Cumartesi 15 YTL'ye tıka basa doyduk

15 YTL'ye tıka basa doyduk

04.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Alışveriş sırasında öğle yemeği için Duran Sandwiches'ta durduk. İki kişi 15.20 YTL'ye doyduk, üstelik yediklerimiz pek lezzetliydi

15 YTLye tıka basa doyduk

Ben baget ekmeği denilen uzun (18-20 cm.) ekmeğine yapılmış sosisli sandviç yedim. Sandviçin içinde bolca tartar sos, kızarmış patates, turşu ve domates de vardı. Bir de kutu kola içtim, toplam 4.95 YTL ödedim.Yani toplam 15.20 YTL'ye karı-koca tıka basa doyduk. Yediklerimiz de pek lezzetli idi.Biz sandviç denilince Goralı'yı, Piknik'i hatırlarız. Ankara'da sandviçi de sosisi de Amerikalılar sayesinde öğrendik. 1950'li yıllarda Ankara'da Piknik ve Goralı sosisli, Amerikan salatalı sandviç yapmaya başladı. Sandviç ve üzerine supangle (soupe-anglaise) yemek bir ayrıcalıktı.O zamanlar biz sandviçe "sandöviç" derdik de bu kelimenin ne anlama geldiğini bilmezdik. Sonra nereden geldiğini öğrendik. İki ekmek parçası arası et, sebze ve peynir yemek çok eski yıllardan beri adetten imiş ama buna 18'inci yüzyılda adını veren ve bunu ünlendiren bir İngiliz lordu olmuş. Sandwich adındaki bu lord hazretleri kağıt oyununu pek severmiş. Oyuna ara vermeden, çatal-bıçak kullanmadan, bir yandan kağıtları tutarken diğer yandan karnını doyurabilmek için tek el ile ağza götürülebilecek büyüklükte ekmek arası bir şeyler hazırlatırmış. Ayakta iken bile el ile yenilebilecek bu ekmek arası yemek usulü önce İngiltere'de yayılmış. Sonra bütün dünya bunu öğrenmiş. Ve de ekmek arası yiyecekler o İngiliz lordunun adı ile, "sandwich" olarak anılır olmuş.Gelelim benim son sandviç macerama... Geçen hafta sonu karım ile ev için alışverişe çıktık. Uzun zamandır uğramadığımız İçerenköy Carrefour'a gittik. Koskocaman bir mağazalar topluluğu. Alt kattan alacağımızı aldık. Saat öğleyi geçmişti. Üst katta gıda bölümü olduğunu duymuştuk. Bir şeyler yeriz diyerek üst kata çıktık. O geniş gıda bölümünde insan kaynıyordu. İsmi yabancı çok sayıda gıda dükkanı yanında Hacıoğlu, Saray Muhallebicisi, Sultanahmet Köftecisi, İkbal, İsot Lahmacun, HD İskender, Halil İbrahim Sofrası ismini taşıyan gıda dükkanlarının önünden geçtik. Duran ismini taşıyan küçük bir dükkan rengarenk dekorasyonu, temizliği, içerideki görevli bayanların giyimi, kuşamı ile dikkatimizi çekti.Tezgahın arkasındaki hanım vitrinde örneği olan ürünler hakkında bilgi verdi. İsminin Zeynep Akar olduğunu öğrendiğimiz hanım buranın yöneticisi imiş. İlk Duran Sandwiches dükkanını 1968 yılında Viyana'da Çek asıllı Vladimir Duran açmış. Duran'ın dükkanının ürünleri beğenilince Avusturya'da ünlenmiş. 1991 Yılında Yelkenci ailesi Duran ailesi ile anlaşma yaparak Duran Sandwich'i Türkiye'ye getirmiş. İlk dükkan Taksim'de açılmış. Şimdilerde İstanbul'da dokuz, Konya ve Antalya'da birer şube varmış.Sıcak ve soğuk ekmek arası sandviçler yanında ekmek üstü dilim sandviç çeşitleri, sıcak tortilla ekmeğine sarılmış sandviçleri, ayrıca oturularak çatal bıçak ile yenilebilecek sıcak porsiyonları ve salataları var. Duran'ın sandviçlerinin özelliği, ekmeklerinin ve kullanılan malzemelerin standart (bir örnek) olması, kalite ve lezzetin aynı çizgide korunması. Porsiyon olarak dana şnitzel 13.50 YTL, çıtır çöp şiş 8.75 YTL, misket köfte 7.25 YTL. Bu yiyecekler elma dilim patates, tartar sos, domates, turşu ve bir top ekmek ile servis ediliyor.Sıcak çıtır çöp sandviç 5.50 YTL, köfte sandviç 4.25 YTL. Soğuk sandviçler 3.75 ile 6.50 YTL arasında. İçerenköy Carrefour binasındaki o küçücük dükkanda bizim sandviçlerimizi güler yüzle hazırlayan genç kızlarımız dikkatimizi çekti. Tuğba Özer, Çiğden Esen, Esra Daş, Özlem Gündoğan hem üniversite eğitimlerine devam ediyor hem de çalışıyorlarmış.Dükkanın önünde dizi dizi masalar var. İsteyenler bu masalara oturarak sandviçlerini yiyorlar. Geçen hafta sonu karım tavuk şnitzel yemek istedi (Şnitzel, Avusturya'da çok beğenilen bir et yemeğidir. Kırmızı veya beyaz et inceltilir. Yarım parmak inceliğinde, el büyüklüğünde et parçaları önce çırpılmış yumurtaya batırılır. Sonra galeta ununa bulanarak kızgın yağda pişirilir). İki ekmek arası şnitzel, bir külah elma dilimli patates ve bir kutu kolanın fiyatı 7.75 YTL idi ama karım "Ben ısırarak yiyemem, tabaktakinden olsun" dedi. Kocaman bir tabak içinde 110 gr. tavuk eti; yanında patates tava, turşu, tartar sos, bir top özel ekmek ve bir kutu kolaya 10.25 YTL ödedim.