Cumartesi Derbi ateşi mi küresel ısınma mı?

Derbi ateşi mi küresel ısınma mı?

29.03.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bir yanda dünyanın “batmaması” için organize edilen bir “ışık kapatma eylemi”, diğer tarafta ise haftalardır beklenen Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi.

Derbi ateşi mi küresel ısınma mı

Bir yanda dünyanın “batmaması” için organize edilen bir “ışık kapatma eylemi”, diğer tarafta ise haftalardır beklenen Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi. Etkinliği düzenleyen WWF yetkililerinin söylediklerine göre küresel ısınmaya karşı bir şeyler yapmak istiyorsanız bu akşam saat 20.00’de siz de dünyadaki 24 metropolle birlikte elektrik kullanımını minimuma indirmelisiniz. 
Tabii ki bu saat 19.00’da başlayacak olan Beşiktaş-Fenerbahçe maçının ikinci yarısını izlememek anlamına geliyor. Eğer çok fanatik değilseniz sizin için bir sorun yok. Aslında maçı seyretmeye kararlı fanatik Fenerli ya da Beşiktaşlılar da ortada bir sorun göremiyor. Sadece hem maçı seyretmek hem de çevre için bir şeyler yapmak istiyorsanız işiniz zor...
Bu sorunu ortadan kaldırmak için maçın tarih ya da saatini değiştirmeye çalıştıklarını söyleyen Futbol Federasyonu yetkilileri, iki takıma da uyan başka tarih bulamadıklarını söylüyor.
İklim değişikliğine dikkat çekmek için geçen yıl 31 Mart’ta “Earth Hour” (Yeryüzü Saati) adı altında Avustralya’nın en büyük kenti Sidney’de bir saat boyunca ışıklar kapatılarak küresel ısınmaya olan etki azaltılmıştı. 2,2 milyon insanın ve 2 bin 100 işyerinin ışıklarını bir saatliğine kapatmasıyla Sydney’de bir saatlik enerji tüketimi yüzde 10,2 oranında azaltılmıştı. Uzmanlar bunun, 48 bin aracın bir yılda tükettiği enerji miktarına eşit olduğunu söylüyor.
Tüm dünyada büyük yankı uyandıran ve sonuç olarak global bir harekete dönüşen eyleme bu yıl ABD’nin Şikago, San Francisco ve Phoenix; Tayland’ın Bangkok; Kanada’nın Ottawa, Vancouver, Toronto ve Montreal; İrlanda’nın Dublin; Avustralya’nın Sidney, Perth, Melbourne, Canberra, Brisbane ve Adelaide; Danimarka’nın Kopenhag, Aarhus, Aalborg ve Odense; Filipinler’in Manila; Fiji’nin Suva; Yeni Zelanda’nın Christchurch, İsrail’in ise Tel Aviv kentleri katılacak.
Ya İstanbul? Türk insanının niyeti her zamanki gibi iyi. Aslında dünyaya ayak uydurmak istiyor ancak maça “ayak uydurmak” daha cazip geliyor büyük bir kesime.

Haberin Devamı

Beşiktaş cephesi

“Doğayı koruyan kendini korumuş oluyor aslında”

Birol Güven (Senarist)
Ben maça gidiyorum zaten. Ama evde olsaydım mutlaka televizyonu kapar, çevre için eyleme katılırdım. Doğayı korumak için yapılan şeyler aslında insanı korumak için yapılan şeylerdir. Yani doğayı koruyan kendini korumuş olur. İnsanlar bunun farkına varsa herkes ışıklarını kapatır o gün. Bu tür eylemler bilinç oluşturmak ve karar mekanizmalarını harekete geçirmek açısından yararlı bence.

“Maçın saati değiştirilmeliydi”

Çağla Kubat (Model-sörfçü)
Ben zaten maçta olacağım. Ama evde olsam mutlaka televizyonu kapatırdım. Çünkü küresel ısınma Beşiktaş-Fenerbahçe maçından çok daha önemli. Ancak stadın ışıkları kapanmayacak. Bu, dünya çapında pek çok ülkenin katılacağı bir organizasyon. Böyle bir durumda maçın saati değiştirilmeliydi. Bu çok zor bir şey değil.

