Cumartesi Aşkları bir moda çekiminde doğdu

Aşkları bir moda çekiminde doğdu

21.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Simay Bülbül: “Geçen yıl farklı bir moda çekimi yapmak istedim. Umut’la çalıştım. Tutkulu bir çekimdi, oradaki duygu gerçek oldu, kıvılcım çaktı. Şu sıralar da harıl harıl Umut’un yeni aksesuar koleksiyonu için çalışıyoruz”

Aşkları bir moda çekiminde doğdu

Moda tasarımcısı Simay Bülbül ve onun sanat yönetmenliğini yapan model sevgilisi Umut Eker bir yıldır beraber. Çift şu sıralar aynı atölyede sabahlıyor çünkü Eker çocukluk hayalini gerçekleştirdi ve VIII isimli aksesuar markasını piyasaya sundu. Çanta, cüzdan, yüzük ve bilekliklerin bulunduğu koleksiyon şimdilik sadece Bülbül’ün Galata’daki mağazasında bulunuyor ama yakında diğer mağazalardaki VIII Corner’larında da satılacak.

Nasıl tanıştınız?
Simay Bülbül: Geçen sene farklı bir fotoğraf çekimi yapmak istedim. Konsept ise elbiselerimi maskülen görünümlü bir modelin üzerinde sergilemekti. Umut’u aradım ve bir araya geldik.
Umut Eker: Simay çok beğendiğim bir tasarımcıydı. Bu fikri duyunca da hemen evet dedim. Zaten benim aklımda da benzer bir çekim vardı. Farkında olmadan aynı şeyleri düşünüyormuşuz yani.
Simay B.: Konsept olarak çok tutkulu bir çekimdi. Oradaki duygu gerçek oldu, ilk kıvılcım çaktı. O günden beri devam ediyor.

Sevgilisiniz, aynı evde oturuyorsunuz ve aynı işi yapıyorsunuz. Bu ilişkinizi kötü etkilemiyor mu?
Simay B.: Tencere-kapak gibi olduk. Farklı alanlarda uzmanlaştığımız için de birbirimizi tamamlıyoruz.
Umut E.: Simay markalaşma konusunda tam bir uzman. Bana bu konuda çok yardıcı oluyor.
Simay B.: Umut da Merter deneyiminden ötürü Türkiye piyasasını çok iyi biliyor. Ona bir malzeme göster, iki saat sonra bulur getirir.
Umut E.: İkimizin de işiyle hayatı çok iç içe. Boş zamanlarımızda bilgisayarlarımızın başına geçip saatlerce video, fotoğraf çekimi, defile araştırıyoruz. Moda haberlerine bakıyoruz.
Simay B.: Birlikte moda dünyasının içinde kaybolmayı çok seviyoruz. Karşındakinin de bu durumdan en az senin kadar keyif aldığını bilmek çok güzel. İşin büyüsü de zaten burada.

Birlikte gerçekleştirmeyi düşündüğünüz bir proje var mı? Ortak defile gibi?
Simay B.: 2010 İstanbul Kültür Başkenti projelerinden biri olan Melez Moda organizasyonuna Türkiye adına ben katılıyorum. Ekimde Almanya’da bir defilem var. Berlin’den gelen kurul Umut’un aksesuarlarını da çok beğendi. Defilede yüksek ihtimalle onlar da yer alacak. Türkiye’yi birlikte temsil edeceğiz.


“Aksesuarlarım ne feminen ne de maskülen”
Modellik, dergilerde moda editörlüğü ve sanat yönetmenliği yapıyorsunuz. Moda sektörüne nasıl girdiniz?
Moda okumadım, alaylıyım. Rahmetli babam finans uzmanıydı. Onun ısrarı ile açıköğretimde bankacılık okudum ama bitiremedim. Diesel’de iki sene satış danışmanlığı, bir sene mağaza müdürlüğü yaptım. Modaya Merter’deki tekstil firmalarından bazılarına erkek denim modelleri tasarlayarak başladım. Bir yandan da dergi çekimlerinde erkek modellerin styling’ini yapıyordum.

