Gündem ‘Çocuk Bakanlığı’ kurulsun önerisi

‘Çocuk Bakanlığı’ kurulsun önerisi

22.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM’deki toplantının ardından yayımlanan raporda, istismarın önlenmesi için 15 öneri sıralandı. Raporda yer alan öneriler arasında “çocuk bakanlığı kurulması” ve “adalete erişimde bürokratik engellerin azaltılması” önerileri dikkati çekti...

‘Çocuk Bakanlığı’ kurulsun önerisi

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında, altı bakandan oluşan komisyonun çocuk istismarının önlenmesine yönelik yasal düzenleme çalışmaları sürerken, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer tarafından TBMM’de, uzman isimlerin katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi. TBMM Halkla İlişkiler Binası’nda düzenlenen çocuk istismarına yönelik bilgilendirme toplantısına, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Betül Ulukol, Uluslararası Çocuk Merkezi temsilcisi Işıl Erdemli, Avukat Şahin Antakyalıoğlu, Klinik Psikolog Özge Şahin ve Gazi Üniversitesi Sosyal Hizmet Uzmanı Figen Paslı konuşmacı olarak katıldı.

Haberin Devamı

‘Tacizci profili’

Çocuk İzleme Merkezleri’nin (ÇİM) kuruluşunda aktif rol alan, Prof. Dr. Betül Ulukol, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de yasa çıkarılmadan önce, “tacizci” profilinin çıkarılması gerektiğini belirtti. Ulukol, “Çünkü cinsel istismar tek tip bir suç değildir. Tek tip kişilerin yaptıkları eylemler değildir. Bunun altında pedofili dediğimiz aslında bir kısmı da hastalıkla ilişkilendirilen bir durum söz konusudur” dedi. İlk ÇİM’in 2010’da açıldığını, şu an ülke genelinde 31 merkez bulunduğunu anlatan Ulukol, “Ancak hâlâ yönetmelik yok. Şu anda olması gereken noktanın çok gerisindeyiz” diye konuştu.

‘Son 15 yılda cinsel istismar yüzde 400 arttı’

CHP’li Yüceer ise şunları söyledi: “Çocuğa yönelik cinsel istismar, son 15 senede yüzde 400 artmış durumda. Bu acı gerçekle yüzleşmemiz gerekiyor. Eğer biz bu gerçeği kabul etmezsek, sadece münferit olarak değerlendirirsek ne sorunu çözebiliriz ne de sorunun çözümüne yönelik önerilerimizin bir anlamı olur. Bu gerçek ne kadar acı olsa da üzerine gitmek zorundayız.”

Haberin Devamı

Uzmanlardan 15 öneri

Toplantının ardından yayımlanan raporda, 15 maddeden oluşan şu öneriler yer aldı:

1 - Cinsel istismara uğrayan çocuk adalet sistemine girdiği andan itibaren Sosyal İnceleme Raporu alınması. Cinsel istismarla ilgili cebir, tehdit, baskı, iradesini etkileyen bir durumun olup olmadığının tespit edilmesi.

2 - Adalete erişimin kolaylaştırılması, ücretsiz olması, hak arama yolunun pürüzsüz hale getirilmesi, bürokratik engellerin azaltılması.

3 - Çocuk cinsel istismarı ile ilgili adli sistemde gerek hâkim, savcı ve avukatların, gerekse uzmanların, çocuk adalet sistemine duyarlı, donanımlı kişiler olması.

4 - TCK’nın 103. maddesi’ne, ‘temas edilmeden yapılan davranışlar da cinsel istismar olarak değerlendir’ ibaresi eklenmeli.
5 - ‘Gizlilik ilkesi’ gereğince çocuklar örselenmeden tek bir defa ifadesi alınmak suretiyle adalet sisteminin dışarısına çıkarılmalı, gerekli tedavisinin yapılması ve izlenmesi sağlanmalı.

6 - TCK’nın 278. maddesinin, ‘kimse kendisi ve bir yakını aleyhine beyanda bulunmaya zorlanamaz’ hükmünde çocuğa yönelik işlenen suçlar ayrı tutulmalı.

Haberin Devamı

7 - Çocuk mahkemeleri, koruyucu destekleyici tedbirlerle ilgili 3 ayda bir vermesi gereken raporları düzenli ve nitelikli bir şekilde, dosyaya koymalı.

8 - Çocuk Koruma Kanunu’nun 5. maddesindeki, ‘Koruyucu ve destekleyici tedbirler, çocuğun kendi aile ortamında korunmasını sağlamaya yönelik danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma konularında alınacak tedbirlerdir’ ibaresi işletilmeli.

9 - Adli sisteme giren çocuklar tekrar mağdur olmaması için düzenli olarak takibi yapılmalı.

10 - Polis merkezlerinde cinsel istismara uğrayan çocuğun uzman eşliğinde sesli ve görüntülü ifadesinin alınması.

11 - Çocuk İzleme Merkezi’nin yönetmeliğini çıkarılmalı.

12 - Yargı mensuplarına ve kolluk kuvvetlerine çocuk adalet sistemi eğitimi verilmeli.

13 - Çocuk Koruma Merkezleri’nin, ÇİM’le bütüncül çalışması için yasal dayanak oluşturulmalı.

14 - Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda olmak üzere ÇİM’in yanına çocukların tedavisi rehabilitasyonu için bir merkez kurulmalı.

Haberin Devamı

15 - Çocuk Bakanlığı kurulmalı.