Cumartesi Çağla zamanı geldi

Çağla zamanı geldi

06.03.2021 - 03:05 | Son Güncellenme:

Faydası saymakla bitmeyen çağla tezgâhlarda görüldüğünde anlarız ki bahar geldi. Ah çağla ah; dünyanın en güzel meyvelerindensin ama niye ömrün bu kadar kısa!

Çağla zamanı geldi

Bahar güneşi parlatacak ıslak ağaçları. Ve tuza banarak erik, çağla, taze badem yiyeceğiz elbette” demiş Orhan Kemal. Çocukluğumdan kalma bir düşkünlük bu. Mart başında çağla-badem çıkacak, tuza bana bana afiyetle yiyeceğim; sertleşince de “Niye daha çok yemedim” diye karalar bağlayacağım. Tezgâhlarda çağlayı gördüğünüz an anlarsınız ki bahar geldi. Ah çağla ah! Dünyanın en güzel meyvelerindensin. Niye ömrün bu kadar kısa? En fazla 3 haftacık. Yedin yedin; bir de bakarsın sertleşivermiş çağla bademler.

Haberin Devamı

Çağlanın faydaları

Çağlanın faydası saymakla bitmez. Zengin mineral ve vitaminler içeriyor. Antioksidan, E vitamini ile cildi güzelleştiriyor, doğal bir probiyotik. Çiğ halinde de bağırsaklarda kendiliğinden iyi bakteri oluşturuyor.

Çeşit çeşit çağla yemeği

Kısacık hayatında çağlayı bir meyve olarak tüketmenin yanı sıra çağlalı cacık, çağlalı turşu, çağlalı salata, çağlalı yeşil mercimek, çağlalı börek ve zeytinyağlı

çağla gibi çok farklı şekillerde de tadını çıkarabilirsiniz. Enginar sapıyla bile pişirilebilir. Çağla tariflerimiz Nişantaşı-Sade Restoran’ın ünlü şefi Deniz Şahin’den ve Vesile Hanım markasının yaratıcısı Lale Harika Haksal’dan.

ZEYTİNYAĞLI ÇAĞLA (Şef Deniz Şahin)

MAZLEMESİ:

500 gram çağla (ikiye bölünmüş ve çekirdekleri ayıklanmış)

Haberin Devamı

5 adet taze soğan (2 cm boyutunda doğranmış)

1 demet dereotu (ince doğranmış)

4 diş sarımsak (ince kıyılmış)

1 çay bardağına yakın zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı şeker

1 kâse sarımsaklı yoğurt

HAZIRLANIŞI: Tencerede 2-3 litre kadar suyu kaynatın. Çağlaları kaynamakta olan suda 5 dakika kadar haşlayıp süzün. Zeytinyağını ayrı bir tencereye alın, taze sarımsak ve taze soğanı 1-2 dakika kadar soteleyin. Çağla, tuz, şeker ve üzerini geçmeyecek miktarda sıcak su ilave edin. 20-30 dakika pişirin. Tuz ve şeker arzuya göre ayarlanır. Yemek piştikten sonra üzerine dereotu ekleyin ve soğumaya bırakın. Arzuya göre sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.

Çağla zamanı geldi

ÇAĞLA AŞI (Şef Deniz Şahin)

MALZEMESİ:

500 gram çağla (ikiye bölünmüş ve çekirdekleri ayıklanmış)

250 gram kuzu kuşbaşı

1 adet limonun suyu

2 adet domates (kabukları soyulup küp doğranmış)

1 çorba kaşığı domates salçası

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz

1 kâse yoğurt

1 diş sarımsak (ezilmiş)

HAZIRLANIŞI: Ayıkladığınız çağlaları suyla karışık limon suyuna atın. Tencerede zeytinyağı ile kuzu kuşbaşını soteleyin, domates ekleyin. 2-3 dakika kadar soteleyin ve domates salçası ilave edin. 1 litre kadar sıcak su koyun ve etler yumuşayıncaya kadar tencerenin kapağını kapalı tutarak pişirin. Gerektiğinde kaynar su ilave edebilirsiniz. Çağlaları limonlu sudan süzün, yemeğe ekleyin. 20-30 dakika kadar pişirin. Bu arada ayrı bir kapta yoğurt, tuz ve sarımsağı çırpın. Yemeği hafif sulu kıvamda ve üzerine 2 kaşık sarımsaklı yoğurt ekleyerek servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Çağla zamanı geldi

ÇAĞLA TURŞUSU (Vesile Hanım/Lale Harika Haksal)

Çağla turşularının esas sırrı hiç beklemeden dalından kavanoza girmesi. Tabii ki yıkanıyor, ancak arada hiç beklemiyor.

MALZEMESİ:

1 kilogram Kababağ çağlası

1 çay bardağı üzüm sirkesi

1 yemek kaşığı limon suyu

1 buçuk yemek kaşığı kaya tuzu

1 diş sarımsak

5 su bardağı su

HAZIRLANIŞI: Çağlaları saplarından ayırıp yıkayın. Diğer tarafta derin bir kapta suyun içine sirke, limon suyu ve kaya tuzunu koyarak güzelce karıştırın. Turşuda önemli olan nokta suyun kalitesidir. Çağlalarınızı kavanozlara doldurun ve üzerine sarımsağı yerleştirin. Daha sonra üzerlerine hazırladığınız suyu kavanozun ağzına kadar gelecek şekilde doldurun ve kapaklarını iyice kapatın. Serin yerde muhafaza edin. Minimum 21 gün beklettiğiniz turşularınızı dilediğiniz zaman servis edebilirsiniz. 4-5 ay içerisinde tüketilmeli.

Haberin Devamı

Çağla zamanı geldi