Cumartesi Bu yazı serin geçirin

Bu yazı serin geçirin

07.07.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sıcak havalarda hayvanınıza ağır egzersizler yaptırmayın. Yürüyüşe çıktığınızda tepkilerini izleyin. Dili dışarı sarkıyor, hızlı soluk alıp veriyorsa, tempoyu hafifletin. Köpeklerde ter bezleri ayakta bulunur. Patilerini ıslatarak serinlemesine yardımcı olun.

Bu yazı serin geçirin

Bu yazı serin geçirin

Sıcak havalarda hayvanınıza ağır egzersizler yaptırmayın. Yürüyüşe çıktığınızda tepkilerini izleyin. Dili dışarı sarkıyor, hızlı soluk alıp veriyorsa, tempoyu hafifletin. Köpeklerde ter bezleri ayakta bulunur. Patilerini ıslatarak serinlemesine yardımcı olun.

Yaz sıcakları tüm canlıları etkiliyor. Ev hayvanınız da bu sıcaklardan payına düşeni alıyor. Zira onun havalar ısındığında daha ince giysiler giymek gibi bir şansı yok. Onlar her mevsimi aynı postla geçiriyor.
Yaz, köpeğinizle beraber gezmeye gitmek için ya da bir bahçeniz varsa kedinizin gönlünce dolaşması için uygun bir mevsim. Ancak dışarısı ev hayvanınız için türlü tehlikelerle dolu olabilir. Onu bu tehlikelerden korumak, ihtiyaçlarını bilip buna uygun davranmak da sizin göreviniz. Çünkü evde büyütülen bir hayvanın doğaya kendiliğinden uyum sağlamasını ve kendini tehlikelere karşı koruması pek mümkün değil.

"Susadım, su isterim"
Sıcak yaz günlerinde, tıpkı insanlar gibi hayvanlar da terleyerek su kaybediyorlar. Bu yüzden de daha fazla susuyorlar. Nasıl insanlar güneşin altında kalmış, ısınmış bir su içmek istemezlerse, hayvanlar da bundan hoşlanmıyor. Yaz aylarında hayvanınızın su kabındaki suyu sık sık tazeleyin. Onun bol taze su içmesini sağlayın. Su kabını serin bir yerde tutun.

"Şapkasız çıkmam..."
İnsanlar güneşten korunmak için çeşitli önlemler alıyor. Şapka takıyor, güneş şemsiyesinin altında gölgede oturuyor, koruma faktörlü kremler kullanıyor. Hayvanlar için de bu tür önlemler alınması şart. Ona şapka takamaz, krem süremezsiniz; tek yapabileceğiniz gölgede kalmasını sağlamak. Hayvanınız için gün boyunca güneş almayan bir yer hazırlayın. Böylece onun güneşte kalarak hastalanmasını engellemiş olursunuz.

"Sivrisinekleri kovun"
Haşereler sıcak havalarda ortaya çıkar. Haşere sokması her zaman ciddi bir sorun değildir ama bazen zehirlenme etkisi yaratabilir. Solunum zorluğu ya da herhangi bir anormal durum fark ederseniz hemen veterinere başvurun. Haşereler, özellikle pireler, keneler ve sivrisinekler pek çok mikrop taşırlar. Pireler tenya, şerit ve veba, keneler LYME’s, sivrisinekler ise kalp solucanı mikrobu geçirebilir hayvanınıza.
Eğer ev hayvanınızla beraber seyahate çıkmayı planlıyorsanız, gideceğiniz bölgeyi araştırarak gerekli önlemleri alın. Mesela akreplerin bol olduğu bir yere gideceksiniz, veterinere danışarak akrep sokması halinde ne yapacağınızı öğrenin.

"Hamam gibi araba"
Her yıl çok sayıda hayvan park edilmiş bir aracın içinde aşırı sıcaktan ölüyor. Asla hayvanınızı park halindeki arabanızda kilitli bırakmayın. İşiniz çok uzun sürmeyecek bile olsa, onu mutlaka gölgede, güvenli bir yerde bırakın.

"Canım acıyor!"
Sıcak havalar köpeğinizle beraber gezmeye gitmeniz için ya da kedinizin bahçede özgürce oynaması için çok uygun. Ama bazı bitkiler hayvanınız için zehirli olabiliyor. Uzman bir çiçekçiden ya da veterinerden hangi bitkilerin sizin hayvanınız için tehlikeli olabileceğini öğrenin. Bitkilerin dikenli tohumları ve ince kuru dallar hayvanınızın kulak içine, parmak aralarına ya da uzun tüyleri arasına girerek onu rahatsız edebilir. Postunu sık sık kontrol ederek ev hayvanınızın bu tür bir dertten mustarip olup olmadığını öğrenin.






CUMARTESİ