Gündem Çocuk dilencilere karşı ‘mobil ekip’

Çocuk dilencilere karşı ‘mobil ekip’

03.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul polisi, özellikle sürücülere musallat olan çocuk dilenciler, cam siliciler ve mendil satıcılarıyla mücadele için mobil ekipler kurdu. Polis, dilencilere para veren ya da mendil satın alanları da uyarıyor: ‘Cezası 219 lira’

Çocuk dilencilere karşı ‘mobil ekip’

İstanbul’da özellikle Suriyeli göçmenlerle gündeme gelen çocuk dilenciler sorununa karşı, İstanbul emniyeti mobil ekip kurdu.

Haberin Devamı

Ekim ayından bu yana vatandaşları canından bezdiren dilencilerle mücadele eden emniyet birimleri, sokaklardaki manzarayı yüzde 90 oranında değiştirdiklerini belirterek, sokakta çalıştırılan çocuklara para vermenin veya onlardan hizmet satın almanın cezasının Kabahatler Kanunu’na göre 219 lira olduğu uyarısında bulunuyor. Emniyet birimleri, sokakta dilenen 2 bine yakın Suriyeli çocuğun kamplara gönderildiğini belirtti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’nce hayata geçirilen Mobil Huzur Ekip Projesi, dilencilere ve çocukları dilendirenlere göz açtırmıyor. Ekipler sadece 5 ayda 12 bin kişiye adli ve cezai işlem uyguladı. Bu 12 bin kişinin 2 bine yakını ise çocuklardan oluşuyor.


Polis vatandaşı uyarıyor

Haberin Devamı

Emniyet yetkilileri, dilencilere para veren vatandaşları da uyarıyor. Yetkililer bu konuda şunları söyledi:

“Çocuk dilencilere, sokakta çalıştırılan çocuklara para vermenin veya onlardan hizmet satın almanın cezası 219 lira. Ekim ayından bu yana 12 bin kişiye adli ve cezai işlem yaptık. Yaklaşık 2 bine yakını 15 yaş altı çocuklardan oluşuyor. Bazı STK veya dernekler tarafından iddia edildiği gibi İstanbul sokaklarında on binlerce dilenci çocuk yok. Dilencilik çeteleri diye bir olgu artık söz konusu değil. Bu tür çeteler çökertildi. Bazı dar gelirli aileler çocuklarına dilencilik yaptırıyor. Bazı kişilerin oyuncak bebekleri kucaklarına alarak kendi çocuklarıymış gibi dilencilik yaptığını tespit ediyoruz. Sıkı denetim, adli ve cezai işlemler sayesinde sokaklardaki sayı yüzde 90’ varan oranda dilencilerden temizlendi. Birçok kişi arayıp yapılan çalışma ve katedilen mesafeden dolayı tebrik ediyor.”

Kucağında oyuncak bebekle dileniyor
Emniyet yetkilileri Ekim ayından bu yana tespit edilen dilencilik vakalarının fotoğraflarını da Milliyet’le paylaştı. Fotoğraflarda, sakat numarası yapan kişilerin, polisi görünce ayağa kalkarak yürümeye başladıkları ortaya konuldu. Bazı dilencilerin ise oyuncak bebekleri kundaklayıp, vatandaşın duygularını istismar ettiği tespit edildi. Yakalanan bazı dilencilerin üzerinden ise bin liradan fazla para çıktığı fotoğraflarla belgelendi.
Ailesi olmayanlar yurda gönderiliyor
Emniyet yetkilileri, İstanbul’da dilenen, dilendirilen ve sokaklarda seyyar satıcılık yapan çocukların denetimiyle ilgili ayrıca, şunları söyledi:
“Çocuklarımızın sokağın risklerinden uzak tutmak ve mağdur olmalarını önlemek amacıyla çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. İstanbul’daki 39 Çocuk Büro Amirliği bünyesinde 1 Ekim’den itibaren 7 kişiden oluşan ‘Mobil Huzur Ekiplerimiz’ göreve başladı. İçi özel olarak dizayn edilen, kamera ve bilgisayar kayıt sistemi olan araçlarla sokakları dolaşarak çocukları bulup işlem yapıyoruz. Anne ve babası olmayan dilenci çocuklar Aile ve Soysal Politikalar Bakanlığı’nın yurtlarına, mülteci çocuklar ise Pendik’teki kampa gönderiliyor.”

Okula başlatıldılar
Ekim ayından bu yana sokakta dilendirilen 159 çocuğun okula başlatıldığı bilgisini veren yetkililer, “Vatandaşlarımızın dilenen, yollarda cam silen veya mendil satan çocuklara para vermemesi gerekiyor. Özellikle 18 yaşından büyük bazı dilencilerin terör örgütü PKK veya adli suçtan sabıkalı olduğunu tespit ettik” bilgisini verdi.