Cumartesi 2008 Avrupa futbol defilesi

2008 Avrupa futbol defilesi

14.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl Avrupa Futbol Şampiyonası’nda 16 takım farklı tasarımlara sahip formalarla mücadele ediyor. Nike, Puma ve Adidas beşer takımı, Umbro ise bir takımı giydiriyor

2008 Avrupa futbol defilesi

Avrupa Futbol Şampiyonası heyecanı devam ederken renk renk formalarıyla takımlar yeşil sahalarda sanki bir defile yapıyor. 16 ülkenin milli takım formaları dört spor markası tarafından tasarlandı. Bunlarda milli renkler ve ülke kültürünü ortaya koyan detaylar dikkat çekiyor. Ayrıca takımlara kupayı kazandırmak için formalarda tekstil teknolojilerinden, kumaşların özelliklerinden yararlanıldı.
Türkiye, Hırvatistan, Hollanda, Portekiz ve Rusya’nın formalarını Nike; Yunanistan, Romanya, Fransa, Almanya ve İspanya’nın formalarını Adidas; Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre ve İtalya’nın formalarını Puma, İsveç’in formasını ise Umbro hazırladı. 

Formalara yeni bir kesim veren Nike, bedene oturan formalarla futbolcuların rakipleri tarafından çekilip düşürülmesini engellemek iddiasında. Sırt bölgesindeki ergonomik ağ tabaka ise bedenin nefes alıp vermesini ve serinlemesini sağlıyor.
Formalarda kullanılan Nike Dri-FIT adlı malzeme, teri bedenden kumaşın yüzeyine çekerek daha hızlı kurutuyor. 

Nike futbolcuların düşmesini engelliyor

Çiniler rengini verdi

Türk Milli Futbol Takımı beyaz üzerine turkuaz ayrıntıları olan bir forma ile sahalarda. Türk mimarisinin önemli unsurlarından çinilerin rengi olarak bilinen ve dünyada adı Türk halkı ile birlikte anılan turkuaz rengi V yakada, forma numaralarında ve ince şeritlerde kullanıldı.
Milli takımın ikinci forması ise kırmızı renkte. Bu, 85 yıl önce takımın çıktığı ilk maçta giydiği beyaz zeminli formanın bugüne uyarlanmış modern bir tasarımı. 

Kırmızı gurur, beyaz barış
Bu yıl Hırvatistan çok tanıdık kırmızı-beyaz damalı desenle kaplı yeni bir forma ile mücadele ediyor. Kırmızı ülkenin gururunu, beyaz ise ülkedeki barışı simgeliyor. Göğsün sol tarafında Hırvatistan Futbol Federasyonu arması ve futbol topuna benzer bir şekil bulunuyor.  

2008 Avrupa futbol defilesi
Portakaldan vazgeçmedi
Hollanda ünlü ve geleneksel portakal renginde yeni bir forma giyiyor. Hollanda ulusal bayrağının renkleri, bu yeni ve beyaz V yakalı formanın yanlarında şeritler halinde yer alıyor. Yaka içinde ise Hollanda ulusal marşından dizeler var. 

Yakada haç var
Yenilenen formada Portekiz bayrağından alınmış bir renk olan yeşil, önde ve arkada birer şerit halinde ve V yakada kullanıldı. Formanın sol tarafında Portekiz Futbol Federasyonu arması, yakanın içinde ise küçük bir haç var. 

Metrodan gelen ilham
Forma beyaz üzerine mavi V yakalı olarak hazırlandı. Mavi, kraliyet olgusuna gönderme yapıyor. Altın rengi işlemeli şeritlerde ise Rus metrosunun şıklığından ve mimarisinden ilham alındı. Rakam ve harflerin kendine özgü karakteri Kiril alfabesinden hareketle hazırlandı. 

Adidas forma için vücut haritasını kullandı

2008 Avrupa futbol defilesi
Sponsor olduğu tüm ülkelerin formalarında Adidas’ın ClimaCoolÆ teknolojisi kullanılıyor. İnsan vücut haritası üzerinde çalışılarak ve spor sırasında en çok ısınan bölgeler tespit edilerek geliştirilen bu teknoloji nemi yönlendiriyor ve havalandırma sağlıyor. Nefes alabilir kumaş özelliği futbolcuların maç sırasında vücut sıcaklığını  ideal seviyede tutuyor.

