Cumartesi Diyabetikler için şeker okulu

Diyabetikler için şeker okulu

06.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Diyabetikler için şeker okulu

Diyabetikler için şeker okulu





International Hospital diyabet hastalarının eğitimi için "şeker okulu" kurdu. Diyabet tedavisinde sadece ilacın yeterli olmadığını söyleyen International Hospital’ın Diyabet ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ "Diyabet, tedavisi ömür boyu devam eden bir hastalık. Hastaların sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için yaşam tarzlarını değiştirmeleri gerekiyor. Çünkü diyabet; bademcik gibi, idrar yolları iltihabı gibi iyileşmiyor. Bu yüzden de tedavide ilacın yanı sıra başka yöntemler de kullanmak şart" diyor.

Şeker okulunun amacı ne?
Diyabet tedavisinde sadece ilaç tedavisini yeterli bulmuyoruz. Hasta geliyor, doktor bir reçete yazıyor, "Şunları şunları kullanın" diyor. Bu tedavi yöntemiyle elde edilen sonuçların çok da başarılı olmadığını biliyoruz artık. Hasta, doktorunu ayda bir kez ziyaret ediyor, onda da doktorun yanında yarım saat, bir saat kalıyor ancak. Ama geri kalan tüm zamanını hastalığı ile baş başa geçiriyor. Bu yüzden hastalığını bilmesi, tanıması gerekiyor. Bugün tüm dünyada diyabet tedavisinde eğitimin önemi kavranmış durumda.

Eğitim seminerlerinin içeriği nedir tam olarak? Bir diyabet hastası bu seminerlerde ne öğreniyor?
Diyet ve egzersiz de diyabet tedavisinde en az ilaç kadar önemli. Biz üç kişilik bir ekibiz. Ben diyabet hastalığının tıbbi yönü hakkında bilgi veriyorum. "Tip 1" ne demek, "tip 2" ne demek, ne gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir, bu sorunların ortaya çıkışını engellemek için neler yapılmalı gibi... Diyetisyen Canan Öcal Kuzum diyabet ve kilo ilişkisini, nasıl kilo verileceğini, uygun diyet ve egzersiz programını veriyor. Diyabet hemşiresi Vasfiye Ünlüsoy da hastalara nasıl kendi kendilerine ensülin yapacaklarını, ayak ve tırnak bakımını anlatıyor. Diyabet birlikte yaşanan bir hastalık. Detaylar çok önemli. Burada seyahate çıkmadan önce neler yapmaları gerektiğinden tutun da tırnak keserken nelere dikkat etmeleri gerektiğine kadar çok çeşitli konularda bilgi veriliyor.

Bu eğitimin sonuçlarıyla ilgili veriler var mı elinizde?
Eğitimin faydaları çok belirgin. Rakamlar var. Dikkat edilmeyen, kontrol altına alınmayan bir şeker gözlerde, sinirlerde, böbrekte, damarlarda sorun yaratıyor. İyi bir eğitim bu sorunları yüzde 30 azaltıyor. Ayak konusunda şunları yapacaksınız demek 5-10 dakikanızı alıyor ama geri dönüşü çok olumlu. Eğitim diyabetik ayak kesilmelerinin oranını yüzde 50 azaltıyor. Hastalık masrafları ise yüzde 20 oranında azalıyor.

Risk altında olanlar, ailesinde diyabet hastası bulunanlar da eğitim almak için size başvurabilirler mi?
Bu ücretsiz bir eğitim. İsteyen herkes başvurabilir. Bizim hedefimiz diyabetle ilgili bilgi vermek. Bu bilgiyi kim almak istiyorsa, ona verebiliriz. Ancak katılımcı sayısının 20’yi aşmamasını istiyoruz. Çünkü 1 saat süren bu seminerlerin interaktif olmasını istiyoruz. Eğitim tekrarı temel prensiptir. 3 ay sonra aynı gruba ikinci bir seminer veriyoruz. Bir yıl sonra yine tekrarlıyoruz.

"Şeker hastası uzun yaşar" derler...
İlaçlarını düzenli alan, ensülini düzenli yapan, diyet ve egzersiz programına uyan bir diyabetik için bu söz doğru olabilir. Mesela bizim anlattığımız beslenme tarzını aslında diyabetik olmayanların da uygulaması gerek. Hepimiz yanlış besleniyoruz. Egzersiz de aynı şekilde. Diyet ve egzersiz programları sadece diyabetiklere özgü değil ama onların mutlaka dikkat etmesi gerekiyor.

Gülay Şimşeker (60)
"Ben diyabetik değilim. Arkadaşım şeker hastası, ben de onunla birlikte dinlemek için geldim.
İyi ki gelmişim. Çünkü sağlıklı bir yaşam için burada anlatılan diyet ve egzersiz programını diyabetik olmayanların da uygulaması gerekiyormuş. "

İnan Sunar (28)
13 yıldır diyabetliyim. Önce dünya başıma yıkıldı her gün iğne vuracağımı öğrenince. Çok sıkı bir diyet programı verdi ilk doktorum. Bir yıl sonra geçeceğini bilseniz katlanırsınız. Ama diyabet öyle değil, ömür boyu sürüyor. Başlangıçta zorlandım ama şimdi çok rahatım. Çünkü bilgi sahibiyim. Neler yiyebileceğimi, ne zaman, ne kadar yiyeceğimi biliyorum. Ben artık kendimi hasta değil, diyabetli olarak görüyorum. Çünkü düzenli yaşarsanız, hayat tarzınızı düzenlerseniz diyabet hastalık bile değil.

Asuman Erkaya (65)
"Üç ay önce diyabetik olduğumu öğrendim. Kendimi çok kötü hissettim tabii. Bir kere yaşam seviyeniz düşüyor. Herkes yiyor, siz bakıyorsunuz. Ama alışıyor insan. Bilmek çok önemli. Bilgi aldıkça rahatlıyorsunuz. Belli kurallara uyarsanız diyabet tehlikeli değil. Ben diyete ve egzersize çok dikkat ediyorum.





















Yazarlar