Gündem Cihada çağıran dergi afişi ders kitabında

Cihada çağıran dergi afişi ders kitabında

06.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın “İlkokul Türkçe 1 Ders Kitabı”nda “Birdirbir” adlı derginin cihat çağrısı yaptığı, “Filistin özel sayısı”na ait afişe yer verildiği ifade edildi.

Cihada çağıran dergi  afişi ders kitabında

Eğitim-İş, MEB tarafından Başak Matbaacılık’a bastırılan 2017-2018 Eğitim Yılı İlkokul Türkçe 1 Ders Kitabı’nın sayfa sayfa değerlendirmesinden oluşan raporda özetle şunlar kaydedildi:

- Kitap incelendiğinde görsellerin Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Alparslan Durmuş’un sahibi olduğu EDAM şirketince hazırlandığı anlaşılmaktadır.

- Kitaptaki “Odam Lokanta” adlı okuma metni cinsiyetçi ifadeler barındırmaktadır. Anne, gece gündüz evi temizleyen bir kişi olarak tanımlanmış ve saçları da dahil bütün vücudunu örtecek giysilere bürünmüştür. Resimde, çocuğun odasında bir afiş bulunmaktadır. “Birbirdir” adlı bir çocuk dergisine ait bu afiş, derginin “Filistin” özel sayısında verilmiştir. Derginin bu sayısında çocuklara cihat çağrısı yapılmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy’un Balkanlarla ilgili yazdığı bir şiirin Balkanlardan bahseden kıtası atlanarak sanki şiir Filistin için yazılmış izlenimi verilmektedir. Bu dergi incelendiğinde kendini çocuklara dinî bilgiler veren bir dergi olarak tanımladığı görülmektedir.

- 73. sayfada resmedilen öğretmen, kitap içinde başı açık tek kadın yetişkindir. Bütün vücudunu örten uzun giysiler giymiştir. Resimdeki dede sakallı, anneanne ise kapalıdır. Çocuklar karmakarışık ve uyumsuz giyinmiş. Metinde “İnşallah”, “çok şükür” gibi din temelli sözcüklere yer verilmiştir. Kapalı giyinen önemli ve iyi bir figür, başı açık olan öğretmen ise görsel olarak da çirkin resmedilmiştir.

- Kitapta, “Millî Mücadele ve Atatürk” temasında kullanılan görseller başlıkla doğrudan bağlantısı olmayan jetlerdir. 15 Temmuz’u anımsatmaktadır. Çanakkale Zaferi anlatılırken Atatürk adı geçmemektedir.

Haberin Devamı

Raporda “Kitaptaki yazılı ve görsel iletiler çocuklar için tehlikelidir. 1,5 milyon 1. sınıf öğrencisi tehlikededir. Kitabın derhal toplatıl ması gerekir” ifadeleri kullanıldı.