Gündem CHP’li Ayaydın’dan ‘şeffaf sınav’ teklifi

CHP’li Ayaydın’dan ‘şeffaf sınav’ teklifi

19.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile ÖSYM tarafından yapılan merkezi ve ortak sınavların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamına alınarak soru ve cevaplarının açıklanması amacıyla kanun teklifi sundu.

CHP’li Ayaydın’dan ‘şeffaf sınav’ teklifi


Ayaydın tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeriyor. Teklif, MEB ile ÖSYM tarafından yapılan merkezi ve ortak sınavların kanun kapsamına alınması ve bu sınavlara ilişkin soru ve cevapların kamuoyuna açıklanmasının zorunlu hale getirilmesini içeriyor. Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:
“Demokratik hukuk devleti anlayışının temel unsurları olan şeffaflık ve hesap verebilirlik esaslarına tamamen aykırı olan düzenleme, aynı zamanda söz konusu sınavlarla geleceği şekillenen milyonlarca vatandaşımıza karşı yapılmış büyük bir haksızlıktır. Türkiye gibi sınavların bol olduğu ve bu sınavlara milyonlarca kişinin girdiği bir ülkede öncelikle yapılması gereken söz konusu sınavları mümkün olduğunca şeffaf hale getirerek muhtemel kuşku ve endişeleri asgariye indirmek iken, maalesef ülkemizde bunun tersi yönünde adımlar atılmıştır.
‘Güveni azalttı’
Son yıllarda gerek ÖSYM’nin gerekse de Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı sınavlarda ortaya çıkan hukuksuzluklar zaten vatandaşların sınav sistemine olan inancını ve güvenini azaltmıştır. Şeffaflıktan uzaklaşılmamalıdır.”