Cumartesi Buzun kostümleri de artistik

Buzun kostümleri de artistik

24.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Buz pateni kostümleri, uzun yıllar sonra yeniden modaseverlerin radarında. Hem 2018 Kış Olimpiyatları, hem de üç dalda Oscar adayı olan “Ben, Tonya” filminin vizyona girmesiyle  çok konuşulan  stilleri  mercek  altına aldık.

Buzun kostümleri de artistik

Televizyondaki artistik patinaj yarışmalarının en büyük eğlence olduğu tek kanallı dönemde ülkedeki hemen hemen herkes buz patenine ilgi duyar, artistik buz patencilerinin şaşaalı kostümleri ilgiyle izlenirdi. Fakat zamanla, ‘80’li ve ‘90’lı yıllara ait pek çok moda öğesi gibi o ışıltılı kostümler ve abartılı makyajlar da gözümüze kötü görünmeye başladı ve geçmişin anıldığı sohbetlere “Nasıl da beğeniyormuşuz o rüküş kostümleri” başlığıyla konu oldular.

Haberin Devamı

Buzun kostümleri de artistik

Buzun kostümleri de artistik
Bugünlerde, 2018 Kış Olimpiyatları’nda öne çıkan sporcular sayesinde, buz pateni kostümleri yeniden gündemde. Zarafetle hareket eden ve riskli figürleriyle izleyenleri kendine hayran bırakan sporcuların kostümlerinde ihtişam ve sadelik arasındaki denge daha iyi kurulmaya başladı ve “iddialı kostüme sade saç-makyaj” kuralı artık herkes tarafından benimsenmeye başladı, orası kesin. Kostümleriyle çok konuşulan Mirai Nagasu, Alina Zagitova gibi sporcular, tercihlerini genelde bembeyaz buzlar üzerinde kendini gösteren kırmızıdan yana kullanıyor. Kostümlerinin kesimleri ise balerinleri bile kıskandıracak kadar zarif.

Erkeklerde Adam Rippon ve Chris Reed, neredeyse haute couture elbiseleri andıran incelikteki, renk geçişli üstleriyle öne çıkıyor. Buz dansçısı Scott Moir ise kusursuz vücudunu yarı transparan gömleklerle öne çıkarmaktan çekinmiyor. Önümüzdeki yaz koleksiyonlarından pek çok tasarımın da ışıltıları, renkleri ve formlarıyla buz pateni kostümlerini andırdığını söylemeden geçmeyelim...

Haberin Devamı

Buzun kostümleri de artistik

Uymaları gereken kurallar var

Bütün yeteneklerini buz üzerinde sergileyen sporcular, özellikle olimpiyatlara katılırken kostüm konusunu oldukça ince eleyip sık dokuyor. Ne de olsa hayatlarının en önemli anlarından birini yaşarken milyonlarca insan onları izleyecek ya da çekilen fotoğrafları uzun süre gündemde kalacak. Çoğu elde, Lycra ve Spandex gibi esnek materyallerle dikilen kostümler genelde 1000-5000 dolar arası fiyatlara mal oluyor ve üzerlerine Swarovski kristaller işlendiğinde bu fiyat artıyor. Tüyler ve püsküller ise çok şık görünmelerine rağmen pek tercih edilmiyor, zira buza düşerlerse sporcunun da düşmesine sebep olabilirler… Uluslararası Paten Birliği’nin belirlediği kurallara
göre, buz dansçısı kadınların etek giymesi ise zorunlu.

Buzun kostümleri de artistik

Tonya’nın kostümleri de çok konuşuluyor

Margot Robbie’nin artistik buz patencisi Tonya Harding’i canlandırdığı “Ben, Tonya” filmi de bu ay buz pateni kostümlerinin çok konuşulma sebeplerinden biri. Filmin kostüm tasarımcısı Jennifer Johnson, filmin gardırobunu oluştururken kostümlerin gerçekçi bir duygu hissettirmesine çok önem vermiş ve hepsi elde dikilmiş. Harding’in ultra feminen kostümlerinin çoğu, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi filmde de pembe, turkuvaz, mor gibi çarpıcı renklerden ve altın işlemelerden oluşuyor ve ‘90’lı yılların estetik anlayışını en iyi biçimde yansıtıyor.

Haberin Devamı

Buzun kostümleri de artistik

Kıyafetler evrim geçirdi

Tıpkı günlük hayatımızın stilleri gibi, farklı spor dallarının kostüm ve üniformaları da yıllar içinde evrim geçiriyor. Bu evrimin en keskin olduğu spor dallarından biri ise kesinlikle artistik buz pateni. Örneğin artistik patinajcı Sonja Henie, 1930’larda buza bazen parlak body ve tütülerle, bazen de sade elbiseler ve diz hizasında eteklerle çıkardı. ‘60’larda üç kez dünya şampiyonu olan Peggy Fleming ise neredeyse üzerinde hiç işleme olmayan düz, mini elbiseleri tercih ediyordu.

Buzun kostümleri de artistik