Cumartesi Bu yaz için her telden mini rehber

Bu yaz için her telden mini rehber

16.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Havalar artık pek garip. Baharı yaşamadan, yaza giriyoruz. “Bu yıl herhalde hiç kavuşamayacağız” dediğimiz güneş bir açtı, bir kaçtı. Ama artık yaz geldi, belli. Nereden mi? İlk parmak arası terlikler ortaya çıktı, ev buluşmalarında yemek sonrası karpuz tabakları gelmeye başladı, Serdar Ortaç’ın da yeni şarkıları radyolarda, e tamam. Biz de yaz alametlerinden yola çıktık, yazarlarımızla, uzmanlarımızla konuştuk, bildiklerimizi, gördüklerimizi derledik. Bu yaz ne giyeceğiz, nerede ne yiyeceğiz, içeceğiz, nasıl eğleneceğiz, ne dinleyeceğiz, neler yapacağız yazdık. Yazınız güzel geçsin diye her telden mini bir rehber hazırladık.

Bu yaz için her telden mini rehber

1- İlk parmak arası terlik göründü

Haberin Devamı

İşyerinde, sokakta, vapurda... İlk parmak arası terliği gördüğünüz an yaz geldi demektir. İster sevin ister sevmeyin gerçek bir yaz alameti. Bu yaz hangi terlikleri giyeceğiz? Moda yazarımız Ayşim Özgür anlattı:

-Geçtiğimiz yaz Türkiye plajlarında hafif bir çıkış yakalayan İtalyan marka Lagoa’nın yüzde 100 doğal, el yapımı sandaletleri, parmak arası terliklere hem rahat hem de farklı bir alternatif isteyenler tarafından çok sevildi. Ama asıl yükselişini bu sezon yakalayacak gibi. Shopigo.com’da satılıyor, 185 lira.

- Parmak arası terlik denince, Havaianas akla ilk gelenlerden. Yeni sezonu daha ince ve kısa bantlı modellerden oluşan Flat koleksiyonuyla karşıladı. Fiyatları 69.90 liradan başlıyor. Alışveriş siteleri dahil Harvey Nichols’dan Boyner’e pek çok yerde bulmak mümkün.

Haberin Devamı

- Bu yazın “garip terlik trendi”nde taht, turist terliklerinden havuz terliklerine geçiyor. Adidas Originals’ın lastik terlikleri şu sıralar tüm dünyada ünlü yıldızlardan popüler moda blogger’larına kadar herkesin ayağında. 70’leri kasıp kavuran Adilette modeli 94 lira.

2- Balkonlar çiçek açtı

Balkonlardan sarkan rengarenk sardunyalar, bir köşede mini bir manav gibi naneler, fesleğenler, domatesler... Bu yıl ben de bahçecilik olmasa da balkonculuğa başlayacağım diyen, daha da önemlisi balkonlu evi olan şanslılardansanız çıkış noktanız ne olacak?

Artık her mahallede bir çiçekçi var. Gidip çiçeklerinizi seçtikten sonra yaklaşık 50-100 liralık bir ekstrayla balkonunuza gelip saksılarınızı yerleştiriyorlar. Yok illa elinizi toprağa sürecekseniz yine çiçekçinize danışabilirsiniz. Kitaplardan da yararlanabilirsiniz. Gülnar Onay’ın “Bir Bahçe Kuruyorum” kitabı bahçeler, teraslar ve balkonlar için uygun. Sulamadan iklime bilgi veriyor. Yine Onay’ın “Organik Bahçe Rehberi”nden ise organik bitki yetiştirmenin inceliklerini öğrenebilirsiniz. Kazım Cem Şirin’in “Bitkiler Ne İster?”i de faydalı bir kitap. Üç kitap da İnkılap Kitabevi’nden.

Yeşillik ekmek istiyorsanız Bauhaus’ta neredeyse her tohumu ve her boy saksıyı bulmanız mümkün. Tchibo da kasalarının yanında mini maydanozlar, kekikler
satmaya başladı. Fiyatları da 9.90 lira.

