Ebeveyn Çocuğum için şimdi ne yaptım ben!

Çocuğum için şimdi ne yaptım ben!

24.08.2009 - 14:58 | Son Güncellenme:

Yaşanılan bazı olumsuz tecrübeler anne ve çocuk iletişimde sorun çıkarabilir. Bunları düzeltmek annenin elindedir.

Çocuğum için şimdi ne yaptım ben

Günümüz koşulları ve şartlarında ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişimlerinde birçok şeye dikkat etmeleri gerekir. Stres, yoğun iş temposu ve yaşanılan olumsuz tecrübeler çocuğunuzla olan iletişiminizde hata yapmanıza neden olur. Kendinizle baş başa kaldığınızda vicdanınızın sesini dinlediğinizde size yaptığınız yanlışlıkları hatırlatır. Anlık duyduğunuz bu ses aslında size doğruları göstermeye çalışmaktadır. Bu nedenle içinizden gelen sesi doğru dinleyip yapılan hataları düzeltmenizde fayda vardır. Peki, birçok annenin içinden gelen o sesler neler?

Haberin Devamı

“ Yeter bırak şu işi.. Çocuğun senden ilgi bekliyor.”

Daha çok işkolik anneler... Sadece işyerinde çalışan annelerden bahsetmiyorum. Evdeki işkolik annelerde bu kategoride.. Bitmek bilmeyen telefon görüşmeleri, ev işleri, alışveriş, toplantılar vs.. vs.. Bunlar arasına sıkıştığınızda vicdanınızın bu sesini dinleyin.. Çocuğunuza ve ailenize yarım saat dahi olsa vakit ayırın. Aileniz için yarattığınız özel zamanlar olsun.


“ Ne!!? yine mi bağırıyorum?.”

İletişimin temellerinden biri karşılıklı kullandığımız ses tonudur. Genelde isteklerimizi yüksek ses tonunda söylediğimizde hemen anlaşıldığımızı düşünürüz. Oysa sadece kişi kendine zarar verir. Çocuğunuza yada eşinize bağırmanız sadece sizi yorar ve ilişkinizi yıpratır. Sakin olmaya çalışın.

Haberin Devamı

“ Daha önce buna izin vermiştin. Şimdi neden yasaklıyorsun?”

Bir akşam çocuğunuzun mutfak tezgahına çıkıp, eline aldığı kaşık ile şarkı söylemesi size çok hoş belki komik gelmiş ve hoş görmüşsünüzdür. Ancak birkaç gün sonra çocuğunuzun mutfak tezgahına çıkmasına aşırı tepki vererek ona zarar gelmesinden duyduğunuz kaygıyı dile getirebilirsiniz. Tutarsız tepkinizin bu karşılığı çocuğunuzunda size tutarsız davranışlar göstermesiyle geri döner. Tutarlı olmaya dikkat edin.


“ İnanmıyorum.. Çocuğum için şimdi ne dedim ben?”

Çocuklar anne ve babalarının diğer kişilerle kendi hakkında konuşmalarını çok merak eder, dinlerler. Bu nedenle arkadaşınızla çocuğunuzun yaramazlıkları hakkında konuşurken onu rencide edecek, güvenini kıracak cümleler kurmaktan sakının. Olabildiğince övücü ve destekleyici konuşmalar yapmaya çalışın.


“ Hay allah yalan söyledim.”

Çocuklar için dünyada en güvenilir yer ailesidir. Onların sevgisi ve güveni çocuğunuzun hayata bağlanmasını sağlayan en önemli unsurdur. Bu nedenle çocuğunuza karşı dürüst olun. Pembe yalanlar söylemek durumunda kalsanız dahi açıklama yapın. “ İğne canını yakmaz hayatım.” Tesellisi inandırıcı gibi görünebilir ama iğne olduktan sonra çocuğun duyacağı acı size karşı güvenini inciltecektir. Bu nedenle iğnenin az da olsa acıtacağını bilmesi size olan güvenini daha çok arttıracaktır.

Haberin Devamı


“İlacı açıkta bırakmamalıydın.”

Özellikle açık dolaplar, prizler yada keskin uçlu araçlar. Çocuğunuzun güvenliğini tehlikeye sokabilecek şeylerdir. Bu nedenle yalnız başına kaldığında ona zarar verebilecek olasılıkları düşünün ve önlemlerinizi almayı unutmayın.

“ Yaa.. bu alışkanlıklarımı nasıl bırakacağım?”

Hayatımızdaki alışkanlıklarımızı çevremizi hatta çocuğunuzun kişilik gelişimini şekillendirir. Sigara içmeniz, alkol alışkanlıklarınız belki aşırı argolu konuşmalarınızın çocuğunuz üzerindeki etkilerini düşünün. Sizi model alan küçük kopyanıza bu kötü alışkanlıklarınızı geçirmek istermisiniz?..

Vicdanınızın sesini dinleyin. Size umduğunuzdan daha çok şey anlattığını farkedeceksiniz.

Pozitif Gelişim Özel Eğitim Ve Aile Danışmanlık Merkezi
Çocuk Gelişim Uzmanı
Şenay Yılmaz