Ankara Chp'li Yılmaz'dan Kıbrıs Değerlendirmesi

Chp'li Yılmaz'dan Kıbrıs Değerlendirmesi

19.06.2017 - 15:06 | Son Güncellenme:

.

Chpli Yılmazdan Kıbrıs Değerlendirmesi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Yarın çözüm olursa o çözümü Rumlar yıkarsa Türk tarafı buna müdahale edemeyecek, çünkü tek taraflı hakkı bulunmayacak" dedi.
TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Öztürk Yılmaz, Kıbrıs görüşmelerine ilişkin olarak, "Kıbrıs’ta kritik bir aşamaya gelindi. Karabağ’daki işgal ya da Kırım konuşulmuyor ama bugün istikrarın olduğu Kıbrıs’ta illa da çözüm olması gerekir şeklinde gündemde tutuluyor. Şunu belirtelim; burada Türkiye, Kıbrıs konusunda yalnızdır. Adadaki Cumhurbaşkanının da çözüm yanlısı tutum takınması endişelerimizi artırmaktadır. Müzakerelerde pazarlık gücünün olması için bazen alttan almak, masayı dağıtmak ve bu şekilde sonuçlandırmak esastır. Ne pahasına olursa olsun ne derseniz deyin çözüm istiyorum mantığıyla giderseniz elinizi kolunuzu bağlarsınız" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, Rum tarafının toprak ile tavizi kopardığını savunarak, "Garanti ve İttifak Anlaşmasının sulandırılması ve ortadan kaldırılmasına gelmiştir sıra. Rum tarafı Garanti Anlaşmasının dördüncü maddesinde tek taraflı müdahale hakkını ortadan kaldırmak istiyor. Yarın çözüm olursa o çözümü Rumlar yıkarsa Türk tarafı buna müdahale edemeyecek, çünkü tek taraflı hakkı bulunmayacak. İkinci öncelik asker sayısını azaltmak istiyorlar. Bu asker sayısının azaltılması ve müdahale hakkını ortadan kaldırılması demek, hangi çözüm olursa olsun onu uygulamayacağım ve Kıbrıs’ı yutacağım demektir. Rum tarafı Bizans oyunları yapıyor, Bizans oyunları oynuyor" dedi.
Hükümeti uyaran Yılmaz, "Böyle giderse Kıbrıs’taki haklarımızı kaybederiz. KKTC’nin ortadan kaldırılacağı bir süreç başlıyor. Ne derlerse desinler Türk askerinin olmadığı çözüm Türkiye için bir sonun başlangıcıdır. Çünkü Türkiye Kıbrıs’ı kaybettiğinde Doğu Akdeniz’deki her şeyi kaybedecek. Kıbrıs’a asker yığılırken Rusya, ABD bunu yaparken senin askerini çekmen akılsızlıktır. Sakın bu oyuna gelmeyin diye uyarıda bulunuyorum. Kıbrıs bizim milli davamızdır” şeklinde konuştu.