Gündem Çocuklara 2’nci hayat!

Çocuklara 2’nci hayat!

27.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıllardır böbrek yetmezliği çeken iki çocuk Berat ve Nisa, annelerinin verdiği böbreklerle yeniden hayata tutunmayı başardılar...

Çocuklara 2’nci hayat

Berat bebeğe henüz 5 aylıkken anne karnında böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Doktorlar, üç kız çocuk sahibi Süreyya Mehrekula’ya iki böbreği de gelişmeyen bebeğinin dünyaya geldiğinde yaşamasının çok zor olacağını söyledi. Ancak Mehrekula çocuğunu aldırmak istemeyerek oğlunu dünyaya getirmekte ısrar etti. Böbrek yetmezliğiyle dünyaya gelen Berat bebek, 3 sene ilaçlı tedaviyle hayata tutundu. Ve sonunda annesi ona Memorial Şişli Hastanesi’nde böbreklerinden birini vererek ikinci kez can verdi.
Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde 6 saat süren operasyonla oğluna böbreğini bağışlayan anne Süreyya Mehrekula, “Oğlumun bir kere gülmesi ve sağlıklı hali çektiğim tüm acılara değer. Nakli yapan tüm doktorlara çok teşekkür ediyoruz. İnsanların organ sıkıntısı çekmemesi için organ bağışı yapmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

4 yaşında diyalize
Halime-Mustafa Onay çiftinin 6 yaşındaki kızı Nisa da Berat gibi küçük ve gelişmeyen böbrek yapısına sahip olarak dünyaya geldi. Hastane koridorlarında büyüyen Nisa 4 yaşından sonra diyalize alınmaya başlandı. Son 2 yılını da diyaliz makinelerine bağlı geçiren Nisa’ya bir türlü beklenen böbrek bulunamadı. Nisa’nın çektiği acılara daha fazla dayanamayan anne Halime Onay, kendi böbreğinin kızına nakledilmesini istedi. Yapılan tetkikler sonucu annenin böbreği Nisa’ya uyumlu çıktı ve küçük Nisa annesinin verdiği ikinci canla sağlığına kavuştu.
Nakilleri gerçekleştiren Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Programı Sorumlusu Doç. Dr. Burak Koçak, “Nisa ve Berat başarılı böbrek nakilleri sonrasında diğer yaşıtları gibi normal hayatlarına dönecekler” dedi.

Yazarlar