Haberin Devamı

3- Mangal kokusu yayıldı

Tamam, koku yüzünden arabanın camını açamaz hale gelseniz de sonuçta pek iştah açıcı olduğunu, yazlıktaki çocukluk anılarınızı hatırlattığını da itiraf edin. Siz de her gördüğü yeşillikte “Şurada iki et atsak mangala”cılardansanız, yani bagaja atmalık bir mangal peşindeyseniz süpermarketler işinizi görür. Migros’ta 40 ile 100 lira arası mangallar dışında 1-2 liraya mangal yelpazesi, 8-12 liraya ızgara, 6-7 liraya maşa ve mangal kömürü de bulabilirsiniz. Tekzen’in notebook isimli, adından anlaşılacağı gibi katlanabilir mangalı ise 95 lira. Yok ben daha profesyonelim, arka bahçemde kocaman barbekümde Hollywood filmlerindeki gibi pazar öğlenleri et partileri vereceğim diyorsanız, Koçtaş’taki Bloome Slywynd mangalın fiyatı 299 lira.

4-Teraslar sizi bekliyor

Yemeği, içkisi ve eğlencesiyle de İstanbul’un püfür püfür ve manzaralı terasları sıcak yaz akşamlarında kurtarıcı. Bir klasikler var; Beşiktaş’taki Vogue gibi. Boğaz ve Sultanahmet manzarası, harika yemekleriyle yıllardır yazın şehirde kalanların hizmetinde. Asmalımescit’teki NuTeras da klasiklerden. Yemek üstü DJ performansı... Müzikleriyle cuma-cumartesi gecesi için her daim kurtarıcı. Beyoğlu’ndaki Mama Shelter son iki yılın gözdelerinden. Burada Haliç, Sultanahmet, Galata, Bomonti ayaklarınızın altında. Akşam yemeğinden sonra 21.00 gibi
DJ performansları başlıyor.

Haberin Devamı

5-Karpuza kavuştuk

Yazbitince karpuzdan ayrılmak da bir travma yaratıyor. Neyse ki karpuz tabakları ortaya çıkmaya başladı. Daha bunun mis kokulu domatesi, patlıcanı, zeytinyağlıları var. Lezzetin yanında tazelik ve sağlık da arıyorsanız “tarladan eve” internet siteleri hizmetinizde.

lHaticeteyze.com bilinenlerden. Milas’ta, 1500 yıllık zeytin ağaçlarından aldığı zeytinleri ve ürettiği zeytinyağını satıyor. Ama kavun cipsi de Bodrum baklası da var.

lTazedirekt’in etleri Bursa Boğazköy’deki çiftliklerinden, sebzeleri de organik.

Haberin Devamı

lLokum.com’da Mehmet Yaşin’in önerdiği ürünler bulabilirsiniz.

6-Serdar Ortaç CD’si çıktı

SerdarOrtaç’ın yeni şarkısı radyolarda, demek ki yaz geldi. “Hayatta dinlemem o adamı” diyenlerdenseniz Gülşen, Nilüfer ve Nükhet Duru’nun yeni albümleri önerilebilir. Mehmet Tez de şu dört albümü not etmemizi tavsiye ediyor: Miami Horror’dan “Real Slow”, Selah Sue’dan “Alone” , Ars Longa’dan “Gözyaşı Şişesi” ve Kalben’den “Tamam”.

7-Buz gibi rozeler, biralar, bellini’ler...

Kafelerinminik masalarında, buğulu bardaklar içindeki buz
gibi rozeler çoktan ortaya çıktı.
Bu yaz “buz gibi” kontenjanında neler var?

- Yaz roze, hatta blush demek diye düşünenler için Mehmet Yalçın; Kayra Allure Beyaz Kalecik Karası 2014 (48.5 lira), Suvla Cabernet Sauvignon Blush 2014 (52 lira) ve Chateau d’Esclans Whispering Angel 2013’ü (60 lira) öneriyor. Kayra’nınki çok hafif, körpe, yumuşak içimli, ipeksi dokulu, aperitif özellikte. 6-8 derecede yudumlanmalı. Suvla’nın somon pembesi şarabı da ipeksi zarafette ama tadı damakta kalan bir roze. 10-12 derecede dil balığı, körpe kuzu gibi narin etlerle içilebilir. Üçüncüsü yani “fısıldayan melek”, adı gibi hafif ve zarif bir roze. Ferahlatıcı ve canlı asiditesi sayesinde ideal bir “beach” şarabı.

