Cumartesi Dikkat, uçakta çocuk var!

Dikkat, uçakta çocuk var!

28.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eğer planlı hareket ederseniz, çocuğunuzla çıkacağınız bir uçak yolculuğu kabus olmaz. İşte oğlumla tecrübelerime dayanan, hayatınızı kolaylaştıracak birkaç öneri

Dikkat, uçakta çocuk var

Yeni yıla girmek üzereyiz. Yılbaşını başka bir şehirde kutlamak istiyorsunuz ancak çocukla uçak seyahati fikri sizi korkutuyor mu? “Uçakta ağlayan ya da huysuzlanan çocuğumu susturamam” diye mi düşünüyorsunuz? “Bir elimde çocuk bir elimde bavul havaalanında zorlanırım” mı diyorsunuz? Aslında çocukla uçak seyahati biraz planlı olursanız kabus olmaktan çıkabilir. Size kendi tecrübelerime dayanarak rahat bir uçak yolcuğu için neler yapmanız gerektiğine dair birkaç öneri verebilirim.
En sevdiği oyuncakları çantasına koyun
* Mümkünse uçuş saatinizi çocuğunuzun uyku saatine göre belirleyin. Uçakta uyuması işinizi kolaylaştıracaktır.
* Eğer ilk defa uçakla seyahat edecekseniz, yolculuk fikrine alışması için çocuğunuza seyahate çıkmadan birkaç gün öncesinden başlayarak yolculuğa çıkacağınızı, uçağa bineceğinizi anlatın. Ona uçak resimleri, fotoğrafları gösterin ve yolculuk hakkında bilgi verin.
* Bavulunuzu ve el çantanızı çocuğunuzla birlikte hazırlayın. En sevdiği oyuncak ya da eşyaları çantasında yer alsın.
* Uçaklarda bebek maması “özel yemek” kapsamında. Eğer cam kavanoz bebek maması (meyveli ya da sebzeli) kullanıyorsanız ve yanınızda taşımak istemiyorsanız, bilet alırken veya rezervasyon sırasında bebek maması talebinde bulunmanız gerekiyor.

Uçağa binmeden önce mutlaka tuvalete götürün
* Online check-in yapın. Bu sayede sıra beklemeden valizlerinizi verebilirsiniz. Bu mümkün değilse, eşiniz ya da birlikte seyahat ettiğiniz kişi sırada beklerken siz çocuklarla ilgilenebilirsiniz.
* Check-in yaptıracaksanız çocuğunuzun ve sizin nüfus cüzdanı ya da pasaportunuzu kolay ulaşabileceğiniz bir yere koyun. Kucakta çocuk varken çantada bunları aramak biraz zor olabiliyor.
* Yurt dışına gidiyorsanız, çıkış harcınızı havaalanında değil, seyahat öncesi bankaya yatırmak suretiyle ödeyin. Bu sayede çocukla başka bir kuyrukta sıra beklemek zorunda kalmayacaksınız.
* Puset yerine kanguru ya da sling tercih edebilirsiniz. Bu şekilde daha az eşya taşırsınız ve çocuğunuz kucağınızdayken elleriniz de özgür olur.
* Eğer pusetle seyahat etmek istiyorsanız, check-in sırasında teslim etmeniz gerekmeyen, uçağa kadar kullanabileceğiniz baston pusetleri tercih edin. Bu pusetlerin hem taşıması kolay hem de havaalanında çocuğunuzu sürekli kucakta taşımak zorunda kalmazsınız.
* Çocuğunuzun altını değiştirmek ya da ona yemek yedirmek, puset olduğunda asansör kullanmak; check-in işlemleri ve pasaport kontrollerinde size zaman kaybettirebilir. Bu yüzden, havaalanına belirtilen zamandan
20-30 dakika daha erken gidin.
* Uçakta çocukla tuvalete gitmek biraz zor olabileceği için uçağa binmeden mutlaka bir tuvalet ziyareti yapın/bebeğinizin altını değiştirin.

