildi. Raporda dikkat çekilen diğer bazı konular ise şöyle oldu:

- Yerli yazılımda “üretici ortaklık yapısı”.

- Yerli yazılımın, yurtdışından gelen sermayeyi engellemeyecek şekilde teşvik edilmesi.

- Sektöre mali destek yanında teknik ve idari destek verilmesi.

- Kamu kurumları ve bağlı kuruluşların yerli ve milli yazılımları tercih etmelerinde yaşanan sorunların çözüm yolları üzerinde çalışılması.

- Kalite standartları, kaynak kodlarının yönetimi gibi konuların yerlilik kriterleri dışında ele alınması.

Haberin Devamı

Türkiye’nin bekası için yerlilik ve milliliğin çok önemli olduğunun altını çizen TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, bilişimde yerlilik ve millilik hamlelerinin gerçekleşmesi için kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.