Cumartesi Bugün bayram erken kalkın çocuklar

Bugün bayram erken kalkın çocuklar

18.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Siz çocuğunuza eski bayramlarınızı anlatıyor musunuz? Bu bayram onlara, sizi de çocukluğunuza götürecek nostaljik bir hediye vermek hoş olmaz mı?

Bugün bayram  erken kalkın çocuklar

Küçükken bayram sabahlarında yataktan kalkar kalkmaz salona koşardım. Babam bayram namazından döndükten sonra annemle sabah çayı içerdi. Hep beraber kahvaltı masasına otururduk. Annem muhakkak bize poğaça, kek ya da başka bir hamurişi yapardı. Baştan aşağı bayramlık giymesek de mutlaka yeni bir kıyafet
ya da ayakkabımız olurdu.

Haberin Devamı

O hediye mendiller hâlâ çekmecede

Herkes giyinip hazırlandığında salonda ailece bayramlaşırdık. Babamın elini öper, harçlığımı alırdım. Sonra koca bir çikolata kutusuyla babaannemin yolunu tutardık. Babaannem lacivert eteğini,
krem rengi bluzunu ve misafir geldiğinde giydiği terliklerini giymiş, sofrayı hazırlamış bizi bekliyor
olurdu. Eve girer girmez açma
su böreği ve limonlu mekik tatlısının kokusunu alırdım.

Yavaş yavaş amcamlar, halamlar da gelirdi. Herkes gelince bayramlaşılırdı. Limon kolonyası tutardı babaannem, yanında kağıdı açarken hışırdayan
içi karamelli şekerler ikram ederdi.
Bir de avuç avuç yediğimiz için
bademli bitter çikolata! Harçlıklar, hediyeler verilirdi. Babaannem her sene kız torunlarına pembe ya da beyaz dantelli, erkek torunu kuzenime ise mavi kareli mendil içinde verirdi harçlığını. O mendiller hâlâ bir çekmecede durur, gülümser bana.

Haberin Devamı

Yine hep beraber bir bayram sofrası

Hep beraber oturulurdu bayram sofrasına. Herkes birbirine bir şeyler uzatır, en son börek dilimini kimin yiyeceğine dair tatlı bir kavga çıkardı yemek ortasında. Yemek sonrasında salondaki koltuğa oturulur, makine ayarlanır ve toplu aile fotoğrafı çekilirdi. O fotoğraflar, her sene yenisi eklenerek babaannemin duvarında yerini alırdı. Zaman geçtikçe damatlar, torunlar da eklendi fotoğrafa. Fotoğraftan ilk eksilen ise babaannem oldu, nur içinde yatsın.

Çocukluğumun bayramlarını özlüyorum. Bu bayram ilk defa eşimin ailesi ve benim ailem hep beraber bayram sofrasında birlikte olacağız. Elbette bayram fotoğrafı çekeceğim. Babamın elini öpecek oğlum, babam ona harçlık verirken
ben de isteyeceğim. “Sen artık kocaman oldun, anne oldun kızım, ne harçlığı?” diyecek gülerek ama sonra elini cebine sokup harçlığımı verecek.

Bayramlar beni biraz duygusal yapıyor galiba, hiç de şikayetçi değilim. Siz de çocuklarınıza kendi çocukluğunuzun bayramlarını
anlatıyor musunuz? Peki bu bayram onlara, sizi de çocukluğunuza
götürecek biraz nostaljik bir hediye vermeye ne dersiniz? Önerilerim yanda.

Haberin Devamı

Bayram ettirecek hediyeler

-Barış Manço çocukluğumda en severek dinlediğim sanatçıların başında geliyor. Oğluma bayram hediyesi olarak onun çocuk şarkıları albümünü aldım. “Bugün bayram erken kalkın çocuklar, giyelim en güzel giysileri” sözlerini oğlumla birlikte söyleyeceğiz bu bayram (Barış Manço, “Çocuk Şarkıları”, 19.90 TL).

3 taş mı oynasak yoksa sıcak soğuk mu?