- Yaz dediğin buz gibi birayla geçer diyenler için Kadıköy Moda Caddesi’ni öneriyor caddenin müdavimlerinden Fırat Karadeniz. Bu cadde üzerindeki Zeplin, Ayı ile birlikte bir süredir gözde. Zeplin’de Almanya’dan Meksika’ya, İngiltere’den Amerika’ya kadar farklı ülkelerden 50’ye yakın bira çeşidini deneyebilirsiniz. Belçika birası Pauwel Kwak’ı da tatsanız iyi. Biranın kendine özgü bardağı Instagram fotoğrafları için de uygun. Bildiğimden şaşmam diyenler ise Türkiye’ye ilk değişik biraları getiren Teoman Hünal’ın North Shield’lerine devam edebilir. Bu arada Nişantaşı’nın buluşma noktaları, 30’u aşkın bira çeşidiyle hizmet veren Kozmonot ve Union 22’yi de es geçmeyelim.

- Ve siz siz olun prosecco’yu unutmayın. Yemek öncesi birer kadeh kederi alıp götürüyor. Daha iyisi Lucca’dan Karaköy’deki Colonie’ye geçen Cevat Yıldırım’ın bellini’si ile yaza giriş yapın.

8-Libido yükseliyor

Yazdemek yaz aşkı demek. Libido yükseliyor, uzun günler, ılık geceler afrodizyak etkisi yaratıyor. Ne mi önereceğiz? “Yazın sevişmek güzel de pek zor, kan-ter...” diyen ama klimalı evi olmayanlara halk arasında fır fır dediğimiz vantilatörlerden alın diyeceğiz. önereceğiz. Artık o kadar şıkları var ki salonunuzda da yatak odanızda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bronzlaşmaya da başladım deyip vücuduna güveni artan kadınlara da La Senza’dan Brazilian dedikleri külotları tavsiye ediyoruz. İlla Brezilyalı bir kadın poposuna sahip olmanıza gerek yok, bu iç çamaşırları zaten o etkiyi yaratıyor. Model çok, tanesi 22-32 lira.
2 alana 2 bedava.

“Benim yaz aşkım, yeni sevgilim yok, ne yapacağız bu enerjiyi” diyenlere de biraz ekstrem spor tavsiye edilebilir. Son yılların gözdesi kiteboard mesela. Muğla’daki Akyaka rüzgarı ve birçok kiteboard okulu ile bu konuda iddialı. Fakat illa Güney’e inmenize gerek yok. Kilyos’taki Burc Beach’te de kiteboard yapabilir/öğrenebilirsiniz. 6 saatlik ilk eğitim 1.160 lira. Bu eğitim rüzgarın ve sizin durumunuza göre 2-3 gün sürüyor.

9-Sahilde bisikletli sayısı arttı

“Busene ailece bu bisiklet işine gireceğiz” konusunda bu sefer ciddiyseniz boyunuza, kilonuza, tecrübenize göre iyi bir bisiklet bulmalısınız. Elbette özellikle de çocuğunuz için kaskından dizliğine aksesuarları da şart. Caddebostan, Beşiktaş ve Bakırköy’deki Aktif Pedal’da çift amortisörlü dağ bisikletlerinden yol bisikletlerine ve çocuk bisikletlerine birçok çeşidi bulabilirsiniz. Bisiklet fiyatları 500 dolardan başlayıp 12 bin dolara kadar çıkabiliyor. En ünlü bisiklet markaları Giant, Specialized ve Scott da Aktif Pedal’da satılıyor. Kızıltoprak’taki Velespit ve Delta Bisiklet de güvenle bisiklet satın alabileceğiniz yerlerden.

