Cumartesi Ariel Ortega kimdir?

Ariel Ortega kimdir?

27.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ariel Ortega kimdir?

Ariel Ortega kimdir






Futbol sahalarının kaprisli yıldızı Ariel Ortega, Türkiy'ye geri dönüyor. Arjantin Milli Takımı'nın Maradona'dan sonra en büyük yeteneklerinden biri olarak gösterilen Ortega, geçen yılın en flaş transferi olarak Fenerbahçe'ye katılmış ancak sezon ortasında bavulunu toplayıp ülkesine dönmüştü. Fenerbahçe'ye olan 11 milyon dolarlık borcu yüzünden FİFA'lık olan Ortega, Türkiye'ye belki istemeden de olsa geri geliyor. Şimdi temel soru şu: Kendi topraklarının dışında hiçbir yerde mutlu olmadığı bilinen Ortega ne derece başarılı olacak? Fenerbahçe yönetimi Ortega'yı geri getirmekle hata mı yaptı? Futbolculara ve gazetecilere bu soruları sorduk, farklı yanıtlar verdiler...

Rüştü Reçber (Barcelona)
"Artık yabancılık çekmeyecektir"
Ortega'nın kalitesi belli. Türkiye'ye geldiğinde kesinlikle geçmişine sünger çekip yeni bir başlangıç yapması gerekiyor. Umarım tüm camianın beklediği, ümit ettiği bir Ortega'yı seyrederiz. Ben onun başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Evet, ilk geldiğinde uyum sorunu yaşadığı doğru ama bu demek değildir ki yine aynısı olacak. Türkiye'de birçok yabancı futbolcu var. Kültürleri ve dilleri farklı bir ülkede onlar yaşayabiliyorsa o da yaşar. Ortega, Fenerbahçe'ye geldiğinde Arjantin ve Brezilyalı futbolcular yoktu. Oysa şimdi onunla aynı kültürü ve dili paylaşan futbolcular Fenerbahçe'de oynuyor. Bu da onun artık yabancılık çekmeyeceği anlamına geliyor.

Ümit Özat (Fenerbahçe kaptanı)
"Bütün takım ona yardım eder"
Ortega'nın gelip gelemeyeceğine, oynayıp oynamayacağına yöneticiler ve teknik ekip karar verir. Biz futbolcular bir takım içinde mücadele ediyoruz. Elbette Ortega'nın gelmesini isteriz. Zaten bana göre gelmeliydi. O dünyada kendini ispatlamış bir futbolcu. Ortega'nın uyum sorununu çözecek olan ben değilim tabii ki. O kendinin bileceği bir iş. Ama takım arkadaşlarımla birlikte ona yardım edebiliriz.

Mehmet Demirkol (Milliyet)
"Arjantin dışında başarılı olmasına imkan yok"
Bizim işimiz karar vermek değil fotoğraf çekmek. Bu, Daum'un kararıdır. Bu fotoğrafta ne görüyorum? Ortega'nın Arjantin dışında kariyeri yoktur ve olmayacaktır. Kahramanmaraşlı bir çocuk olarak düşünün Ortega'yı. İstanbul'a gelmiş, yine memleketinden arkadaşlarıyla yaşıyor. Sonra onu alıp bir gün New York'a götürüyorsunuz. Arkadaşlarından ve her şeyden koparıyorsunuz. Orada sanatını icra etmesini bekliyorsunuz. Ortega, İtalya ve İspanya'da bunu yapamadı. Kendi ülkesi dışında var olabilen bir futbolcu değil. Çok garip aslında. Arjantinliler yurtdışına daha açık insanlardır ama Ortega'da şaşırtıcı biçimde bu özellik yok. Ortega, Arjantin yerlisi gibi yaşayıp büyümüş bir insan. Kendi ülkesi dışında başarılı olmasının imkanı yok. Hele bir Alman teknik direktörle....

Emre Aköz (Sabah)
"Formunu bulana kadar lig biter"
Ortega psikolojik sorunları olan bir futbolcu. Arjantin dışında bulunduğu ortamlara uyum sağlayamadığını biliyoruz. Küsüyor. İçine kapanıyor. Ya da olay çıkarıyor. Teknik direktörle ego mücadelesine giriyor. Nerede Hooijdonk'un sempatikliği, arkadaşlarıyla bütünleşmesi, takım için mücadele edişi... Nerede Ortega! Hele Daum gibi neticede "Alman" bir hocayla hiç uyuşamaz. Hareketleriyle tribünleri doldurduğu ve coşturduğu doğrudur. Peki nedir yaptığı? Topu sürerken aniden durur, sola çekecekmiş gibi yapar, rakip oraya hamle ettiğinde tekrar ileriye yönelir.. Fenerbahçe'nin dikine oynayan, kolay top kaptırmayan, iyi pas atan, forveti besleyen güçlü bir orta saha oyuncusuna ihtiyacı var. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi Ortega bir yıldır top oynamadı. Forma girene kadar lig biter. İşte bu yüzden Ortega gelmesin.

Haşmet Babaoğlu (Vatan)
"Fener'in orta sahada kıvrak birine ihtiyacı var"
Artık Ortega'nın başarılı olup olamayacağı değil, teknik direktör Daum'un başarısı söz konusu olan. Fenerbahçe'nin orta sahada kıvrak, teknik, yaratıcı bir ayağa ihtiyaç duyduğu çok açık. Aslında Ortega, Daum'un arayıp da bulamayacağı, gümüş tepside önüne sunulan bir şey. Benim kuşkum Ortega'nın futbolundan değil kafasından ileri geliyor. Çünkü Ortega ülkesinden dışarı çıktığından beri ruhen mutlu olamadı. Bundan sonra ne yapacak göreceğiz.

