Gündem Çocuğuna aşıyı aksatmayan ebeveyn kendini unutuyor!

Çocuğuna aşıyı aksatmayan ebeveyn kendini unutuyor!

28.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çocuk aşısında dünyaya örnek olan Türkiye’nin, aynı hassasiyeti erişkinlerin kendileri için göstermediğini belirten uzmanlar, aşıların ömrü ortalama 12 yıl uzattığını söylüyor

Çocuğuna aşıyı aksatmayan ebeveyn kendini unutuyor

Dünya Aşı Haftası’nda Türkiye’nin aşı karnesini Milliyet’e değerlendiren uzmanlar, özellikle anne adayları ve kronik hastalar konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye’de çocuk aşılanmasındaki oran yüzde 98’i geçmiş durumda. Zatürre aşısı olan yetişkin sayısı ise nüfusun sadece 1’i oranında. Türkiye’de yılda sadece 2.3 milyon kişi grip aşısı olurken, 65 yaş altı sağlıklı bireylerde gripten ölüm oranı 300 binde 1 kişi, 65 yaş üzeri kronik hastalığı olanlarda ise gripten ölüm oranı yüzde 23 seviyesinde. Milliyet’e konuşan uzmanlar aşılama sayesinde insan ömrünün ortalama 12 yıl uzadığını belirtirken, herkesin 10 yılda bir tetanos, difteri, zatürre aşısı olmasını öneriyor.

Çocukluk çağı aşılamada dünyaya örnek olan Türkiye’nin, erişkin bağışıklama konusunda sınıfta kaldığını belirten Türkiye Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Çocukluk çağında hepatit B, hepatit A, suçiçeği, kızamık, kızamıkçık aşılarını olmamış veya bağışıklığı olmayan erişkinlerde bu aşılar uygulanabilir. Her on yılda bir difteri ve tetanoz aşısı yapılmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Gebeler özellikle dikkat

Gebelik, aşılar açısından en önemli dönemlerden biri. Bu dönemde uygulanan aşılar hem annenin, hem de yaşama yeni başlayacak bebeğin sağlığı açısından önem taşıyor” uyarısında bulunan Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ateş Kara ise, “Yaşlılar, risk grupları ve yaşadığı yerden farklı bir bölgeye seyahat edecek kişiler aşılarına özellikle dikkat etmeli” dedi.

Kimler aşı olmalı?

65 yaş üstü kişiler

Kalp damar hastalıkları, diyabet, solunum yolu hastalıkları, kronik böbrek, kronik karaciğer hastalığı olanlar

İmmün sistemi zedeli olanlar (kanser tedavisi görenler, kolajen doku hastalığı olanlar)

Gebeler

Sağlık personeli

Yazarlar