Gündem Çıta çok yükseldi

Çıta çok yükseldi

15.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

.

Çıta çok yükseldi

Son zamanlarda en çok duyduğum soru, “Hangi masadasın?” Hemen ardından da ikinci soru geliyor, “Sizin masada kimler var?” Malum, yılın en heyecanla beklenen gecelerinden biri, Gala Modern. Sanatçılar, galericiler, koleksiyonerler ve tabii gazeteciler, en şık kostümleriyle, İstanbul Modern’de bir araya geliyor.
Bazı kurum ve şahıslar bütün masayı alıyor, bazıları ise masaları paylaşıyor. Bu durumda da kimlerle aynı masada oturulacağı günler öncesinden konuşulmaya başlanıyor. En büyük şans, sanatçılarla ve açık artırmaya katılanlarla aynı masayı paylaşmak.
Gece erken başlıyor, önceden gelenler kokteyl sırasında üst katta eserleri uzun uzun inceleyebiliyor, geç gelenler ise sosyalleşmekten eserlere yeteri kadar vakit ayıramıyor. Bu yıl alt kez düzenlenen Gala Modern’de alt kata geçildiğinde görüyoruz, Vakko Espace yine harikalar yaratmış, müzeyi bambaşka bir hale getirmiş. Boşuna, sergi alanında olduğumuzu farketmeyip sık sık “Neredeyiz şimdi?” diyenler olmuyor.

Destek yarışı
Bu yıl Rana Erkan Tabanca’nın sunumuyla başlıyor. Sonra sözü ev sahibi, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı alıyor. Oya Eczacıbaşı, 10. yılını kutlayan İstanbul Modern’in rengi olan kırmızı giyme geleneğini yine bozmamış.
Daha sonra sahneyi Raffi Portakal ve kızı Maya Portakal Bitargil devralıyor. Geceden elde edilen tüm gelir İstanbul Modern’in eğitim projeleri için kullanılıyor. Bu geliri artırmak için bir de destek yarışı yapılıyor. İstanbul Modern’in direktörü Levent Çalıkoğlu’nun seçtiği sanatçıların eserleri müze yararına açık artırmayla satışa sunuluyor. Peki ama Levent Çalıkoğlu bu yıl hangi sanatçıları seçti? Merih Akoğul, Barbara-Zafer Baran, Tosun Bayrak, Tony Cragg, Hüseyin Çağlayan, Ergin Çavuşoğlu, Murat Germen, Ara Güler, Huri Kiriş, Ozan Oganer, Canan Tolon.
Akıncı Ailesi, Naile Akıncı’nın bir yapıtını ‘Naile Akıncı’nın İzin-de’ programının hayata geçirilmesi için Gala Modern’e bağışlamış. Eseri Bülent Eczacıbaşı açık artır-mada 300 bin liraya satın alarak İstanbul Modern’e bağışlıyor.

Moral’a bol tebrik
Geçen yıl 1 milyon 155 bin lira, 2012’de ise 890 bin lira gelir elde edilmişti. Bu yıl ise hedef çıtayı daha da yükseltmek. Gala Modern’de ilk defa yabancı bir sanatçının (Tony Cragg) işi de satışa çıkıyor ve 1 milyon liraya satılıyor. Toplam 2 milyon 870 bin lira katkı sağlanıyor.
Gecede en çok bayrak kaldıran-lardan biri Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker oluyor. Murat Ülker ile WhatsApp aracılığıyla haber-leşen Zuhal Şeker, Canan Tolon ve Ara Güler eserlerini alıyor.
Eserleri alanlar kadar çok tebrik edilen bir isim daha var, Şükran Moral. Contemporary Istan-bul’da sergilenen, Diyarbakır’da gerçek-leştirdiği ‘Hitler balkon konuşması’ performans videosu belli ki herkesi etkilemiş.

Haberin Devamı

Çıkışta nereye gidiliyor?

Açık artırmadan sonra partiye geçiliyor. Parti çıkışı ise soru belli, “Lucca’ya mı gitmeli, Gaspar’a mı?” Düzenlediği sergilerle mekanlara sanat konusunda öncülük eden Lucca’nın sahibi Cem Mirap bile Gala Modern’den daha ayrılmadan, kalabalık bir grup çoktan Lucca’ya doğru yola çıkıyor.

Devamı haftaya...

İstanbul Modern’de kutlamalar devam ediyor.
19 Aralık Cuma akşamı Genç Modern Yıl Sonu Partisi gerçekleşecek. Oya-Bülent Eczacıbaşı’nın kızı Esra Eczacıbaşı’nın ev sahipliğinde.
Genç Modern henüz
2 yıllık bir oluşum ama müzeye katkısı büyük.
Üyeler ve destekçileri oluşturdukları fon ile müzeye genç sanatçıların işlerini kazandırıyor.