-Kardeşimle yaramaz kedi Tom ve onu sürekli oyuna getiren fare Jerry’nin maceralarını keyifle izlerdik küçükken. Paşabahçe Mağazaları onları tabak ve bardaklarına taşımış. Bayram kahvaltılarında çocuklarınızı bu eğlenceli tabaklarla şaşırtmaya ne dersiniz?

-Biz çocukluğumuzu sokakta geçirdik. Tuz buz, 3 taş, sıcak soğuk, uçtu uçtu ve seksek gibi çocuklarınızla birlikte oynayabileceğiniz pek çok oyun AÇEV’in Aile Bağlarını Güçlendiren Nostaljik Oyunlar kartlarında. 3-99 yaş arası herkesin oynayabileceği bu oyunları bayram tatilinde denesek mi?

Senin kaç misketin var?

-Kız, erkek hiç fark etmez, bütün yaz parmaklarımız acıyana dek misket oynardık biz. Mahallede en fazla misketi olan en havalı çocuk olurdu. Şimdiki çocuklar misketin ne olduğunu bile bilmiyor! Oğluma bir kese misket aldık, onunla oynayacağımız günleri bekliyoruz.

Haberin Devamı

-Eskiden kartondan bebeklere kağıttan elbiseler kestiğin ve elbisenin dışta kalan kıvrımlarını katlayarak bebeğe giydirdiğin kağıt bebek kitapları vardı. İçinden bir bebek ve sayısız kıyafet çıkardı. Kardeşimle saatlerce oynadığımızı hatırlıyorum. Şimdi her yerde bulunmasa da bir-iki tane kağıt bebek kitabı çarptı gözüme. “Çiziktir Boya Giydir” (Desen Yayınları, 10 TL) kitabını yeğenime aldım bayram hediyesi olarak.

Doğayla iç içe bir yaz okulu

İşbirliği yapan Kemer Country Club ve Greenwood Camp, 4-12 yaşlarındaki çocuklara doğayla iç içe ve bol etkinlikli
bir yaz okulu programı sunuyor

Kemer Country Club ve Greenwood Camp işbirliği yaparak 4-12 yaşlarındaki çocukların eğlenceli ve sağlıklı bir yaz geçirmesi için Summer Day Camp adlı yaz okulu programını sunuyor.

Önceki dönemlerinde 400 çocuğun katıldığı yaz okulu programının,
20 Temmuz-7 Ağustos ve 10-28 Ağustos tarihlerinde yapılacak yeni dönemleri için kayıtlar başladı. Ayrıca çocuklarının bu programlara katılmasını isteyen aileler, dönemler devam ederken de istedikleri zaman kayıt yaptırabilme imkanına sahipler.

Haberin Devamı

Yaz okulu programında aynı yaşlardaki çocuklar maksimum sekiz kişilik gruplar halinde doğayla iç içe, takım ruhunu ve özgüveni destekleyici 18 etkinliğe ve atölye çalışmasına katılacak. Bu çalışmalarda rehberler çocukların fiziksel ve kişisel gelişimlerini takip edecek.

Çocuklar Amerika, Kanada ve İngiltere’den gelen; alanında uzman, pedagojik eğitimini tamamlamış ve kamp deneyimine sahip, anadili İngilizce olan
grup koçlarının yönetiminde İngilizce
dersleri görecek; konuşma, anlama becerilerini geliştirme ve dil pratiği
yapma fırsatı bulacaklar.

Kemer Country Club’ın spor alanlarında çocuklar yüzme, binicilik, golf, tenis, basketbol, doğa sporları (ip parkurları, okçuluk), sportif tırmanış, eskrim, kampçılık, güzel sanatlar, aşçılık, ekoloji bahçesi, drama, bilim atölyesi, ritim atölyesi, dans atölyesi, fotoğrafçılık gibi yaş ve seviyelerine uygun içerik ve programlara katılabilecekler. Yaz okulu programının ücreti 1.700 ile 2.550 lira arasında değişiyor.