Cumartesi Ben artık çok yaşlandım

Ben artık çok yaşlandım

10.11.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi belli bir yaştan sonra diyete, daha fazla bakıma ve sağlık kontrolüne ihtiyaç duyuyor

Ben artık çok yaşlandım

Ben artık çok yaşlandım

Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi belli bir yaştan sonra diyete, daha fazla bakıma ve sağlık kontrolüne ihtiyaç duyuyor

Ben artık çok yaşlandım
Daha dün el kadar bir yavruyken evinize gelen hayvanın bugün artık dede / nine olduğunu kabul etmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Ama ne yazık ki ev hayvanınız, insanlardan çok daha hızlı yaşlanıyor. Eğer birlikte yaşadığınız hayvan 7 yaşını geçtiyse onun artık yaşlandığını bilmeli ve ona göre davranmaya başlamasınız.

Protein ağırlıklı besleyin
Hayvanların ihtiyaçları yaşlandıkça değişiyor. Tıpkı insanlar gibi hayvanlarda da yaşla beraber metabolizma yavaşlıyor, sindirim sisteminde değişiklikler ortaya çıkıyor. Bu yüzden yaşlanan hayvanınızın beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını yeniden düzenlemeniz şart.
Yaşlanmış petlerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri böbrek hastalıkları. Yaşlı hayvanınızı direnç kazanması ve özellikle de böbrek hastalıklarına karşı korunması için protein açısından zengin besinlerle beslemeniz gerekiyor.
Bazı hayvanlar yaşlandıklarında diş problemleri nedeniyle katı gıdaları çiğnemekte zorlanabiliyor. Eğer petiniz bu tür bir sorun yaşıyorsa, onu yumuşak besinlerle beslemenizde fayda var.

Egzersiz bağırsakları harekete geçirir
Yaşlanan ev hayvanlarını köşelerinden kaldırmak, onları kıpırdatmak pek kolay olmasa gerek. Yavruyken sürekli oyun oynamak isteyen, bir türlü size rahat vermeyen petler bile büyüdüklerinde hantal ve ağırbaşlı oluyor. Kolay değil, onlar da yaşlanıyor; daha fazla uyumak onların da hakkı.
Ancak yine de yaşlı petinizin düzenli olarak hareket etmesini sağlamanız gerekiyor. Çünkü yaşlılıkta petleri bekleyen sorunlardan biri de kabızlık. Yaşlı hayvanlarda bağırsakların yeterince çalışmıyor olmasından ve hareketsizlikten dolayı kabızlığa sık rastlanıyor. Hafif egzersizler petinizin bağırsaklarını harekete geçirerek onu kabızlıktan koruyacaktır. Kabızlık çeken hayvanlara süt vermek de yararlı olabilir.

Veteriner kontrolü şart
Yaşlılık nedeniyle petlerin bağışıklık sistemi de tekliyor, hayvanlar yaşlandıklarında hastalıklara karşı daha dayanıksız hale geliyorlar. Bu nedenle petinizle veteriner ziyaretlerinizi sıklaştırmanızda fayda var.
Düzenli check-up hastalıkların erken teşhisini ve kolay tedavisini sağlayabilir. Ne yazık ki insanlarla kıyaslandığında hayvanların ömrü çok kısa. Tek yapabileceğimiz onlara en iyi şekilde bakarak yaşlılıklarını mutlu geçirmelerini sağlamak.

Yaşlanan hayvanları gücünün üzerinde harekete zorlamayın
Yaşlı hayvanınızı uzun yürüyüşlere çıkarmaktan, koşturmaktan kaçının. Petinizin yaşlandığında daha ağır hareket etmesi, yavaş yürümesi ve çabuk yorulması normal.
Ancak petinizin yaşlanması, onun artık hiç egzersiz yapmayacağı anlamına da gelmiyor. Veterinerinizle görüşerek, hayvanınıza hafif bir egzersiz programı belirleyin. Yemeğini önüne koymak yerine, birkaç adım bile olsa uzağına bırakarak kıpırdanmasını sağlayın.




CUMARTESİ