Cumartesi ‘Bir Dünya Çiçek’le eğitime destek

‘Bir Dünya Çiçek’le eğitime destek

14.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yarım asırdır başarılı öğrencilere burs olanağı sunan Türk Eğitim Vakfı (TEV), 50. yılında “Bir Dünya Çiçek”le hem mutluluğu paylaşmanın hem de eğitime katkı sağlamanın yolunu açıyor.

‘Bir Dünya Çiçek’le eğitime destek

Bağış yapmak, son yıllarda özellikle düğün organizasyonlarında çiftlerin gitgide daha sık tercih ettiği bir yöntem. Bu akımın son temsilcisi, 19 Mayıs’ta İngiltere’de kraliyet düğünüyle hayatlarını birleştirmeye hazırlanan Prens Harry ve Meghan Markle oldu. Çift, davetli listesine gönderdikleri özel bir notla, geleneksel hediyeler yerine belirledikleri yedi sivil toplum kuruluşuna bağış yapılmasını istedi.

Haberin Devamı

Bugüne dek yaklaşık 240 bin öğrenciye kazandırdığı eğitim bursunun önemli bölümünü çelenk bağışından sağlayan TEV de 50. yılında rotasını mutlu günlere çevirdi. “Geleceğin Adı Umut Olsun” projesi kapsamında hayata geçirilen “Mutlu Günler”; düğün, davet, kutlama gibi özel günlerde mutluluğa ortak olma fikriyle benimsedikleri yeni bir bağış anlayışı. Bunun için, organizasyon sonrası solup çöpe giden gerçek çiçekler kullanmak yerine çapı bir metre, yüksekliği 2 metreden oluşan, üç boyutlu ve iki boyutlu versiyonlara sahip dev çiçek tasarımları oluşturuldu. “Bir Dünya Çiçek” adını alan ve ilk etapta gül, krizantem ve gerbera modelleri kullanılan tasarımlarda Hakkı Mısırlıoğlu’nun, tasarımların üç boyutlu hale getirilmesinde ise heykeltıraş Cem Sağbil’in imzası var.

Haberin Devamı

Çelenk kadar gösterişli

TEV Kurumsal İletişim Müdürü Ayçe Özatalay, projeyi geliştirme süreçlerini şöyle anlatıyor: “TEV olarak bir yıl içinde, başvuruda bulunan her 25 öğrenciden ancak birine burs verebiliyoruz. Bu sayıyı 25’te iki öğrenciye çıkarmak bile bizim için çok önemli. Kaynak yaratmak için çalışırken, mutlu günlerin bağış yapma alışkanlığı bakımından yüksek bir potansiyel taşıdığını fark ettik. Bu da bizi mutlu günlerimizi bir eğitim umuduna dönüştürmek konusunda cesaretlendirdi.”

‘Bir Dünya Çiçek’le eğitime destek

“Bir Dünya Çiçek”lerin yaratıcısı ve isim babası ise Hakkı Mısırlıoğlu. TEV’in daha çok çelenkleriyle bilindiğini fakat gerçek çiçekler kullanılarak hazırlanan çelenklerin davet sonrası dert olduğunu anlatıyor: “Düğünler hem düğün sahibi hem çiçek gönderen açısından gurur verici ama canlı çiçeklerle hazırlanan çelenkler davet sonrasında bir şekilde çöpe gidiyor. Hem çelenke alternatif olabilecek hem de o canlı çiçeklerin yanında gösterişli duracak bir obje tasarlamak istedik. Üç çeşit çiçek çalışıldı, her birinin üçer rengi oldu. Polyester ve fleksi malzemeler kullanılarak çoğaltıldı. Aynı konsept, çeşitli çiçeklerle devam edecek. Özellikle doğumlar için, hastaneler de çiçek almıyor malum, devasa kağıtlarla çok gösterişli çiçekler hazırlanacak. Her yıl yepyeni çiçeklerle mutlu günler konsepti geliştirilecek.”

Haberin Devamı

Çokluk hissi yaratıyor

Tasarımlarda, karşıdan bakıldığında dairesel bir form yaratabilmeleri nedeniyle gül, krizantem ve gerbera tercih edilmiş. Gülde sedef beyaz, kırmızı ve pembe; krizantemde sedef beyaz, yeşil ve koyu pembe; gerberada ise sedef beyaz, turuncu ve lila renkleri bulunuyor.

Mısırlıoğlu, tasarımlara “Bir Dünya Çiçek” adını vermesini ise çokluk hissiyatını yakalamakla açıklıyor: “Hem bol bir çiçek bahçesi hissiyatı yaratması hem de bir çocuğun okumasına katkı sağlamak bakımından çokluk duygusu taşımasını istedik. Aynı zamanda TEV’in çalışmaları kapsamında türetmeye uygun bir laf gibi de düşünüldü: Bir dünya çocuk, bir dünya eğitim gibi…”