Cumartesi “Bu konser farklı: Kilo aldım, pantolonum daha büyük”

“Bu konser farklı: Kilo aldım, pantolonum daha büyük”

31.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Efsanevi Jethro Tull, dünya turnesi kapsamında iki konser de Türkiye’de verecek. Grubun solisti Ian Anderson: “Sadece fiziksel değişiklikler var. Kilo aldım, pantolonum bir beden büyük, saçlarım daha da döküldü, gözlüklerim kalınlaştı. Bunun dışında değişiklik yok”

“Bu konser farklı: Kilo aldım, pantolonum daha büyük”

Dünya çapında 70 milyondan fazla satmış 30’un üzerinde albüme imza atan Jethro Tull, 1968’den beri, yani tam 40 yıldır  beraber. Grubun solisti Ian Anderson “Bu da bir çeşit evlilik. İngiltere’de evliliklerin yüzde 50’si boşanmayla sonuçlanıyor. Rock gruplarında da aynı şey söz konusu. Genellikle müzik ve iş konusunda tartışmalar yaşanıyor. Kişisel sorunlar yaşanmıyor. JethroTull’dan da bazı arkadaşlar ayrıldı, ama yenileri geldi. Grup devam etti” diyor.
Her yıl yaklaşık 100 konser veren grup bu yıl bunların ikisini Türkiye’ye koydu. 6 Haziran Cuma İstanbul Arena’da, 8 Haziran Pazar günü de Hacettepe Üniversitesi Açıkhava Tiyatrosu’nda olacaklar. 


Türkiye’ye bir çok defa geldiniz. Türk hayranlarınız nasıl? İngilizlerden farklı mı? 
Evet, Türkçe konuşuyorlar! Jethro Tull hayranlarının tek bir tipi ya da tarzı yok. Karışık bir hayran kitlesine hitap ediyoruz. 16 yaşında da izleyici var, 60 yaşında da. Her kesimden, her sosyal statüden insan müziğimizi dinliyor. Bu beni çok mutlu ediyor. Çünkü ben tek tip izleyiciden hoşlanmıyorum. Herkese, her kültüre hitap etmekten mutluluk duyuyorum. Seyircilere baktığımda farklı insanları bir arada görmek beni mutlu ediyor. Mesela sadece siyah tişört giyinmiş erkeklere müzik yapan bir heavy metal grubu olmak çok sıkıcı olurdu. Türkiye çeşitli kültürlerin bir arada yaşadığı, kozmopolit bir ülke. Çok hoşuma gidiyor. Sadece İstanbul’da değil, diğer şehirlerde de farklı din, kültür ve değer yargıları var. Türkiye 15 yıl önce gördüğüm ülkeden çok farklı. Sürekli gelişiyor. Dünya turnesi nedeniyle altıncı kez Türkiye’ye gelmiş olacağım. Tekrar oraları görmek beni heyecanlandırıyor. Konser vermeyi iple çekiyorum. Çok eğleneceğimizden eminim. Konserler bittikten sonra Türkiye’ye eylülde eşimle birlikte tatile geleceğim. O Türkiye’yi hiç görmedi. Biraz gezmeye de vakit ayırmalıyız. 

1968 yılından beri müzik yapıyorsunuz. 30’un üzerinde albüm çıkardınız. Bu kadar uzun süre sahnede olmanın sırrı nedir?
Bu başarı çok çalışmanın bir sonucu. Ayrıca şans ve yetenekli olmamızın da başarıda büyük rolü var. Flüt çalmam da insanlara farklı geliyor. Çünkü rock müzikte flüt çok da kullanılan bir enstrüman değil. Bütün bunlar Jethro Tull’ı diğer rock gruplarından daha ilginç ve farklı kılıyor. Biz farklıyız, bu nedenle de başarılıyız. Belki de doğru zamanda doğru yerlerde olmamızın yararı oldu.

Turnenizde farklılıklar var mı? 
Sadece fiziksel değişiklikler olacak. Kilo aldım, pantolonum bir beden daha büyük, saçlarım biraz daha döküldü, gözlüklerim kalınlaştı. Bunun dışında bir değişiklik yok. Bir dünya turnesine çıkmak için fiziksel olarak sağlıklı ve güçlü olmanız gerekiyor. Aslında yaşlanmaya başladık ama şimdilik ayaktayım.

Yeni şarkılar söyleyecek misiniz?
Aslında bu turnede ağırlıklı olarak 40 yıllık, eski şarkılarımıza yer vereceğiz. Ancak iki-üç yeni şarkıyı çalmayı da düşünüyoruz. Belki bunları ilk kez Türkiye’de sahneye taşırız. 

“39 yıl bence daha ilginç bir rakam”

“Bu konser farklı: Kilo aldım, pantolonum daha büyük”
Her yıl yaklaşık 100 konser veriyorsunuz. Bazen çok yorulduğunuz ya da “Yeter” dediğiniz oluyor mu?
 
Aslında her hafta “Yeter” diyorum. Bu kadar seyahat etmek gerçekten yorucu. Ayrıca uçmayı sevmiyorum, korkuyorum. Ancak yine de hayatım yollarda geçiyor. İşimi seviyorum çünkü. Bu da işimin bir parçası. Dolaşmazsam yeni yerler göremem.

40’ncı yıla özel özel kutlamalar yapacak mısınız?
Aslında kutlama yapmayı düşünmüyorum. Ben Jethro Tull’ın 39’uncu sanat yılını kutlamıştım. Bence bu daha ilginç bir rakam. Ancak dünya genelinde insanlar basit şeylerden hoşlanıyorlar. Kutlanacak şeylerin arkasında mutlaka bir sıfır rakamının olması gerektiği düşünülüyor. Oysa 40’ıncı yıldönümünün benim için önemi yok. Ama  bu rakam tabii ki grubun başarılı olduğunu da gösteriyor.