Cumartesi Denizin centilmenleri Alaçatı’da

Denizin centilmenleri Alaçatı’da

07.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu sene 11’incisi düzenlenen Turkcell Platinum Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası bu hafta sonu 80 tekne ve sportif balıkçılıktan keyif alan 300 kişinin katılımıyla Alaçatı’da gerçekleşiyor

Denizin centilmenleri Alaçatı’da

Deniz, göl ve nehir kıyılarında milattan önceye dayanan bir mazisi var sportif balıkçılığın. Amerika başta olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde oldukça popüler. Ancak Türkiye’de çok da bilinen bir spor değil. Dünya çapında birçok uluslararası yarışmaya katılan Murat İyriboz ve Uluslararası Sportif Balıkçılık Birliği Türkiye temsilcisi Elvio Pennetti gönül verdikleri bu sporun ülkemizde de hak ettiği değeri bulması için 2007 yılından beri çalışıyorlar. İkilinin bu uğraşlarıyla 11 yıldır düzenlenen ve iki yıldır Turkcell Platinum’un da destek verdiği Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası dün başladı. Sektörün lokomotifi haline gelen ve 9 Ekim’e dek devam edecek turnuvaya bu yıl ilgi yine oldukça yoğun. Bu hafta sonu aralarında Cem Boyner, Kürşat Tüzmen, Burhan Çavuşoğlu, Mahmut Özgener, Bülent Akgerman, Sinan Kosif, Cefi Kamhi ve Zeki Koen’in de bulunduğu 300 sportif balıkçı 80 tekneyle yarışacak.

Haberin Devamı

“Sevgi ve arzu ile”

Murat İyriboz turnuvanın geldiği noktayla ilgili “Amatör ruhla ama profesyonel ekip çalışmasıyla Avrupa’nın en büyük açık deniz balıkçılık turnuvası haline geldik. Birçok farklı rotayla denizlere açıldık. Bu sayede Türk amatör balıkçılarının dünya çapındaki avlaklarda hak ettiği yeri almasını sağladık. Denizler bizi terk etmedikçe, aynı sevgi ve arzu ile bu bayrağı birlikte dalgalandırmaya devam edeceğiz” dedi.

Denizin centilmenleri Alaçatı’da

Yarışmanın temel prensibi centilmenlik. Bu sebeple kesinlikle “torbaya en fazlasını koymak” gibi bir yarış söz konusu değil. Dolayısıyla her türde balığın yakalanması gibi bir durum da olmuyor. Yarış sırasında özellikle nesli tükenmekte olan deniz canlılarına özen gösteriliyor. Örneğin “Yakala Bırak” uygulaması ile nesli azalmakta olan türler yakalandığında, balığa zarar vermeksizin canlı olarak geri salınıyor. Küçük kılıç, mavi kanat orkinos, zargana azmanları ve nizami boydan çok küçük olduğu tahmin edilen diğer avlar bu kategoriye giriyor.

Haberin Devamı

En önemli kural tutma şekli

Aslında göründüğü kadar kolay olmayan sportif balıkçılık için turnuvada Uluslararası Spor Balıkçılık Federasyonu’nun belirlediği denizcilik kriterleri yerine getiriliyor. Yarışmanın pek çok kuralının içinde en önemlilerinden biri tutma şekli. Sadece olta balıkçılığına izin veriliyor. Standart makara/çıkrık el sistemleri dışında, balığı çekmekte yardımcı olabilecek herhangi mekanik, elektrik, elektronik, hidrolik sistemlere izin verilmediği gibi cezaya tabi tutuluyor. Balıkçıların çevreci ve medeni yanlarını ön plana çıkaran yarışmalar boyunca balığı tekneye almada mızrak, el ya da sualtı zıpkınlarının kullanımı diskalifiye sebebi kabul ediliyor.