Cumartesi "Boğaz Köprüsü'ne şelale yapmak isterdim"

"Boğaz Köprüsü'ne şelale yapmak isterdim"

01.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul bu yıl da ışıl ışıl olacak

Boğaz Köprüsüne şelale yapmak isterdim






Bugünlerde yolunuz Akmerkez'e düşecekse hava karardıktan sonra gidin. Etiler'deki alışveriş merkezi hem kuruluşunun 10'uncu hem de Cumhuriyetin 80'inci yılı nedeniyle tam 226 bin ampulle süslenmiş durumda. Süsleme için tasarımcıya geçtiğimiz şubatta teklif götürüldü, 17 kişi 28 gün çalıştı, 3 bin 500 metre elektrik kablosu kullanıldı.
Bu aydınlatmayı ışık mimarı ve açık hava şenlikleri konusunda mastır tezi hazırlayan İtalyan sanatçı Valerio Festi yaptı. İtalya'nın kuzeyindeki Varese kentinde yaşayan Festi'nin "evinde oturacak zamanı" bile yok. Çünkü Moskova'dan Tokyo'ya, Lizbon'dan Madrid'e kadar tüm dünyayı dolaşıyor; şenlikler, bayramlar, gösteriler düzenliyor. Evinde geçirdiği kısıtlı zamanda ise bahçesinde, sadece çocukların veya 70 yaşın üstündekilerin katılabileceği mini şenlikler organize ediyor. Yaptığı işi çok seven bu sempatik İtalyanla ışıklarını konuştuk.


Biz şehirler için bayramlar yapıyoruz. Benim işim var olan en güzel mesleklerden biri. Her şey hakkında bayram yapabiliriz. Bir yapıyı, o yapının algısını değiştirmek benim için çok eğlenceli. Bunu kiliselerde de, kimsenin dokunamayacağı tarihi anıtlarda da yaptım. İnsanlar ışıklara bakarken belki gökyüzüne çevirir gözlerini ve yıldızları da görür. Bir yazar "Sadece yere bakarak yürürsen balık kılçıklarını ve köpek pisliklerini görürsün, gözlerini kaldırdığın zaman kuşların uçuşunu ve gökyüzünün aydınlığını fark edersin" demiş. Benim görevim de insanların gözlerini gökyüzüne çevirtmek.


Kesinlikle. İtalya'daki küçük bir kentin bayramı başka, Japonya ya da Türkiye'deki kocaman bir kentin bayramı başka. Her ülkenin belirli bir grameri vardır. Onu kullanmayı seviyoruz. Bir Japon bizim dansla önereceğimiz harekete katılmaz. Mesela Napoli'de dans ezgileri fark edilince herkes harekete geçer.


Henüz müzikli ve gösterili bir bayram yapmadık. Yapmamız lazım. O yüzden nasıl tepkiler verirsiniz bilmiyorum.


Hayır. Daha önce defalarca turist olarak geldim. Ve burada küçük küçük işler de gerçekleştirdim. Ama ilk önemli işim Akmerkez'in süslenmesi.


Esma Sultan Yalısı'ndan içinde dans edenlerin bulunduğu küreler uçurmuştum. Orası çok şiirsel ve enteresan bir yer bence.


Doğaçlama olmaz. Bayram mutlaka iz bırakması ve insanın kanına girmesi gereken bir şeydir. Her şeyi bir araya getirmesi gerekir. Hızlı olabilir, o başka. Bir bayrama hazırlanmak için uzun zaman lazım.


Teknik, heyecanın yanında ikinci planda kalır. 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda adam uçurduk. Çok etkileyiciydi. Bir topun içinde insanları uçurmanın verdiği zevk işin tekniğiyle uğraşmaktan daha çok hoşuma gidiyor.


Memnuniyetle yaparım böyle bir şeyi. Aslında o anı bekliyorum. Köprü zaten sıra dışı, harika ve benim çok sevdiğim bir simgedir.


Köprünün ışıklarla dolu olduğunda nasıl olduğunu anlatmak için sanırım önce havai fişeklerle işe başlardım. Sonra da suya yağmur şeklinde akan bir şelale tasarlardım.


Her yer. Hindistan, Bangladeş ya da New York olması hiç önemli değil. Birilerinin beni arayıp emeğime ihtiyacı olduğunu söylemesi hoşuma gidiyor.

İstanbul'un çeşitli semtlerinde bu yıl belediyelerin katkılarıyla ışıklandırmalar yapılacak. Hazırlıklar hızlandırıldı çünkü önümüzde Ramazan Bayramı ve yılbaşı gibi iki önemli tarih var.

  • Bakırköy Belediyesi, yılbaşı ve Ramazan Bayramı için hazırlıklara başlamış durumda. Bakırköy'ün merkezindeki ağaçlar ve Yeşilköy ışıklarla süslenecek. l Kadıköy, Cumhuriyet Bayramı sebebiyle ışıklandırıldı. Bağdat Caddesi için de hazırlıklar yapılıyor.
  • Beyoğlu Belediyesi de süslemeler yapacak ama neler yapılacağı henüz belli değil. Kesin olan, her yıl olduğu gibi İstiklal Caddesi'nin yılbaşı için süsleneceği.



  • Evimde ateş var. Her akşam şöminede ateş yakarım. Dışarıda gerçekleştirdiğim şeyler evimin içinde yoktur.


    Psikolojik olarak neden böyle seksle ilgili bir düşünce uyandığını bilemiyorum. Hafif alçak tonlardaki kırmızı herhalde tenin daha fazla detayını gösterdiği için tercih ediliyor.


    Ben çok sayıda insanın bulunduğu, halkın katıldığı şenlikler düzenliyorum. Ancak büyük bir orjiyi (grup seksi) ışıklandırabilirim belki (Gülüyor). Enteresan olabilir.