Cumartesi 80’lerde doğdu, bugünün de neşesi oldu

80’lerde doğdu, bugünün de neşesi oldu

18.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

80’li yıllarda doğan tasarım ekolü Memphis, modadan dekorasyona pek çok alanda yeniden etkili olmaya başladı. Kontrast renkleri geometrik şekillerle buluşturan bu anlayış, etrafa neşe saçıyor

80’lerde doğdu, bugünün de neşesi oldu

Beterböcek’in çizgili kıyafetleri, “Miami Vice” dizisinin pembe dekorları, rengarenk plastik saatler, eşofman takımları, albüm kapakları... Memphis, 1981 yılında Milano’da kurulup 1987 yılına kadar aktif olarak çalışan bir tasarım grubu ve tasarım dünyasına kattığı pek çok ikonik obje var. En başta saydıklarım onların elinden çıkmış olmasa da altı yıl süren üretim süreçleri boyunca, 80’lerin rengarenk dünyası üzerindeki etkileri büyük oldu.

Haberin Devamı

Postmodern mobilyalar, seramikler, kumaşlar üretiyor, biraz fütüristik biraz pop art dokunuşlarla zamansız desenler, renkler ortaya koyuyorlardı. Şimdi de bir dönem sadelik etkisi altına giren tasarım dünyası hem modada hem de farklı endüstriyel alanlarda bu ekolün eğlenceli etkilerini yeniden kullanmaya başladı.

Markalara ilham verdi

Örneğin Milano Tasarım Haftası’nda güçlü grafiklerin etkisi yeniden hissedildi. Adidas bu ekolden ilham alan spor ayakkabılar üretti; American Apparel eski Memphis üyelerinden Nathalie du Pasquier ile işbirliği yaparak 80’lerden ilham alan koleksiyon hazırladı. Topshop gibi sokak stili uzmanlarından Celine gibi lüks modaevlerine kadar pek marka çekimlerinde bu ekole gönderme yaptı. 2015 yaz podyumlarında Jean-Charles de Castelbajac, Roksanda Ilincic, Dsquared2 podyumlarında gördüğümüz renk blokları yine Memphis’in etkilerini taşıyor.

Haberin Devamı

“İşte Memphis” demenin yolları

-Üçgenler, küpler, daireler, zikzaklar... Bu tasarım ekolünün dünyasında geometri her şeydir.

-Fonksiyondan önce estetik gelir. Her parça pek artistiktir.

-Pastel renkler bile birbiriyle çatışan tonlarla bir araya gelir. Zıtlığın uyumu mühimdir.

-Seramik, metal ve plastik laminat Memphis’ten ilham alan tasarımların en önemli materyalleridir.

-Memphis anlayışını derinlemesine tanımak için grubun kurucusu Ettore Sottsass’ın hayatını okumak iyi bir fikirdir.

Alışveriş

-Memphisneşesini plaja taşımak için COS’taki bikini üstü 69 altı 49 TL.
-Swatch’un Shunbukin modeli, zamanı 80’lere ayarlamak isteyenler için. 120 TL.

-Grafik görünümler bu trendin en önemli anahtarı. Daire şeklindeki Roman çanta 149.50 TL.

-Sophia Webster, Memphis akımını bugüne en iyi uyarlayan tasarımcılardan. PVC sandaletlerin fiyatı 555 avro.

Kısa Kısa

Şekilli yanıklar

Güneşlenmeyi sevenlerin her yerini eşit bronzlaştırma stresi bitmez. “Sun burn art” (güneş yanığı sanatı) adıyla yayılan trend ise bunun tam tersi... En popüler yöntemleri yüksek faktörlü güneş kremini boya gibi kullanmak ya da vücudun üzerine Silly Bandz adı verilen plastik oyuncaklardan koymak. Cilde zararlı mı? Evet. Güzel mi? Tartışılır.

Haberin Devamı

Armut dibine düştü

Cindy Crawford’un kızı Kaia ve oğlu Presley, erkek model Garrett Taber ile birlikte CR Fashion Book dergisi için poz verdi. Konsept Vogue Paris’in eski yayın yönetmeni Carine Roitfeld tarafından yaratıldı. Roitfeld iki kardeşi “yaşlarına göre olgun ve nazik” bulmuş.

Siyah mı giysem, yoksa siyah mı?

Renkler iyi ama siyahın cazibesinden vazgeçemem diyorsanız sizi yeni bir markayla tanıştırayım; Blackorblack. Tuğçe Aşçıoğlu Hendem ve Büşra Günay tarafından tasarlanan simsiyah yaz koleksiyonunda keskin hatlar öne çıkıyor. Göz atmak ve alışveriş yapmak için blackorblack.co adresini ziyaret edebilirsiniz.