Anavatana yine sponsor
1950 yılından bu yana Almanya milli takımının sponsorluğunu yapan Adidas, bu yıl da anavatanından vazgeçmedi. Almanya’nın iki formasından biri beyaz zemin üzerine bayrağının renkleri.

Horozlu logo
Takımın logosunda kullanılan Fransa’nın sembolü olan horoz modern tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Adidas 38 yıldır Fransa milli takımını giydiriyor. Bir diğer forma ise kırmızı.

Bayrağının renkleri
1988’den bu yana Adidas ile çalışan İspanya milli takımı bu yıl da bayrağının renklerini taşıyan Adidas marka formalar giyiyor. İspanya kırmızı ve sarı formalarıyla mücadele ediyor.

57 yıldır aynı marka
Romanya milli takımı 57 yıldır Adidas sponsorluğunda. Forma ülke bayrağının renklerini taşıyor.

Şampiyon olmuştu
Tarihinde ilk kupayı bir önceki Avrupa Şampiyonası’nda kazanan Yunan takımı yine bir Adidas forması giymişti. Bu yıl da Adidas’la yoluna devam ediyor.  

Puma formaları hafifletiyor

2008 Avrupa futbol defilesi
Puma v1.08 koleksiyonu ile futbol formalarında hafifliliğe, aerodinamik kullanıma ve rahatlığa odaklanıyor. Bu tasarımları ile “Oyuncuları topla hızlı buluşturma” amacını taşıyor.
İtalya, Çek Cumhuryeti, Polonya, İsviçre ve Avusturya milli takımlarının da giydiği hafif v1.08 formaları yüksek derecede hava geçiren iki kat kumaştan oluşuyor. İki ayrı katman dikişsiz bir yapıyla birleştiriliyor. Böylece daha az kumaş kullanılıyor, ağırlık minimuma iniyor. Formanın iç katmanında küçük delikler ve emici bir yüzey bulunuyor. Su ve oyuncunun teri emiliyor. Dış kumaş katmanında ise daha geniş hava delikleri var. Bu yüzey iki oyuncunun birbirine temas ettiğinde formaların yapışmasına engel oluyor. 

Dört yıldızlı
Avrupa Futbol Şampiyonası için tasarlanan formada, İtalya’nın geleneksel mavisi altın detaylarla kombinlendi. Formanın göğüs bölümünde bulunan dört yıldız, dört kez dünya şampiyonu olduğunu simgeliyor. 

Çeklere milli amblem
Formalar, omuzlarda ve göğüste Puma’nın logosunu taşıyor. Çek Cumhuriyeti’nin milli amblemi ise göğsün sol tarafında yer alıyor. 

Yeni forma
Puma Polonya için yeni bir forma tasarladı. Kırmızı ve beyaz renklerin kullanıldığı formalarda göğsün sol tarafında milli ambleme yer verildi.

Tura veda
Avrupa Futbol Şampiyonası’na 2-1 yenildiği Türkiye maçıyla tur atlama iddiasını yitiren İsviçre 2012’ye kadar Puma ile çalışacak. Milli takım için kırmızı ve beyaz formalar tasarlandı.

Yine kırmızı
Geleneksel kırmızı rengi değişmeyen Avusturya formasında milli arma kullanıldı. Diğer bir milli formada ise siyah tercih edildi.


2008 Avrupa futbol defilesi

Umbro tek forma ile şampiyonada

Milli forma tasarımlarında X-Static adı verilen tekstil teknolojisi kullanıldı. Bu sayede ısı ve hava basıncı kontrol altında tutuluyor ve oyuncunun performası daha da artırılıyor.

2010’da da sarı
İsveç’in lacivert forması şampiyonada giyilecek beyaz formaya bir alternatif olarak sunuluyor. 2010 Dünya Kupası’nda da bu formalar giyilecek.