Haberin Devamı

“TV’yi açtığımda Beşiktaş gol atacaksa tamam”

Derya Sazak (Gazeteci)
Çevreyi korumak için maçı seyretmem, televizyonu kaparım. Ama televizyonu açtığımda Beşiktaş’ın gol attığını umarak.

“Seyretmem ama Fenerli eşimi ikna etmek zor”

Enis Berberoğlu (Gazeteci)
Seve seve televizyonu kaparım. Ancak fanatik Fenerli eşimi ikna etmem zor. Tüketimden payı yüksek olan kesime “tüketme” mesajı vermek, bence çok da anlamsız bir eylem türü değil.

“Eyleme katılırım ama televizyonu kapamam”

Haşmet Babaoğlu (Gazeteci)
Çevreye karşı duyarlılık oluşturmak elbette çok önemi. Ben de böyle önemli bir eyleme katılırım. Işıkları kaparım ancak maçı seyretmek için televizyonu açık bırakırım.

“Böyle eylemlerin iyi organize edilmesi lazım”

İbrahim Altınsay (Gazeteci)
Ben zaten maçı İnönü Stadı’nda izleyeceğim. Evde olsaydım ne yapardım bilemiyorum. Bence bu tür eylemler etkili ama herkesin katılabilmesi için bunların iyi organize edilmesi lazım. “O andaki skora bağlı; eğer yeniliyorsak kaparım”

 “O andaki skora bağlı; eğer yeniliyorsak kaparım”

Latif Demirci (Karikatürist)
Maçı seyretmem. Ortama uyarım herhalde. Ama bu biraz
o anki skora da bağlı. Mağlupsak kaparım.

Haberin Devamı

 Fenerbahçe cephesi

“Bu, pilota ‘Benzinle motor arasındaki ilişkiyi kes’ demeye benziyor”

Bedri Baykam (Ressam)
Televizyonu kapatmam. Bu, Pasifik Okyanusu’ndan geçen bir pilota “Dünya kaynaklarını korumak ve benzin harcamamak için benzinle motor arasındaki ilişkiyi bir saatliğine keser misiniz?” gibi bir şey. Bu soruya yanıt verebilecek bir pilot varsa, ben de Fenerbahçe-Beşiktaş maçını seyretmem.

“Başka bir saatte kapatırdım”

Cengiz Çandar (Gazeteci)
Bu tür eylemler bence insanların küresel ısınma açısından dikkatini çekmek, duyarlılığını artırmak için doğru. Eylem başka bir saatte olsaydı elektrik tasarrufu için ben de televizyonu kesinlikle kapatırdım ancak bu durumda kapatmam. Fenerbahçeliyim çünkü.

“Bir daha maça gitmesem de olur”

Devrim Erbil (Ressam)
Elbette kaparım televizyonu. Ben de Fenerbahçeliyim. Bu bir coşku, bir heyecan ama ülkenin beraberliği, bütünlüğü, çağdaşlığı uğruna hem bir eğitimci hem de bir sanatçı olarak mücadele veririm. “Bir daha Fenerbahçe maçına gitme” deseler, bunu bile göze alırım.

Haberin Devamı

“Maçı seyretmediğimizle kalırız” 

 Ercan Saatçi (Yapımcı)
Bir saat çok fazla. Asla televizyonu kapatmam. Bu tür eylemler bana çok saçma geliyor. Ne oluyor yani? Hiçbir etkisi olmaz. Biz sadece maçı seyretmediğimizle kalırız.

“Bütün ışıkları kaparım, televizyon hariç”

Fazıl Say (Müzisyen)
Küresel ısınmanın etkisi azaltmak için gerçekleştirilen bir saat ışık kapatma organizasyonuna katılırım. Ancak televizyon hariç bütün ışıkları kaparım. Beşiktaş-Fenerbahçe maçını seyretmekten vazgeçemem.

“Işık kapatmak manasız”

Mehmet Y. Yılmaz (Gazeteci)
Ben televizyonu kapatmam, maçı seyrederim. Çünkü bunun boş bir şey olduğunu düşünüyorum. Bu konuda duyarlılık yaratmak için sadece bir saat ışık kapatmanın manalı olmadığını düşünüyorum.