Cumartesi Bu müzeler tam miniklere göre!

Bu müzeler tam miniklere göre!

03.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da çocukların hem keyifle vakit geçirebileceği hem yeni şeyler öğrenebileceği birçok müze var. İster önemli sanatçıların eserlerini keşfedin, ister tarihi bir yolculuğa çıkın

Bu müzeler tam miniklere göre

Oğlum artık yürüyor, konuşuyor. Etrafında olup bitene daha çok ilgi duymaya başladı. Havalar da güzelleşmeye başlayınca kendimizi sokağa attık. Şimdi her şeyi parmakla gösterip adını sorma döneminde olduğumuzdan bizimkinin ilgisini çekecek şeyler göstermek istiyorum. Hem keyifle vakit geçirebileceği hem de yeni şeyler görüp öğrenebileceği müzeler bahar gezileri listemizde yerini aldı bile. Şehirde çocukla gidilebilecek müzeleri buyrun birlikte gezelim...

Haberin Devamı

Gökyüzü meraklılarına

Çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çeken Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’nin tavanları, duvarları rengarenk uçurtmalarla kaplı. Her biri birbirinden havalı uçurtmaların sergilendiği müzeyi gezerken fotoğraf ya da video çekmek serbest. Üstelik müzedeki uçurtma atölyesine katılabilir, çocuğunuzla birlikte renkli bir uçurtma tasarlayabilirsiniz Yoksa sizin ufaklık da büyüyünce pilot mu olmak istiyor? O zaman Hava Kuvvetleri Müzesi’nde birkaç saat geçirmeniz onu çok memnun edecektir. Uçaklar dışında pilot üniformalarının da sergilendiği müzede çocuklara yönelik olarak DO 28D-1 uçağı içinde yapılan tanıtım, çocukların en sevdiği etkinliklerden biri.

Dütdüt ve çufçuflar da var

Haberin Devamı

Bizim ufaklık ne zaman bir vapur görse “gemi gemi dütt düttt” diye sevinç naraları atıyor. Dünyanın eser çeşitliliği bakımından sayılı müzeleri arasında gösterilen Deniz Müzesi’nde tarihi kayıklar, gemiler, üniformalar gibi farklı eserleri görmek mümkün.
Tren yolculuklarını oldum olası seviyorum, oğlum da trenlere bayılıyor. Bu yüzden Sirkeci Garı’ndaki Demiryolu Müzesi sevdiğimiz müzeler arasında. Eski trenler, vagonlar, eşyalar ve oyuncak trenlerin sergilendiği müzede çocuğunuzla keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Nostaljik oyuncak ve sinema afişleri

Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi olan İstanbul Oyuncak Müzesi, Sunay Akın’ın 1990 yılından başlayarak pek çok ülkedeki koleksiyonerlerden, antikacılardan ve açık artırmalardan satın aldığı oyuncaklarla kurulmuş. Müzede kurşun askerlerden bebek evlerine, peluş oyuncaklardan klasik arabalara birçok oyuncağı görmek mümkün. Müzede her ay farklı etkinlikler de düzenleniyor.
TÜRVAK Sinema ve Tiyatro Müzesi ise Kemal Sunal, Adile Naşit, Filiz Akın, posterlerinin duvarlarını süslediği, bizi çocukluğumuza, gençliğimize götüren bir yer. Müzede, çocukların ilgisini çekebilecek sinema çekim makineleri, kameralar; sinema ve tiyatro sanatçılarına ait özel eşyalar ve balmumu heykeller var. Ayrıca maske ve afiş tasarlama, kukla yapımı gibi atölyeler de düzenleniyor.

Haberin Devamı

Küçük sanatseverler

Sakıp Sabancı Müzesi İstanbul’un en seçkin sanat platformlarından biri. Farklı sergilere ev sahipliği yapan müze aynı zamanda çocuklar için sanat dolu atölyeler düzenliyor, müzeyi gezen çocuklar sonrasında sergideki eserlerle ilgili atölye çalışması yapıyor. Bu ay 4 yaş altı çocuklar için de etkinlikler başlayacak.
Geçmişten bugüne İstanbul’un kültür mirasları arasında yer alan Yusuf Ziya Paşa Köşkü, nam-ı diğer Perili Köşk Türkiye’den ve dünyadan önemli küratörlerin oluşturduğu kişisel ve karma sergilere ev sahipliği yapıyor. Borusan Contemporary’de çocuklar için farklı eğitim programları ve atölye çalışmaları da var. 30 dakikalık rehberli tur sonrasında müzedeki eserleri inceleyen çocuklar, atölyelerde yaratıcılıklarını konuşturuyor.
Şehrin en prestijli sanat merkezlerinden biri İstanbul Modern. Çocuklar ve gençler için eğitim programları ve hafta sonu atölyeleri dışında çocukların aileleriyle katılabileceği etkinlikler de düzenleyen müzede çocuklar sergilere paralel olarak sanat
ve el işi çalışmaları yapıyorlar.

Haberin Devamı

Büyükleri de büyüleyecek

Avrupa’da da bir ilk olma özelliğine sahip Canlı Müze üç boyutlu resim, video ve enstalasyon çalışmalarına izleyicileri de dahil eden bir sergi sunuyor. Müzede ünlü eserlerin röprodüksiyonları ve üç boyutlu video ve animasyon olarak yeniden yorumlanmış versiyonları var. Çocuklar kadar büyüklerin de hoşuna gidecek bu müzede fotoğraf ve video çekmek de serbest.