Cumartesi Bu bayram sınıflar MİÇO'yla süslenecek!

Bu bayram sınıflar MİÇO'yla süslenecek!

19.04.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu bayram sınıflar MİÇO'yla süslenecek!

Bu bayram sınıflar  MİÇOyla süslenecek


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı önümüzdeki hafta Çarşamba gününe rastladığı için, hem dergimiz MİÇO'nun bu haftaki sayısını (79) hem de bu köşemi bugün 23 Nisan Çocuk Bayramımıza ayırıyorum. Ayrıca dergimiz MİÇO'da bütün okurlarımıza 23 Nisan nedeniyle bir MİÇO 23 Nisan balonu, iki bayrak ve bir şapka armağan ediyoruz. Hepinize duyuruyorum. Sınıflarınızı bu bayram MİÇO süsleyecek!
***
Hepinizin de çok iyi bildiği gibi, 23 Nisan 1920 ulusal egemenliğimizin simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş günüdür. 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, 23 Nisan 1920'de en yaşlı üyesi olan Sinop Milletvekili Şerif Bey, şu konuşmayla açmıştır:
"Sayın Arkadaşlar, İstanbul'un yabancı güçler tarafından ele geçirildiği, halifeliğin ve hükümet merkezi özgürlüğünün ortadan kalktığını biliyorsunuz. Bu duruma boyun eğmek ulusumuz için yabancılara köle olmayı kabul etmek demektir. Ancak, en eskiden beri özgür ve bağımsız yaşamaya alışmış olan ulusumuz köle olmayı kabul etmemiş, düşmanlara şiddetle karşı koymuş ve kendi temsilcilerini toplamıştır. İşte, yüce Meclisimiz böyle doğdu. Bu yüce Meclis'in en yaşlı başkanı olarak Tanrı'nın yardımıyla ulusumuzun içten ve dıştan tam özgürlük içinde yaşamaya ve kendi kendini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum."
***
İşte bugün nedeniyle de Atatürk ulusal egemenliğimizin ve devrimlerimizin kuşaktan kuşağa sürdürülmesi ve yeni atılımlarla geliştirilmesi amacıyla Ulusal Egemenlik Bayramı olan bu bayramı Çocuk Bayramı olarak Türk çocuklarına armağan etmiştir. Ve bu görüşünü de şu dizelerle dile getirmiştir.
"Gençler, Cumhuriyet'i biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek sizlersiniz."
***
Ne mutlu bizlere ki, dünya üzerinde ilk resmi çocuk bayramı olarak kutlanan bayram bizim bayramımızdır. Ve bunu bizden sonra pek çok ülke de resmi bayram olarak kutlamaya başlamıştır.
Japonlar 1948 yılında, Taylandlılar Ocak ayının 2. Cumartesi gelen günü 1955'ten beri çocuk bayramı olarak kutlamaya, Yeni Zelandalılar 29 Ekim'i, Güney Kore ünlü çocuk yazarı Pang Chonp-hwan anısına 5 Mayıs 1923'ten beri, Hindistan 14 Kasım'ı çocuk bayramı olarak kutlamaktadır. Bunun dışında çocuk bayramını etkin kutlayan ülkelerden biri de Çin'dir. UNICEF her yıl 20 Kasım gününü Dünya Çocuk Bayramı olarak kutluyor.
Çocuk Bayramımız tüm çocuklarımıza ve dünya çocuklarına kutlu olsun. n