Cumartesi Beslemek beceri istiyor

Beslemek beceri istiyor

04.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü bebeğe ilk altı ay sadece anne sütü verilmesini öneriyor. Ben de uykusuz gecelerime rağmen sağlığını düşünerek oğlumu emzirmekten vazgeçmedim. Bu süreçte doktorumun önerisiyle yaptıklarımı size de anlatmak istiyorum

Beslemek beceri istiyor

Oğlum doğar doğmaz, henüz göbek bağı bile kesilmeden kucağıma aldım. Ona bu dünyaya, aramıza hoş geldin derken o benim göğsümü kavramış, emmeye çalışıyordu. İşte
o zaman bebeklerin gerçekten emme içgüdüsüyle doğduklarına inandım. Onu emzirdiğim süre boyunca en çok zorlandığım şey gece emzirmeleri oldu. Oğlum her iki-üç saatte bir uyanıp emmek istediği için sık sık kalktım ve sonrasında uyumakta çok zorlandım.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü ilk altı ay sadece anne sütü, sonrasında da ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar anne sütü verilmesini öneriyor. Anne sütünün besleyici ve bağışıklık sistemini koruyucu özelliğinin dışında, emzirmek annelerin göğüs ve rahim kanserine yakalanma riskini de azaltıyor. Bu nedenle uykusuz gecelere rağmen oğlumun sağlığını ve gelişimini düşünerek emzirmekten vazgeçmedim.

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası sebebiyle emzirme anılarımı ve sağlıklı bir şekilde emzirebilmeniz için doktorumun önerisiyle yaptıklarımı size anlatmak isterim.

Göğüs uçlarının kuru kalmasına özen gösterin

lEmzirmeye yeni başladığınızda göğüslerinizde acı hissedebilirsiniz. Göğüs uçlarınızın yara olmaması için koruyucu kremleri hamileliğinizin son döneminde, doğuma bir hafta kala kullanmaya başlayın. Bebeğimi emzirdikten sonra bu kremleri düzenli olarak kullandığımı söylemeliyim. Tercihim, emzirme öncesi göğüsten temizlenmesi gerekmeyen, doğal ve bebek tarafından yutulabilir içeriğe sahip kremler oldu. Lansinoh ile Earth Mama&Angel Baby’nin organik göğüs ucu kremi favori ürünlerim arasındaydı.

Haberin Devamı

lOğlumu emzirdikten sonra göğsümde yara ve mantar pamukçuk olmaması için göğüs uçlarımın kuru kalmasına özen gösterdim. Göğüs ucu kremini de emzirme sonrası bir tülbent yardımıyla göğsümü kuruladıktan sonra kullandım. Göğsümü suyla temizledim.

lEmzirdiğim dönemde süt sızıntıları sutyenime ve kıyafetime bulaşmasın diye tek kullanımlık göğüs pedlerini tercih ettim. Lansinoh, Chicco ve Philips Avent göğüs pedlerinden denedim.

lEmzirirken mutlaka su içme ihtiyacım oluyordu, bu nedenle emzirmeden önce su ve başta rezene olmak üzere süt artırıcı çayımı hazırlayıp yanıma alıyordum. Emzirirken enerji harcadığım için sonrasında kuru üzüm, kayısı, ceviz ve badem yiyordum. Promalt Alkolsüz Malt İçeceği, Vitamalt Anne Sütü Artırıcı veya Humana Still Tee anne sütünü artıran içecekler arasında.

Ateşiniz çıkarsa ılık duş sonrası masaj yapın

lİlk zamanlarda süt miktarı artıp bebeğiniz tamamını emzirme sırasında boşaltamadığında göğüsleriniz şişebilir, sertleşebilir, kırmızılıklar oluşabilir ve ateşiniz çıkabilir. Süt ateşi olarak adlandırılan bu durumu engellemek için ılık bir duş sonrası kol altından başlayarak sertleşen bölgelere masaj yapabilirsiniz. Philips Avent’in hem sıcak hem soğuk olarak kullanılan termopedleri bu dönemde benim çok işime yaradı. Soğuk bez yardımıyla da emzirme aralarında şişliği indirebilirsiniz. Emzirme arasında hem fazla sütü boşaltıp göğsümü rahatlatmak hem de oğluma süt depolamak ve sütümün artmasını sağlamak için süt sağdım. Elektrikli ve aynı zamanda pille çalışan bir pompa tercih ettiğim için her yerde kullanabildim.

Haberin Devamı

lEmzirme danışmanları bebeğinizi nasıl ve hangi pozisyonlarda emzirebileceğinizi, emzirirken karşılaşabileceğiniz sorunları ve süt indirici etkisi olan masaj uygulamalarını size öğretiyor. Gönüllü emzirme danışmanlığı da yapan hemşire Esra Ertuğrul’un emziren annelere pratik bilgiler verdiği bebeimgeliyor.com isimli sitesine bakabilirsiniz. Hamilelik ve doğum sürecinde destek veren DOUM, emzirme sırasında yaşayabileceğiniz bebeğin memeyi almak istememesi, işe dönmek zorunda olup memeyi kesme, prematüre bebeği emzirme gibi konularda danışmanlık sunuyor.

Haberin Devamı

lBebeğiniz emerken uykuya dalıyor ve meme ucunuz ağzında uyuyorsa yanağına ya da çenesine dokunarak, ayak tabanlarını okşayarak onu uyandırabilir ve tekrar emmesini sağlayabilirsiniz.

Her iki göğsünüzden dönüşümlü olarak emzirin

lBebeğinizi ilk seferde çok uzun süre memede tutarsanız, göğüs uçlarınız şişip morarabilir. Emme refleksi güçlü ise uzun süre emmek isteyebilir. Bu durumda her iki göğsünüzü 10-15 dakikayı geçmeyecek şekilde dönüşümlü olarak emzirin. Bu göğüs uçlarınızın tahriş olmasını engeller.

lEğer ufaklık meme emerken meme ucunuz sürekli acıyorsa, bebeğiniz şapırtılı sesler çıkarıyorsa, meme ucunun büyük bir kısmı bebeğinizin ağzının içinde değilse bebeğiniz memeyi düzgün olarak kavrayamamış demektir. Bu durum meme uçlarınıza zarar verebilir, emzirmenizi engelleyebilir.

Haberin Devamı

lGöğüs ucunuz düz ya da içe dönük olabilir. Bu durumda göğüs ucunuzu dışarı çıkartıp emzirmenizi kolaylaştıracak ürünler kullanabilirsiniz. Philips Avent Niplette ve Lansinoh göğüs ucu çıkarıcı aletlerini kullanabilirsiniz. n