Cumartesi Bira eşliğinde kültür alışverişi

Bira eşliğinde kültür alışverişi

08.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanların ünlü festivali Oktoberfest (Ekim Şenliği) yarın Parkorman’da düzenleniyor. Organizatörler “Herkes sarhoş olsun diye değil, bir kutlamayı beraber yapmak için bu işe girişiyoruz”

Bira eşliğinde kültür alışverişi

İstanbul yarın Almanların meşhur festivali Oktoberfest’e ev sahipliği yapacak. Parkorman’daki etkinlik Pepe Events ve Kafe Pi Group ortaklığıyla düzenleniyor. Pepe Events’in ortakları Derya San ve Helen Özerol uzun süredir kurdukları bu hayali gerçekleştirebildikleri için mutlular. Geleneksel hale getirmek istedikleri festivalde yemeklerden çadıra her şey orijinaline uygun olarak hazırlanacak. Sponsorlardan Alman giyim markası C&A’da ise Oktoberfest’in geleneksel kıyafeti ‘Drindl’ satışa sunuluyor.

Haberin Devamı

* Oktoberfest’i İstanbul’da yapma fikri nasıl oluştu?

Derya San: Bu festival geçen yıldan beri Helen hanım ve benim hayata geçirmek istediğimiz bir projeydi. Almanya’da doğdum büyüdüm ben, Helen hanım da İsviçreli.
20 yıldan beri İstanbul’da yaşıyoruz. Oranın mantalitesine alışınca İstanbul’da yabancıların buluştuğu vakıf ve derneklere üye olarak onlarla çalışmaya başlıyorsunuz. O çalışmalar esnasında İstanbul’da yaşayan yabancılarla tanışmış oluyorsunuz. Almanya’da Weihnachten, Ostern ve Oktoberfest gibi geleneksel festival ve kutlamalar var. Türkiye’ye taşımak istedik bunları. Bu bizim ilk yılımız. Daha önce Hilton’da yapılıyordu ama 10 yıldır yapılmıyor ne yazık ki. Başka yerlerde yapıldı aslında bu sürede ama hep ‘Made in Turkey’ oldu.

* Orijinaline ne kadar sadık kalınmıştır bilinmez ama geçtiğimiz hafta Antalya’da da Oktoberfest düzenlendi. Orada protesto edilmişti.

Derya S.: Biz bu tarz konulara çok önem gösterdik. Diğer Oktoberfest’in Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandığını sanmıyorum. Bizim festivalimiz bakanlık ilgili konsolosluk ve elçilikler tarafından onaylanmış durumda. Bunun protesto edileceğini zannetmiyorum, tam tersi destekleneceğine inanıyorum.
Helen Özerol: Bu bir bira festivalinden çok kültür alışverişi olacak. Amaç gençleri alkole özendirmek değil, kültür alışverişi. Herkes sarhoş olsun diye düzenlenen bir etkinlik değil. Türkiye’deki geleneksel bayramlar gibi Alman kültüründeki bu festivali beraber kutlayıp aynı heyecanı burada yaşamak.


Bira eşliğinde kültür alışverişi

Almanya’da kutlanan bir Oktoberfest



Bavyera kızlarının geleneksel elbiseleri satışta

Esin Gürsoy C&A Halkla İlişkiler Müdürü

* Mağazalarınızda satılan Oktoberfest koleksiyonundan bahseder misiniz?

Bu koleksiyon bize Oktoberfest için özel getirildi. ‘Drindl’ adı verilen özel kıyafetler bunlar. Önümüzdeki hafta satıştan çekilecek. Çünkü bunlar tamamen festivale özel kıyafetler. C&A’nın Almanya’daki mağazalarında çok daha geniş bir koleksiyon festival dönemi boyunca satışa sunulur. Daha önce Türkiye’de Oktoberfest düzenlenmediği için ülkemize gelmiyordu.

* Koleksiyondaki hangi parçaların Türkiye’de satılacağını nasıl belirlediniz?

O konuda bizi Almanya’daki satış rakamları ve orada çalışanların tecrübeleri yönlendirdi. Türkiye’de ilk defa yapılan bir şey olduğu için, geçmişe yönelik “Hangi Oktoberfest elbisesi satılır?” gibi bir tecrübemiz yoktu. Almanya’da çok satan parçaları tercih ettik. Bu sene yalnızca kadın koleksiyonu başladık.

Bira eşliğinde kültür alışverişi

Bu kıyafetler Türkiye’de ilk kez satışa sunuluyor.


Sosis de var Alman halk oyunları da

* Neler olacak festival alanında?

Derya S.: Kafe Pi Group ile işbirliği yaptık. Çok genç yatırımcılar. Gençlere ulaşma konusunda çok başarılılar. Mekanlarından ayda 100 bin kişi geçiyor. Üniversitelerle çok güzel çalışmaları var. Can Bonomo, Multitap, Alman rock grubu Fiddler’s Green ve Alman halk müziği grubu Bayerische Volksmusikgruppe sahne alacak. Bunun dışında sponsor olan markaların çeşitli etkinlikleri var. Almanya’dan geleneksel Bavyera halk oyunları ekibi gelecek. Gençler hazırlanan pistlerde onlarla birlikte dans edecek, başarılı olanlara sertifika verilecek.

* Yiyecek-içecek seçenekleri neler?

Derya S.: Bratwurst (Alman sosisi), Kartoffelsalat (Alman usulü patates salatası), Brathendel (kızarmış piliç), Brezel (bir tür tuzlu ekmek) gibi orijinal Alman yemekleri yiyebilecekler. Yemeklerde domuz eti bulunduğu takdirde muhakkak belirtilecek. Fiyatı ise 5-10 TL arasında değişiyor. Biraların hepsi 5 TL’den satılacak.