Cumartesi 80 kilometrelik grafiti

80 kilometrelik grafiti

03.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Duvara yazı yazmak hiç bu kadar yasal olmamıştı. Milliyet’in projesi www.yazduvara.com sesini duyurmak isteyenlerin yeni adresi

80 kilometrelik grafiti

Yazduvara.com internet sitesine girenler sokak duvarlarına yazmak istediklerini sanal duvarlara taşıyor. Duvarlar yazdıkça uzuyor, insanların tepkisi kilometreleri buluyor. Site ziyaretçileri toplumda rahatsızlık duyduklarını, olaylara tepkilerini, düzeni sorgulayışlarını ya da sadece ilan-ı aşklarını bu sitede özgürce yazabiliyor.
Milliyet gazetesi tarafından 14 Nisan’da başlatılan duvar projesinin günlük 10 bine yakın tekil ziyaretçisi var. Şu an sitede 17 bin civarı yazı bulunuyor. İnsanlar burada kendilerine verilen 7 kilometrelik sanal bir duvarı, sitede sunulan görsellerle istedikleri gibi süslüyor. Yazılı alanlar
20 günde 80 sanal kilometreye ulaştı.
Siteye yazılan yazılar kontrol ediliyor; başkalarının kişisel hak ve özgürlüklerini kısıtlamadığı, hakaret içermediği, yasalara aykırı olmadığı sürece herkes her istediğini yazıyor. Yazılar belli bir zaman sonra silinmiyor, hep kalıyor.
Projenin ortaya çıkışı isegeçtiğimiz aylarda televizyonlardayayımlanan Milliyet gazetesininreklam filmine dayanıyor. Reklam müziğini Ceza yapmıştı, sözleri düzene bir eleştiri getiriyordu:
“Sokaklar sanki bahçesi, belde dokuz milimetresi, ucuzdan insan harcayıp bedava candan etmesi. Sporcu mu kumarbaz mı, elindeki bonservisi.
Teşvikler de gelince terlemeden vurdu voleyi. Türkiye sizinle gurur duyuyor...”
Şarkının bitiminde ise “Tüm bunlardan utanç duyan herkes; Milliyet de sizinle gurur duyuyor” yazısı ekranda beliriyordu.
Sloganlar sokağa taşınabilir
Bu reklam sonrasında Milliyet’in internet sitesi www.milliyet.com.tr’ye birçok olumlu tepki geldi. Gazete yöneticileri “Seslerini duyurmak isteyen, ülke sorunlarını dert edinen, düşünen, üreten, çalışan bu kadar insan için ne yapabiliriz?” diye düşünmeye başladı. Gerçek hayatta binaların duvarlarına sprey boya ile protest yazılar yazmak mantığından yola çıkarak insanların düşüncelerini, duygularını paylaşabilecekleri dijital bir platform yaratma fikri ortaya çıktı. Projenin devamında sokakta gerçek bir duvar kiralanıp bunun üstüne yazduvara.com’dan seçilen birtakım sloganların yazılma ihtimali bulunuyor.