Cadde ÇOCUKLARDA AĞIZ VE DiŞ SAĞLIĞI - DiŞ CHECK UP’I DERS BAŞARISINI ARTIRIYOR

ÇOCUKLARDA AĞIZ VE DiŞ SAĞLIĞI - DiŞ CHECK UP’I DERS BAŞARISINI ARTIRIYOR

03.02.2014 - 20:35 | Son Güncellenme:

Okul dönemindeki çocukların ağız ve diş sağlığına özen göstermek, ileri yaşta yaşanabilecek önemli sağlık sorunlarının önüne geçiyor. Okul öncesinde yapılan diş check up’ı ise ders başarısını artırıyor

ÇOCUKLARDA AĞIZ VE DiŞ SAĞLIĞI - DiŞ CHECK UP’I DERS BAŞARISINI ARTIRIYOR

Dentway Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nden çocuk ağız ve diş hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Şule Çıldır, diş bakımı konusunda ailelere tavsiyelerde bulundu:
Okul döneminde hem öğrencinin hem de anne babanın iş yoğunluğu birleşince pek çok şeye vakit kalmıyor. Ayrıca derslerin yoğun olduğu bir dönemde diş ağrısı çekmek çocuğun düzenini altüst ediyor. Bu nedenle yaz ya da sömestr tatillerinde diş kontrollerinin yapılması ve varsa çürük dişlerin tedavilerinin düzenlenmesi gerekiyor.
İlk kez diş muayenesi ya da tedavisi yapılacak çocuklar, ‘çocuk diş hekimi’ne götürülmeli. Eğer çocukla hekimi arasında güven duygusu oluşursa, her türlü tedavi kolaylıkla kabul ediliyor. Ancak derin diş çürükleri olan çocuklar için 1-2 seansa ihtiyaç duyuluyor.

Haberin Devamı

Tedavide acele yok
Genelde aile, tedavinin bir an önce bitmesi konusunda ısrarcı davranıyor. Ancak çocuk, tedaviye psikolojik olarak hazırlanmazsa girişim yapılması neredeyse imkansız hale geliyor.

Evde rutin oluşturun
Çocukların diş fırçalama saatleri önemli. Çocuk, sabah kahvaltı yapsa da yapmasa da okula gitmeden önce mutlaka dişlerini fırçalamalı. Çünkü okulda geçirdikleri vakit, oldukça uzun. Bu sürede 3-4 öğün besin tüketiyorlar. Çocuklar kahvaltılarını okulda yapsalar bile gece boyunca dişlerinde oluşan plağın fırçalanarak ağızdan uzaklaştırılması gerekiyor. Bu sayede kahvaltı sırasında alınan karbonhidrat, dişlerin yüzeyine yapışmıyor, çürük engelleniyor.

Okul dönüşü banyoya
Çoğu okulda ‘ikindi kahvaltısı’ denen akşam üzeri öğünleri veriliyor. Bu nedenle çocuklar okuldan eve gelir gelmez dişlerini fırçalamalı. Daha sonra akşam yemeğinin ardından da dişler ihmal edilmemeli.
Okul dönemiyle birlikte çocukların hayatı da düzene girdiği için onlara bu dönemde diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak daha kolay.”

Haberin Devamı

15-20 DAKİKA YETERLİ

En geç altı ayda bir çocuklar, diş hekimleriyle bir araya gelmeli. Bazı özel durumlardaysa, örneğin çocuğun belli bir kemik hastalığı varsa ya da ağzında erken yaşta diş çürükleri oluşmuşsa, o zaman ziyaret, en geç dört ayda bir olacak şekilde planlanmalı.
Hafta sonları 15-20’şer dakikalık kontrollerle ileride oluşabilecek ağrı ve çürükler engellenebilir. Diş kontrolü programı, çocuğun diş yapısına ve çürük riski durumuna göre değişen bir düzende hazırlanmalı.

KORUYUCU TEDAVİLER

Genç süt ve sürekli dişler, asit ataklarına karşı daha duyarlıdır. Ayrıca bu dişlerin yapısı, erişkin dişlere göre daha geçirgendir. Bu nedenle çocuklarda diş çürüğü daha kolay oluşur ve ilerler.
Araştırmalar, her 5 çürük lezyonundan 4’ünün arka azı dişlerin çiğneyici yüzeylerinde ortaya çıktığını gösteriyor. Bunun nedeni, bu dişlerin yüzeylerindeki derin girintiler.
Fırçanın bu derin girintilere ulaşması zor. Bu yüzden azı dişlerin çiğneyici yüzeylerine ‘fissür örtücü’ ve ‘yüzeyel fluorid uygulamaları’ yapılmalı. Fissür örtücüler bir kez uygulanıyor, altı ayda bir kontrol ediliyor.

Haberin Devamı

ÇOCUK DiŞ HEKiMLiĞi-PEDODONTi

Pedodonti, 0-14 yaş arası bebek, çocuk ile gençlerin ağız ve diş sağlığını koruyup takip eden bölüme denir. Pedodontistler, çocukların fiziksel ve duygusal gelişimlerine göre psikolojik yaklaşımda bulunur. Araştırmalar, çocuklarda çürüğe en sık
2-6 ve 7-12 yaş arasında rastlandığını gösterir. Bu nedenle 1 yaşından itibaren çocuğunuzun ilk ağız ve diş muayenesini yaptırmakta fayda var. Çocuğunuzun
4-6 ayda bir, ağız ve diş kontrollerini yaptırmanız gerekir.

YARIN: EVDE DİŞ BAKIMI

Yazarlar