Gündem Çok cesur bir adım, CHP için bir devrim

Çok cesur bir adım, CHP için bir devrim

31.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Seçim sistemlerine yönelik çalışmalarıyla bilinen, TESAV’ın Genel Başkanı, eski milletvekili Erol Tuncer, CHP’nin ön seçim uygulamasına ilişkin olarak, “CHP açısından devrimdir, çok cesur bir adımdır. Genel Başkan iyi bir örnek verdi” dedi.

Çok cesur bir adım, CHP için bir devrim


Tuncer, CHP’nin önceki gün ön seçim uygulamasına ilişkin Milliyet’e konuştu. Tuncer, şunları kaydetti:
‘Partiye yararlıdır’
“Üyelerin tümüyle yapılmış ön seçim 12 Eylül öncesinde de yoktu. 12 Eylül öncesinde sadece delegelerle ön seçim yapılıyordu. Son yıllarda ön seçimi CHP de hemen hemen terk etmiş gibiydi. O bakımdan pazar günkü uygulama bir ilktir. Bunun partiye yararı vardır, zararı yoktur. Merkez yoklamasıyla aday belirlediğiniz zaman partiye küsenler çok olur.
Kararı üyeler verince böyle bir küskünlüğe yer kalmıyor. O bakımdan iyi olmuştur. Üzülenler olabilir. Bu tür ön seçimlerin sağlıklı sonuç verebilmeleri üye yapılarına bağlıdır.
Yığma kayıtlarınız yoksa, üyeler gerçekten sırf partiye bağlılıkları nedeniyle üye olmuşsa sağlıklı sonuç verebilir. CHP tabanında sağlıklı üye oranının hangi yüzdede olduğunu bilmiyoruz. Ama herhalde büyük çoğunluğu sağlıklı üyedir.
1960’tan sonra Siyasi Partiler Kanunu çıkarılınca delegelerle ön seçim zorunlu hale geldi, merkez yoklaması istisnai idi. Öyle bir gelenek kendiliğinden oluşmuştu. 1987 seçimleri öncesinde ANAP bir kanun getirdi ve bu işi bozdu.
SHP; Anayasa Mahkemesi’ne götürerek iptal etti, ancak yeni kanun, isteyen merkez yoklaması isteyen ön seçim yapar biçimindeydi. SHP; bir süre ön seçim yapmakta direndi; ancak daha sonra SHP de vazgeçti. CHP açısından devrimdir, çok cesur bir adımdır.
Genel Başkan iyi bir örnek verdi. İlk defa bir genel başkan 12 Eylül’den sonra ön seçime giriyor. Ön seçim yapıldığında genel başkanların ön seçime katılması doğru olandır.”
Diğer ülkelerde de var
Tuncer, ön seçime ilişkin İngiltere ve İskandinavya ülkelerinde farklı uygulamalar olduğuna işaret etti. Bu uygulamaların üyelerle ön seçim uygulamasından farklı olduğunu belirtti.
Tuncer, ABD ve Fransa gibi ülkelerde de aday belirleme sürecinin, partiye kayıtlı üyelerin değil, tüm vatandaşların katılımına açık olduğu öğrenildi.