Modellik hikayenin içine nasıl dahil oldu?
Fotoğraflarda güzel çıkıyorum. Bu fark edilince de kamera önüne itildim. Yoksa model olayım diye bir derdim hiç olmadı, hatta öyle anılmaktan da keyif almıyorum. Üstelik modellerin sahip olduğu fizikten epey uzağım ama nedense hâlâ bazı firmaların baş modelliğini yapıyorum. Herhalde değişik bir tipim olduğu için tercih ediliyorum. Ama model değil de tasarımcı olarak anılmayı tercih ederim.

Bir ay önce aksesuar markanızı piyasaya çıkardınız. İsmi neden VIII? Özel bir anlamı var m?
Sekiz benim uğurlu sayım. Neden Romen rakamı dersen de, onun çok erkeksi bir imajı olduğunu düşünüyorum.

Daha önce denim de tasarlamışsınız. Şimdi neden aksesuar koleksiyonu hazırlamayı tercih ettiniz? Eksikliğini hissettim. Moda çekimlerine ürün toplarken erkek aksesuarı bulamazdım. Birkaç markanın var ama onlar da tek tük. Fakat bu sadece aksesuar tasarlayacağım anlamına gelmiyor. Denim ve tişört çizimlerim hazır. Yakında onları da piyasaya süreceğim.

Erkekler feminen gözükmekten çekindikleri için aksesuar konusunda tutucu olabiliyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Aksesuarlarımın ne feminen ne de maskülen olmamalarına gayret ettim. Kullandığım renklerin hepsi mat ve koyu. Çizgilerim de keskin. Yani koleksiyonumda feminen unsurlara rastlamak mümkün değil fakat Türk erkekleri giyim konusunda biraz çekingen. Neyseki yeni jenerasyon daha cesur. İnternet sayesinde Avrupa’daki erkekleri görüp trendleri takip ediyorlar. Benim müşteri kitlem de şimdilik bu jenerasyondan ve moda sektöründen insanlar. Zamanla daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum.

Kadın müşterileriniz de var mı?
Var. Çanta ve yüzüklerimi çok beğeniyorlar.

Malzeme olarak neden deriyi tercih ettiniz? Hep böyle mi devam edeceksiniz?
Bundan sonra da deri odaklı çalışacağım. Deri kaliteli, kullanışlı ve dayanıklı bir malzeme. Bu saydığım özellikler bir aksesuarın sahip olması gerekenlerle aynı. Tabii Simay’ın da hayatıma girmesi deri ile aramda samimi bir ilişki oluşmasına neden oldu. Beni etkiledi. Ondan deri hakkında çok şey öğrendim.


“Arkadaşı Brooke Shields’e benim mağazamdan elbise aldı”
Brooke Shields yeni filmi Other Guys’ın galasına benim elbisemle katıldı. İşin komiği bu durumu ben de herkes gibi fotoğrafları görünce öğrendim.Yaz başında Shields’in bir arkadaşı turist olarak İstanbul’a gelip Galata’da bizim mağazaya uğramış ve ona hediye olarak o elbiseyi almış. Fotoğraf çıktıktan sonra Brooke Shields ile mail’leştik zaten. Şimdi de ona özel elbiseler tasarlamamı istiyor. Halen görüşme halindeyiz.


Umut Eker: “İstanbul sokaklarında stil sahibi erkekler görmek istiyorum”
Hayalim erkeklerin tüm giyim ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri mağazalar açmak. İtalya ve New York’ta gördüğümüz stil sahibi erkeklere İstanbul sokaklarında da rastlamak istiyorum. İlham kaynağım da Johnny Depp. Tasarımlarımı bir gün onun üzerinde görmek isterim.