Cumartesi Ayakkabı aşkına 4 bin parçalık koleksiyon

Ayakkabı aşkına 4 bin parçalık koleksiyon

23.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ayakkabı Dünyası’nın sahibi Mehmet Akbacakoğlu “aşk” olarak nitelediği ayakkabı tutkusunu, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen 4 bin parçalık bir koleksiyona dönüştürdü

Ayakkabı aşkına 4 bin parçalık koleksiyon

Mehmet Akbacakoğlu’nu bir işadamı olarak tanıyoruz, Ayakkabı Dünyası’nın yönetim kurulu başkanı. Ama Ankara’da bulunan mağazadaki odasında ve bazı başka bölümlerde bir ayakkabı dünyası daha saklıyor: 20 yıldır yaptığı koleksiyonda bulunan 4 bin çiftten fazla ayakkabı. İçlerinde neler yok ki: Altın, gümüş, balık derisi kaplamalılar, 1960’ların Chanel, Versace, Christian Dior’ları, eski dönemlere ait kayaklar, 150 yıllık papaz terliği,
57 numara basketbolcu ayakkabısı, hatta yeniçerilere ait kemer ve çantalar...
Akbacakoğlu bu koleksiyonu Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı’nda sergilemeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Bu koleksiyona ne zaman başladınız?
20 yıl önce. Bu merakım, babamın 1950’de kendi eliyle imal ettiği bir çocuk ayakkabısını bulmamla başladı. Daha sonra yine onun imalatı bir çifti ve bir Ermeni ustanın 1950’de yaptığı gelin terliğini buldum. Merakım giderek arttı.

Şu ana kadar kaç çift ayakkabıya ulaştınız?
Yaklaşık 4 bin. Açılmamışlar hariç. Bu
sayıyı duyanlar, buraya gelip görmeden
bana inanmıyor.

“Bendekiler Versace’de, Chanel’de, Dior’da yoktur”

Ayakkabı bir takıntı mı sizin için?
Yurtdışında bir fuarda bir ayakkabıyı çok beğendim. Elime aldım, sevdim, seyrettim. Çok yaşlı bir adam gelip bana “Sen ayakkabıyla aşk yaşıyorsun, aşk” dedi. Meğer mağaza sahibinin babasıymış. Ayakkabı hakikaten aşktır. Ayrıca bir kültürdür. Ülkenin kültürünü, insanların karakterini yansıtır.

Nasıl ulaşıyorsunuz bu ayakkabılara?
Koleksiyonculardan. Afganistan, Hindistan, İran, İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda’dan gelen parçalar var. Burada bulunan Chanel, Christian Dior gibi markaların ayakkabıları belki onlarda yoktur.