Cumartesi “Aşkın ömrünü uzatmanın yolu birlikte eğlenebilmek”

“Aşkın ömrünü uzatmanın yolu birlikte eğlenebilmek”

23.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Telefonda tavsiyeler veren ilişki koçu Cansu Yağız Ayazi: “İlişkinin monotonlaşmaması için duruma göre farklı kişiliklere bürünmeyi öğrenin. Sevgilinizle arkadaşça eğlendiğinizde komik kadın, seks istediğinizde seksi kadın olun. İşin püf noktası, bir rolün üzerinize yapışmasına izin vermemek”

“Aşkın ömrünü uzatmanın  yolu birlikte eğlenebilmek”

Erkek arkadaşınızı evlenmeye ikna edemiyor musunuz? Anne ve babanızın sizi anlamadığını mı düşünüyorsunuz? Ya da patronunuza âşık mı oldunuz? Artık
“Ben şimdi ne yapacağım?” diye kara kara düşünmenize gerek yok. Çözüm bir telefon uzağınızda. İlişkiler koçu Cansu Yağız Ayazi sorunlarınızı 20 dakika içinde çözüyor. Üstelik “Bu süre bana yetmez” derseniz tedavinize Ayazi’nin Nişantaşı’ındaki ofisinde devam edebiliyorsunuz.

İlişki koçu olmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?
Kendimi bildim bileli etrafımdaki insanları dinlemeyi, onların problemlerini çözmeyi severdim. İnsanlar da bana anlatmayı severlerdi. Tanımadığım kişiler bile en gizli sırlarını benimle paylaşmaktan keyif alırdı. Bunun üzerine Nişantaşı’ndaki FA Coach Academy’de Advanced Coaching programına katıldım ve yedi ay kurumsal, ebeveyn ve ilişkiler koçluğu üzerine eğitim aldım. Uzmanlık alanı olarak da ilişkileri seçtim çünkü en çok bu konuda iyi olduğumu düşünüyorum. Mesela arkadaşım sevgilisiyle kavga ettiğini söyler, ona “Şöyle yap, yarım saate arar” derim, 15 dakika sonra telefonu çalar. Hiç yanılmadım.

“Bu işe girdiğimden beri eşim her gün şükrediyor”

Süper bir evliliğiniz var o halde!
Koçluk meselesinin içine girmeden önce benim de problemlerim vardı. İnsanları kendime âşık eder, evlenme teklif etme boyutuna kolaylıkla getirirdim ama sonra sorunlar çıkardı. İlişki yürütemiyordum. Şimdiyse eşim bu işe girdim diye her gün şükrediyor. Resmen hayatımız değişti.

Bu proje nasıl başladı?
Back-up altı ay birçok koçla görüşmüş, ben de onlardan biriyim. Herhalde kimyamız tuttu. Bir de ben zaten Back-up kullanıcısı olduğum için sürecin nasıl işlediğini de biliyordum. Ocak başından beri hafta içleri 15.00-19.00 arasında telefonda koçluk hizmeti veriyorum. Seanslarım 20 dakikayla sınırlı. Devam etmek isteyenler Back-up’ın indirimli tarifesiyle bir saat telefonda kalabiliyorlar. Yüz yüze görüşme isteyenler de Doktor Back-up ofisine ya da benim ofisime gelebiliyor.

“Kadınlar öfkeden, erkekler anlık zaaftan aldatıyor”

Nasıl telefonlar geliyor? Daha çok kadınlar mı erkekler mi arıyor?
Kadınlar daha çok arıyor. Erkekler de var ama oranlar üçte bir civarındadır. Beni arayanlar sinirli oluyorlar, sorunlarıyla ilgili hemen bir şeyler yapmak istiyorlar. Onları sakinleştirip olaya objektif bakmalarını sağlıyorum.

İlişkide sorun denince akla hemen aldatma geliyor. Kadınlar ve erkekler neden aldatıyorlar? Sebepler aynı mı?
Kadınlar ilişkilerini yaşarken o kadar endişeliler ki. “Ya terk edilirsem? Ya benimle evlenmezse? Ya başka birini bulamazsam?” Bu yüzden susuyorlar. Adam ne yaparsa yapsın kabulleniyorlar. Bu içlerinde öfke birikmesine neden oluyor. Sonra da dışavurum olarak aldatıyorlar. Erkeklerinkiyse daha çok anlık zaaflar. Şu ana kadar aldatılan iki erkek başvurdu bana. Biri kız arkadaşı biri de eşi tarafından aldatılmıştı. “Türk erkeği aldatmayı kaldıramaz” diye bir şey yok.


“Aldatmayı yanlış tanımlıyoruz, insanlar hayatın birçok alanında flört ederler”
Diyelim ki aldatıldınız, bununla nasıl başa çıkacaksınız?
Dünyanın sonu değil. İnsan kendine “Onsuz olmanın acısı mı, aldatılmanın acısı mı?” diye sormalı. Bu biraz da kişinin yapısına da bağlı. Kolay unutmayan, kindar biriyseniz affetmemeniz en doğrusu.

Aldatmanın sınırı nerede başlıyor?
Bence aldatmayı yanlış tanımlıyoruz. İnsanlar hayatın birçok alanında flört ederler. Bu bir iletişim şekli. Mesela ben şu an sizinle röportaj yaparken flört ediyorum, sizi memnun etmeye çalışıyorum. Bir dost meclisinde sevgiliniz karşı cinsten biriyle keyifle sohbet ediyorsa sizi aldatıyor demek değildir. Önemli olan ilişkiye saygısızlık etmemesi.

Bir de monotonlaşma meselesi var. “Aşkın ömrü üç yıldır” sözüne ne diyorsunuz?
İnsan isterse aşkın ömrü uzar. Bu sizin karşınızdakinden ve ilişkinizden ne beklediğinize göre değişir. Aşkın ömrünü uzatmanın yegane yolu ise birlikte eğlenebilmek. İnsanlar beraber eğlendikleri kişilerden kopamıyor. Ayrılsalar bile geri dönüyorlar. Bu arada seksi rafa kaldırdığımı sanmayın. Modlarınıza göre farklı kişiliklere bürünmeyi öğrenin. Sevgilinizle arkadaşça eğlenmek istediğiniz zaman komik kadın, seks yapmak istediğiniz zamansa seksi kadın olun. İşin püf noktası, rollerden birinin üzerinize yapışmasına izin vermemek.