Cumartesi Berelerde Fransız devrimi

Berelerde Fransız devrimi

14.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bere modası bu kış rotayı Fransa’ya çevirdi. Parizyen stilin olmazsa olmazlarından “beret”ler ünlü modaevlerinin podyumlarından sonra sokakları da etkisi altına alacak

Berelerde Fransız devrimi

Klişeleşmiş Fransız stereotipini düşünün; çizgili tişörtü, bıyığı, fuları, elinde şarabı ya da resim fırçası. Bunlardan birisi eksik olsa yokluğu pek hissedilmez. Ama bir aksesuar var ki o olmadan Fransız stili eksik kalıyor. 2015-16 sonbahar/kış sezonunda Gucci’den Paul&Joe’ya, Desigual’den Vivienne Westwood Red Label’e kadar pek çok markanın podyumunda karşımıza çıkan ve “beret” adı verilen Fransız berelerinden bahsediyorum.

Haberin Devamı

Altın çağını yaşıyor

Tasarımcılar bir zamanlar Jane Birkin, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve gibi Fransız film yıldızlarının başından çıkarmadığı bu ikonik şapka modeline yeniden altın çağını yaşatıyorlar. Sebebi her şeyden önce bu berelerin sezonun pek çok ana trendini kusursuz bir şekilde destekliyor olması. Çünkü 60’lara gönderme yapan stiller de, Parizyen kadın imajı da, entelektüelliği çağrıştıran detaylar da bu şapkalar sayesinde daha güçlü hale geliyor.

Sanatçılar çok seviyordu

Sanat tarihi ve arkeoloji, “Bask beresi” olarak da anılan berelere benzer modellerin Bronz Çağ’dan beri kullanıldığı konusunda hemfikir. Batı modasında hem kadınlar hem erkekler tarafından 1920’li yıllardan beri giyildiği bilinen bu şapka modeli o yıllarda en çok Fransa, İspanya ve İtalya’da üretiliyordu. Askeri üniformalarda da çok sık kullanılan berelerin entelektüellikle özdeşleştirilişi ise Rembrant, Richard Wagner, Picasso gibi sanatçıların onları çok seviyor oluşuna denk geliyor. Che Guevara’nın siyah, yıldızlı beresi ise gelmiş geçmiş en ikonik şapkalardan biri olarak anılıyor.

Berelerde Fransız devrimi


Stil ipuçları

- Fransız berelerini saçınız açıkken kullanmak hem bereyi hem de saçınızı daha iyi gösterir. Ancak ensede toplanıp yana doğru ayrılmış bir atkuyruğunu da deneyebilirsiniz.

-Başınızın önüne düşürerek ya da arkaya doğru atarak kullanabilirsiniz. Parizyen kadınların stilini yakalamak için olabildiğince yanda tutun.

-Gece davetlerinde broşlarla hareketlendirebilirsiniz.

-Eğer örgü bir bere alacaksanız sık aralıklarla örülmüş modeller başınızda daha kalıplı durur, hatırlatalım.

Bu berelerle Diane Kruger gibi ensede toplanıp yana alınmış bir atkuyruğu da deneyebilirsiniz.

alış-veriş

-Askıda markasının yün beresi tepesindeki ponponuyla çok sevimli. Zet.com’da 65 TL.

-Forever New’un sonbahar koleksiyonu “La Boheme”
adından da anlaşılacağı üzere Fransız rüzgarları estiriyor. Fiyonklu bere 49.90 TL.

-Gucci’nin kroşe örgülü beresi lüksü sevenler için. 270 avro.

-Çizgili üstler olmadan Parizyen stil olmaz. İpekyol’daki kazak berenize eşlik etsin. 179 TL.

Berelerde Fransız devrimi

kısa kısa

BarbIe de MoschIno giydi
Moschino, Barbie’nin üreticisi Mattel ile işbirliği yaparak kapsül koleksiyon hazırladı. İtalyan modaevinin kreatif direktörü Jeremy Scott’un elinden çıkan tişörtler, file taytlar ve deri ceketlerle Barbie her zamankinden daha da şık.

Kitabı yok sattı
Gisele Bündchen’in eylül ayında çıkardığı kitabının tüm kopyaları tükendi. Brezilyalı süpermodelin 20 yıllık kariyerine ışık tutan kitabın fiyatı 700 dolardı.

Renkli ve iddialı
İpek Erbay ve Selin Ecer tarafından yaratılan aksesuar markası Made in Atelier, doğadan ilham alarak, yarı değerli taşları gümüşle buluşturuyor. Markanın yeni koleksiyonu, iddialı takılar kullanmayı sevenleri baştan çıkaracak.

Berelerde Fransız devrimi