Gündem Cizre’de saatlerce çatışma yaşandı

Cizre’de saatlerce çatışma yaşandı

09.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TRT Haber’in ortaya attığı 60’a yakın PKK’lının öldürüldüğü iddiaları doğrulanmazken Şırnak Valiliği operasyonlarda 10 teröristin öldürüldüğünü açıkladı. Dünkü çatışmalarda da 2 asker ve 5 polis yaralandı

Cizre’de saatlerce çatışma yaşandı

Şırnak Cizre’de yaralıların bulunduğu iddia edilen binaya müdahale edildiği ve TRT Haber’in ortaya attığı 60’a yakın PKK’lının öldürüldüğü iddiaları doğrulanmazken Şırnak Valiliği operasyonlarda 10 teröristin öldürüldüğünü açıkladı. Yaralıların bulunduğu belirtilen Bostancı Sokak bölgesinde ise şiddetli bir patlama olduğu, bugüne kadar görülenlerden daha büyük olduğu değerlendirilen patlamada birçok evin camlarının kırıldığı, patlamadan kısa süre sonra da silah ve patlama sesleri duyulduğu beilrtildi. Dün sabah Cizre Belediyesi’nden iki cenaze nakil aracının da Cudi Mahallesi’ne gönderildiği belirtildi. Şah, Kale, Dicle, Dağkapı ve Alibey mahallelerinde oturanların üç gündür kapalı olan fırın ve marketler nedeniyle sıkıntı çektikleri öne sürüldü.

İkisi örgüt yöneticisi
Cudi ve Sur mahallelerinde sıkıştırılan teröristlerle sıcak temas sağlandığı, sığındıkları evlerden güvenlik güçlerine uzun namlulu silah ve roketatarla saldıran PKK’lılarla güvenlik güçleri arasında çıkan atışmada iki asker ve beş polis memurunun yaralandığı belirtildi. İstinbarat birimlerince Cudi Mahallesi’nde güvenlik güçleriyle çatışmaya girenlerden ikisinin örgütün bölgedeki sözde yöneticilerinden “Amin Reşo” ve “Rozan” kod adlı teröristler olduğu da tespit edildi. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde hendek ve barikatların büyük bölümü kapatılırken, özel kuvvetler, polis ve jandarma özel harekat timleri dün tuzaklanan patlayıcıları imha etmeyi sürdürdü.
Savaş ve Fatihpaşa mahallelerindeki Çiftehan, Yenikapı, Muallak, Şeftali, Köprülü ve Göçmen sokak üzerinde güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmalarda üç asker yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Diyarbakır Asker Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alınırken, birinin durumun ağır olduğu öğrenildi.

‘Terk etmeyeceğiz’
Sur’da sokağa çıkma yasağının sona erdiği 9 mahallede yaşayan vatandaşlar ise saldırıların izlerini silmeye çalışıyor. Ziya Gökalp Mahallesi sakinlerinden U.Ö., “Her tarafı yakıp yıktılar ama bunu bilsinler ki buraları terk etmeyeceğiz” dedi. İş yeri yakılan V.E. “Hepimiz Kürt değil miyiz, niye bize eziyet yapıyorlar?” diye sordu. “Buradan Demirtaş’a sesleniyorum, gelsin, buranın halini bir görsün” ifadelerini kullanan V.E. “Biz bunları seçip Meclis’e neden gönderdik, ‘Sorunumuzu orada çözün’ dedik. Onlar da sokakları patlatıyor, millete ve esnafa zarar veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu: Teyit edilemeyen bir haber
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cizre’de 60 teröristin öldürüldüğüne dair iddiaların teyit edilmeyen bir haber olduğunu söyledi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Davutoğlu, “Resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmayan habere itibar edilmemelidir. Şırnak Valiliği açıklama yaptı ona itibar edilsin. Öyle algı oluşturuluyor ki bir binada çok yaralı var, operasyonla çok sayıda ölüm olayı gerçekleşti. Defalarca ambulans gönderdik, yaralıların taşınmasını istedik, yaralıların çoğu terörist unsurlar ama buna rağmen çaba gösterildi” dedi.
Alman Die Welt’te çalışan Deniz Yücel’in Merkel’e yönelttiği Türkiye’ye yönelik eleştiriler noktasında Almanya’nın tutum değişikliğine dair soru üzerine Merkel “Her konuyu ele alıyoruz. Gazetecilerin çalışma koşulları hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Kürtlerle PKK ile barış süreciyle ilgili umutluyduk ama her ülkenin teröre karşı hareket etme hakkı var. Sivil halkı dikkate aldığımız zaman, bölgeyi dikkate alınca bir takım ilerleme kaydedilmiştir. Eleştirel konuları da dikkate alıyoruz sorunsallar da çok değişti. Suriye savaşı, kötü sonuçları var” ifadelerini kullandı. “Başbakan’ın yüzüne bakarak suçlama yapılıyor olması bile Türkiye’deki basın ortamının ne kadar iyi durumda olduğunu gösteriyor” diyen Davutoğlu da “Gazetecilik işlevi dolayısıyla cezalandırma yoktur. Elinde sarı basın kartı olması kamu düzeni ihlal etme hakkı vermez” yanıtını verdi.
ANKARA Milliyet
MOBESE’ye bombalı saldırı
Şırnak’ta PKK mensuplarınca, İsmet Paşa Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Millet Çeşmesi mevkisindeki MOBESE kamerası direğine yerleştirilen el yapımı patlayıcı, infilak ettirildi. Patlamada, kamera kullanılamaz hale geldi, çevredeki bazı iş yerleri ve araçlar zarar gördü.