10- Instagram’da ayak fotoğrafları

Instagram’da “Kumsaldayım, bunlar da ayaklarım” fotoğrafları başladı. Siz de “Ben de yaza girdim” müjdesini sosyal medyada paylaşmak ama klişe olmamak istiyorsanız başka uygulamalara bakabilirsiniz. Teknoloji yazarımız Umut Eroğlu önerdi:

- Instagram’la aynı işi gören ama daha artistik bir sosyal ortama sahip VSCO CAM bir alternatif. Ücretsiz.

- Eski dost Flickr’ın uygulaması, Flickr’da fotoğraf barındırmanın tüm avantajlarını sunuyor. Üstelik 1 TB
yer de veriyor. Bu da ücretsiz.

- Eğer daha fotoğrafçı gibi takılmak istiyorsanız o zaman Camera+Pro. Makineye pahalı bir lens almak gibi sanki. 1.99 dolar.

11-İstanbul mekanları Güney’e taşınıyor

İstanbul’un ünlü mekanları Bodrum’a, Çeşme’ye taşınıyor. Çağdaş Ertuna anlattı: 29 yazlık sezonu açıyor. Geçen yıl Alaçatı’daydı, bu yıl Bodrum’a geçiyor. Etiler Şamdan ise ilk defa şehir dışına çıkıyor. Bodrum Yalıkavak’taki Highlight Otel’de açılıyor. Gazi-Bilal Ateş’in Chef Mezze’si de orada olacak. Bej de Çeşme’ye, Flyinn Beach’e taşınacak.

12-Diziler final yapıyor

Akşamlarıbir “dizi keyfiniz” vardı, o da bitiyor mu? Takip ettikleriniz final yapıyor olabilir ama yenileri geliyor.

- Kış aylarında yayımlanmaya başlayan ve beşinci bölümünden sonra ara vererek Onur Ünlü hayranlarının heveslerini kursağında bırakan “Beş Kardeş” haziranda Kanal D ekranlarına dönüyor.

- Büşra Pekin ve Murat Dalkılıç’ın başrolde olduğu “Kalbim Ege’de Kaldı” tatlı bir yaz komedisi olacak

- Amerika’da 5 sezondur devam eden ve gençlerin bayılarak izlediği “Pretty Little Liars” dizisinin “Tatlı Küçük Yalancılar” adıyla bu yaz ekranlarda olması planlanıyor.

13- Arka arkaya düğünler, nişanlar

Neredeyseher hafta sonu bir davet. Hala kızının kır düğünü, arkadaşın havuz başı nişanı, hiç olmadı mezuniyet... Kadınlar bu işi halledebiliyor da erkekler ne yapacak? Ayşim Özgür erkeklere birkaç marka tavsiyesinde bulunuyor:

- Beymen Club’daki takımlar desen ve detay farklılıklarıyla dikkat çekiyor. Takımların fiyatları 649 ile 1.149 lira arasında.

- Vakko’daki kareli ve jakar desenlerin kullanıldığı, yumuşak
hatlı takım elbiselerin fiyatları
3 bin ila 4 bin 300 lira.

- Damat’ta da her zaman hem klasik hem “trendy” modeller bulmak mümkün. Fiyatlar 600 liradan başlıyor.

14- Beach partileri başladı

Ne zaman ki kumlar üzerinde dans eden, gece deniz kıyısında coşan insanlar gördünüz, beach partileri başladı demektir. Öğlen, deniz-kum-güneş, gece eğlence vâdeden sahiller bu sene de çok değişmedi. En bilinen Kilyos’taki Burc Beach. Hafta sonu giriş 45 lira. Yine Kilyos’taki Golden Beach Club da Burc’la yarışıyor. Giriş 35 lira civarı. Tabii adaları da unutmayalım. Heybeliada Ada Beach ve Büyükada’nın Yörük Ali Plajı da seçenekler arasında.

15- Gazete ekleri renkleniyor

Gazetelerinhafta sonu ekleri güneşli, kumlu, bikinili, yeşillikli konular hazırlamaya başladığında anlayın ki hakikaten yaz geldi. Misal biz. Daha sırada piknik yerleri, mangal önerileri, şehre yakın plajlar var. Tabii sahil modasından “Adalar Modalar”a kadar yazlık konu çok. Bizi takip etmeye devam edin, içiniz açılsın.