Necil Ülgen (Milliyet)
"Zarara uğratacak"
Fenerbahçe kulübünün şunu sorması gerekiyor: Eğer 11 milyon dolarlık ceza almasaydı Ortega Fenerbahçe'ye, Türkiye'ye döner miydi? Bunun çok net bir cevabı var: Dönmezdi. Adamın Türkiye'de oynamak gibi isteği yok. Burayı, insanlarını sevmiyor. Ortamı sevmiyor. Ortega bırakın lisanını bilmediği bir ülkede yaşamayı, İspanya'da bile mutlu olamadı. O, Arjantin dışında kendini yalnız ve zayıf hisseden bir futbolcu. Bu şartlarda bu futbolcunun tekrar Fenerbahçe'ye getirilmesi bence kulübün küçüldüğünü gösteriyor. Seni terk etmiş, senden adeta kaçmış bir futbolcuyu tekrar takıma çağırmak ciddi bir zafiyet. Ortega kötü bir futbolcu mu? Hayır, asla değil. Ama tartışılması gereken Ortega'nın iyi ya da kötü futbol oynadığı değil; Fenerbahçe'nin kriterlerine uygun davranıp davranmadığı. Fenerbahçe "Ortega bize gelsin, top oynasın, belki sağa sola satabiliriz" diye düşünüyor. Ortega'nın gelişiyle üç oyuncu takım dışı kalıyor. Fenerbahçe zarara uğrayacak. Bence River Plate ile asgari müştereklerde anlaşmak ve Ortega'dan kurtulmak gerekiyordu.

Feryal Pere (Radikal)
"Seyir zevkimiz artacak"
Ben futbol otoritesi değilim, sadece hastasıyım. Ortega geçen yıl küstürüldü diye düşünüyorum. Çünkü onun gol attığı zamanki sevincini, gamzelerini çıkarışını görmüş bir insanım. Hele Hooijdonk ile bir arada oynayınca artık kalbim hangisine yetecek bunun sıkıntısını çekiyorum ama iyi olacak diye düşünüyorum. Kesinlikle geçen seferki gibi olmayacak. Herkesin niyeti iyiyse, Ortega'nın niyetinin de iyi olduğunu düşünüyorum. Çünkü o bir melek. Hooijdonk'umla beraber büyük başarılara imza atar. En azından seyir zevkimiz artar. Sonuca yönelik durum parlak değil ama keyif alırız. Fenerbahçe insana keyif veren bir takımdır. Ben Ortega'yı bekliyorum.

Can Uyguç (Fanatik)
"Özgürlük verilirse başarılı olur"
Ortega, Fenerbahçe kulübünün yararı için dönmeli. Taraftarı için dönmeli. Zaten kendisinin de başka çaresi yok. 11 milyon dolarlık cezayı ödeyemez. Elbette uyum sorunu ortaya çıkabilir. Ama bir şekilde bunu aşması gerekiyor. O zamanın teknik direktörüyle şimdiki farklı. O zaman Lorant'ın istemediği bir futbolcuydu, Ortega'yı yönetim aldı. Ama şimdi Daum, Ortega'yı istiyor. Daum ile beraber saha içindeki özgürlüğü verilirse başarılı olacağına inanıyorum. Fenerbahçeli futbolcular çok akıllıdır. Kendilerine yarar sağlayacak bir arkadaşın takıma katılması kendilerini yedeğe düşürecek olsa bile kabul ederler. Akıllı davranıp sahip çıkacaklar diye düşünüyorum.

Sanem Altan (Vatan)
"Kadroda yeri yok"
Aslında Daum'un kadrosunda Ortega'nın yerinin olduğunu düşünmüyorum. Çok kilo aldığı söyleniyor ve iki yıldır sahalardan uzak. Bu önemli bir ayrıntı. Bu şekilde Fener'e ne verebilir? Ortega konusu çok ciddi, futbola dair bir gündem değil bana göre. Fenerbahçe yöneticilerinin kendi ticari veya başka kaygılarla yarattığı bir gündem Ortega. Daum başta Ortega'yı almak istemediğine göre bir bildiği vardır.

Deniz Gökçe (Akşam)
"Katkı yapacağına inanmıyorum"
Ortega zaten 6 ayda form tutamaz. İki yıldır futbol oynamıyor. Yapı olarak diyologcu bir adam değil. Mecburiyetten geliyor. Fenerbahçe'ye katkısı olacağına inanmıyorum. Çünkü kendi milli takımında kanat oyuncusu olarak oynuyor. Devamlı topu tutuyor. Bunun da Fenerbahçe'ye faydası yok. Ortega hırçın bir oyuncu. Hollanda ile oynanan milli maçta sahadan atıldı. Yaşı da ilerledi. Yapabileceği bir katkı yok. Verilen paraya da değmez. Bu paranın karşılığı bir futbol oynayacağını sanmıyorum.

1974 doğumlu. Fenerbahçe'de 2002-2003 sezonunun ilk yarısında 14 maçına çıktı. 5 gol attı, 4 sarı, 1 de kırmızı kart gördü. Takımın geçen sezonki hocası Werner Lorant'la yıldızı barışmadı, Türkiye'ye uyum sağlayamadı. Devre arasında Arjantin'e gidip dönmeyince Fenerbahçe, FIFA'ya başvurdu. Uzun süren hukuki mücadelede FIFA Fenerbahçe'yi haklı buldu.

SezonTakımMaçGol
1990-91R. Plate1 -
1991-92R. Plate221
1992-93R. Plate377
1993-94R. Plate265
1994-95R. Plate245
1995-96R. Plate2411
1996-97Valencia127
1997-98Valencia172
1998-99Sampdoria278
1999-2000Parma183
2000-01R. Plate2710
2001-02R. Plate2814