Ankara Çomü'den Bzob'a Ziyaret

Çomü'den Bzob'a Ziyaret

15.09.2017 - 16:34 | Son Güncellenme:

.

Çomüden Bzoba Ziyaret

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz ve heyeti, Bayramiç Ziraat Odası (BZOB) Başkanı İsmail Pehlivan'ı ziyaret etti.

Haberin Devamı

Odaya gerçekleştirilen ziyarette konuşan ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Dardeniz, üniversitenin, uluslararası bilimsel literatürü ve araştırma imkanlarını araştırmacılarına sağlama hususunda son derece özverili olduğunu söyledi.

Fakültenin, araştırma geliştirme faaliyetini de en etkili ve doğru kullanan fakültelerden biri olduğunu belirten Dardeniz, "Avrupa Birliği projeleri konusunda fakültemiz, üniversitemizde başı çekerken, bilimsel yayın konusunda da hem nitelik hem de nicelik açısından başarısını her yıl ispatlamaktadır." ifadelerini kullandı.

Aralık ayında fakültede "2. Çanakkale Tarımı Sempozyumu"nu gerçekleştireceklerini dile getiren Dardeniz, şöyle konuştu:

"Burada Çanakkale'mizin tarımı tartışılacak ve çıktılar fakültemiz dergisinde yayınlanacaktır. BZOB'la fakültemizin birlikte yapmış olduğu tarımsal girdilerin azaltılması konusundaki bir bildiriye dergimizde geniş yer ayrılacak. Üreticilerimizle kış aylarında köy kahve toplantıları yapmaktayız, seminer programları her yıl olduğu gibi bu yıl da sürecek. Çiftçi şikayetlerini değerlendirme hususunda ayrı bir hassasiyetimiz var. Gelen şikayetlere haiz numuneleri hocalarımız inceleyerek çözüm önerileri sunmaktadır. Fakülte dekanı olarak da bu konuyu yakından takip etmekteyim. Geniş alanlardaki tarımsal verimlilik sorunlarına hocalarımızı görevlendirerek çalışma ekipleri tahsis etmekteyiz."

Haberin Devamı

Pehlivan da ziyaretten dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.

Çanakkale'nin domatesi, peyniri, kirazı, elması, et ve süt ürünleri gibi pek çok ürün, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük metropol pazarlarında aranan ürünler olduğuna dikkati çeken Pehlivan, şunları kaydetti:

"Bu ürünler Çanakkale'nin dünyaya açılan markaları olmalarına rağmen uluslararası tanınırlık tescilleri bulunmamakta. İstisna olarak Çanakkale'nin ilk ve tek Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi'ni Bayramiç beyazına almamıza son bir adım kaldı. Tarımsal ürün markalarımızın Coğrafi İşaret Tescil Belgelerine ulusal olduğu gibi uluslararası alanda da sahip olmalıyız. Bunun için de yöreye özgü ürünlerimizin tat, aroma ve lezzet açısından farkını bilimsel olarak ortaya koymamız gerekir. Bayramiç elması ve Bayramiç beyazının ulusal coğrafi işaret tescilini ziraat fakültemizin desteğiyle yöremize kazandırdık. Bayramiç'in lokumu, kolonyası, sabunu gibi farklı ürünlerin de arayışı içindeyiz. Numunelerimizi teslim aldık, pazar değerini araştırıyoruz. Ayrıca tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve Bayramiç arazi toprak etüt ve haritama çalışmaları için üniversitemizin bilimsel desteğini talep ediyoruz. Ayrıca kış aylarında çiftçilerimizle buluşacağız. Sorunları sahada ve yerinde göreceğiz."

Yazarlar