Uçuş sırasında neler olacağını anlatın
* Eğer ilk defa uçağa biniyorsanız çocuğunuza sırası ile neler olacağını (uçağın nasıl yerden kalkacağını, havalanacağını vs.) tek tek anlatın. Eğer olacakları önceden bilirse rahatlayacaktır.
* Küçük çocuklar en çok kalkış ve iniş sırasında ağlar. Çünkü basınç değişikliğinde yutkunarak ya da esneyerek genizlerini, kulaklarını açmayı bilmezler. Bu nedenle kalkış ve iniş sırasında emzirmek, su ya da emzik vermek çocuğunuzu rahatlatacaktır.
* Uçak yolculuğunda ufaklıkların burnu tıkanabilir. Serum fizyolojik damla ve burun aspiratörünü çantanıza ekleyin.
* Yanınızda mutlaka su, çocuğunuzun sevdiği oyuncaklar, kitaplar olsun. Yeni bir oyuncak ya da kitap onun dikkatini çekecek ve bir müddet bununla ilgilenmesi sizin de rahatlamanızı sağlayacaktır. Aktivite kitapları, çıkartmalı kitaplar ya da boyama kitapları hayat kurtarıcı olabiliyor. Tablet kullanıyorsanız, e-kitapları, puzzle’ları da bu listeye ekleyin.
* Ailenizle birlikte seyahat ediyorsanız, uzun uçuşlarda yan yana koltuklarda oturmak yerine ayrı yerlerde oturmayı deneyin. Bu sayede bebekle ilgilendiğiniz süreyi bölüşebilirsiniz. Siz bebekle ilgilenirken eşiniz rahat bir yolculuk yapacak, sıra ona geldiğinde de siz biraz dinlenebileceksiniz.

Haberin Devamı

Bebek yolcular hakkında

* “Bebek yolcu” olarak kabul edilenler 0-24 ay arası bebekler. 24 aydan büyük olanlar çocuk yolcu olarak kabul ediliyor. Bebek yolcular için bilet fiyatları sezona ve destinasyona göre 25-50 lira arasında değişiyor.
* Her bir bebek için seyahat sırasında bir yetişkin olması gerekiyor. Aksi halde ikinci bebek için çocuk bileti alınması zorunlu.
* Bebek yolcular doğumdan itibaren ilk 48 saat uçağa alınmıyor. Sonrasında ilk yedi gün içerisinde uçmaları gerekiyorsa da doktordan “uçmasında bir sakınca olmadığına dair yazı” alınması gerekiyor. Aynı yazı hem bebek hem de anne için aranıyor.

Havayolu dergileri hayat kurtarıyor

Yanınıza oyuncak almayı unuttuysanız uçaklarda verilen dergilerden alın. Arkalarında uçuş rotalarını gösteren haritayı kullanarak şehir bulma oyunu oynayabilirsiniz. Derginin bol fotoğraflı bir sayfasını açın. İki dakika dikkatli bu sayfaya bakın. Sonrasında sayfadaki detayları hatırlama oyunu oynayın. Dergideki haberlerden beş kelime seçin ve onlarla yeni bir hikaye yaratma oyunu oynayın.

Haberin Devamı

Uçağa alacağınız el çantasında neler olmalı?

* Bebek bezi, ıslak mendil, pişik kremi. Rötar olması ihtimalini hesaplayarak bunların sayısını her zamankinden fazla tutun.
* Yedek kıyafet. Kalın bir kazak, hırkayı mutlaka ekleyin.
* Kusma anında ya da kirlenen kıyafetleri koymak için poşet.
* Ağız ya da ter silmek için tülbent.
* Su, biberon, kullanıyorsanız bebek maması, birkaç tane emzik. Eğer termal çantanız ya da termosunuz varsa mama için ılık su da taşıyabilirsiniz. Daha büyük çocuklar için dökülüp bulaşmayacak sağlıklı atıştırmalıklar. Mama ya da yemek yiyecekse bebek kaşığı ve önlük.
* Eğer emziriyorsanız emzirme önlüğü ya da büyükçe bir şal ve yedek tişört.
* İnce bir battaniye.
* Oyuncak ve kitap.
* Kullanıyorsa çocuğunuzun uyku oyuncağı.