Cumartesi Blues bahane Anadolu’da muhabbet şahane

Blues bahane Anadolu’da muhabbet şahane

31.10.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

20’nci yılına giren Efes Pilsen Blues Festivali her yıl olduğu gibi yine Türkiye’yi bir uçtan diğerine dolaşıyor. Festival bu akşam İstanbul’da

Blues bahane Anadolu’da muhabbet şahane

Efes Pilsen Blues Festivali artık bir Türkiye klasiği oldu. Her yıl Amerika’nın bağrından kopup gelen bir blues ekibi Türkiye’yi ve yavruvatanı turluyor. En batıdan en doğuya kat ediyor. Bu işte dikkate değer olan şey blues müziğinin memlekette kabul görmüş olması, ilgiyle karşılanması. Anadolu’nun büyük şehirlerindeki konser salonları, oteller dolup taşıyor, şehre bir hareketlilik geliyor. Kaynaşma, sosyalleşme yeni bir boyut kazanıyor. “Blues bahane, muhabbet ve eğlence şahane” tarzında bir ortam oluşuyor.
20’nci yılına giren festivalde bu yıl 20 şehir ve 22 konser var. Bu gece ekip İstanbul’da saat 19.30’da Lütfi Kırdar’da ve 10’uncu konserlerine çıkacak. Ekipte kimler mi var? Amerikalı blues müzisyenleri Ray Schinnery, Shemeika Copeland ve Terry Evans. Sesi dillere destan Shemeika’nın babası Johnny “Clyde” Copeland da 1993’te festivale katılmıştı. Yani festivale katılım nesiller boyu olmuş artık, bilginize...
Organizatör şirket Pozitif’ten Uluç Dündar’ın anlattığına göre festival gidilen şehirlere hareket götürüyor. Tepkiler muhtelif. Mesela Adana’da bilet bitince Mersin’den ellerinde kalan biletleri satmaya başlamışlar. Salonun kapasitesi yeterli olduğundan sorun çıkmamış. Aksine herkes memnun olmuş. “Zaten sigara yüzünden herkes dışarıda” diyor Uluç Dündar, “Özellikle açık bölümleri olan mekanlar çok kalabalık olabiliyor. İnsanlar içerisi kadar dışarısını da dolduruyor.”

“Olağanüstü” konser
Diyarbakır bu yıl tatsız geçmiş. “900 kişilik salonun üçte ikisi doluydu. O gün yağmur yağdı, ondandır dedik ama değil” diyor Dündar, “Gündemden dolayı da tatsızdı. Şehirde özel tim ayrı, polis ayrı jandarma ayrı çeviriyor. Her tarafta bir olağanüstü hal durumu vardı. Konserin 27 Ekim tarihinde gerçekleşmesi gündeme denk geldi. Şehirde her yerde hissedilen gerginlik konser salonunda da vardı.”
“Adana ve Kayseri gibi büyük şehirlerde balo havası hakim”
Anadolu’daki şehirlerde konserler genellikle şehrin en büyük otellerinde gerçekleşiyor ve seyircinin ilgisi hep üst düzeyde. Özellikle Adana, Kayseri gibi büyük şehirlerde tam bir balo havası hakim. “Her yıl geleceğimizi biliyorlar. Ve çok iyi hazırlanıyorlar” diyor Dündar. İstanbul’a göre insanlar daha iyi giyiniyor, daha özenli izliyorlar konserleri. Şarkılara çok fazla eşlik ediyorlar. Hangi şehir genel olarak daha sıkıntılıysa, o şehrin seyircisi daha coşkulu oluyor.

“Sanatçılar en çok lükse şaşırıyor”
Sanatçılar genellikle en çok Türkiye’deki mekanların ve otellerin lüksünden etkileniyorlarmış. Bir de en genç blues dinleyicisinin burada olduğunu söylüyorlar. Blues’a meraklı olup olmamak mühim değil. Ayağınıza kadar gelen festivali izlemek herkes için eğlenceli bir deneyim. 21 Kasım’a kadar Türkiye’nin muhtelif yerlerinde hâlâ yakalayabilirsiniz.


Blues’cular Diyarbakır’da

Blues bahane Anadolu’da muhabbet şahane


Ray Schinnery, Shemeika Copeland ve Terry Evans Diyarbakır’da.


Festival gezmeye devam ediyor
İzlemeyenler için not edilmesi gereken tarihler ve bilgiler şöyle:
- 3 Kasım 2009 Çanakkale / Kolin Hotel / Bilet fiyatı 15 TL
-4 Kasım 2009 Balıkesir / Asya Pamukçu Termal Otel / Bilet fiyatı 15 TL
-6 Kasım 2009 Bursa / Bursa Suare / Bilet fiyatı 20 TL
7 Kasım 2009 Kocaeli / Grand Yükseliş Otel / Bilet fiyatı 20 TL
8 Kasım 2009 Edirne / Karabıçak Residence / Bilet fiyatı 15 TL
- 11 Kasım 2009 Trabzon / Zorlu Grand Hotel / Bilet fiyatı 15 TL
-13-14 Kasım 2009 Ankara / Bilkent Otel / Bilet fiyatı 25-35 TL
17 Kasım 2009 Eskişehir / 222 Park / Bilet fiyatı 20 TL
- 18 Kasım 2009 Denizli / Richmond Pamukkale SPA Hotel / Bilet fiyatı 15 TL
-20-21 Kasım 2009 İzmir / Hilton, Bilet fiyatı 25-35 TL