Cumartesi “Dünyada sumak ve nar ekşisi öne çıkıyor”

“Dünyada sumak ve nar ekşisi öne çıkıyor”

05.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kendisini “gıda modacısı” olarak tanımlayan aşçı Deniz Safa: “Bizim alışık olduğumuz sumak, nar ekşisi ve benzeri tatlar gıda modasında öne çıkmaya başladı”

“Dünyada sumak ve nar ekşisi öne çıkıyor”

Önce Londra’da City Üniversitesi’nde işletme ve iş idaresi okudu, ardından yine Londra’da mutfak okulu Le Cordon Bleu’dan klasik Fransız pastacılık diploması aldı...
Jamie Oliver, Antonio Carluccio, Allegra McEvedy gibi tanınmış şeflerle çalışan 27 yaşındaki Safa, Britanya’da 150’ye yakın şubesi bulunan EAT restoranlar zincirinde yeni yemek tarifleri geliştiriyor. İşini “gıda modacılığı” olarak tanımlıyor, “Bu iş oldukça zor. Büyük özveri gerektiriyor. Bunları göze almayanlar mutfağa girmesin” diyor.

Haberin Devamı

Gastronomiye olan merakınız nasıl başladı?

Kendimi bildim bileli günlük olayların yorumlarının, gün sonu konuşmalarının hep sofrada ailece yapıldığı bir ortamda büyüdüm. Benim için yiyecek aileyle özdeşleşmişti. Hem anneannem hem de babaannem pişirme işine kendilerini vermişti. Sanırım onların yemek merakı bana da geçti. Üniversitede işletme ve iş idaresi üzerine eğitim gördükten sonra finans dalında bir süre çalıştım. Baktım finans bana göre değil, hep en çok istediğim ve zevk aldığım yiyecek işine atılmaya karar verdim. Le Cordon Bleu’ya kaydoldum ve sonra hiç arkama dönüp bakmadım.

“Kore ile Meksika, Asya ile Fransız lezzetleri buluşuyor”

Gastronomi anlamında yakın bir zamanda gerçekleşeceğine inandığınız trendler ne olacak?

Britanya ve Amerika’da füzyon tatlarına büyük bir odaklanma var. Yani Kore ile Meksika, klasik Asya ile Fransız lezzetleri aynı yemekte buluşuyor. Ayrıca gıda sektöründe sağlık konusu ağırlık kazanıyor. Bizim alışık olduğumuz sumak, nar ekşisi ve benzeri tatlar da giderek gıda modasında öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Favori mutfağınız?

Japon mutfağı aklımı başımdan alıyor. Dışarıda yemek yemeye çıktığımda tercih ettiğim bir mutfaktır Japon mutfağı.

Şu anda çalıştığınız menü nedir?

Haftada 4 bin porsiyon hazırlayacağımız bir tarifimiz üzerinde çalışıyorum. Bu oldukça zor bir görev. Tarifiniz ne kadar lezzetli olursa olsun, büyük çaplı bir üretimde aynı tadı yakalamanız hem oldukça zor hem de yiyeceğin kalitesinden ödün vermemeniz gerekiyor. Bu ay menümüze girecek ve beni heyecanlandıran bir başka ürünümüz, Akdeniz’den ilham alarak pancar humusu, ızgara tavuk ve narla hazırladığım buğdaylı salata.

Gerçekleştirmeyi hedeflediğiniz projeleriniz var mı?

EAT’te çalışırken hellimli sıcak sandviç geliştirmek istiyorum. Hellim, İngiltere’de ana gıda dalına giren ve çok iyi tanınan bir tat. Gelecekteki hedefim ise çok özenle pişirilmiş, taze pasta ve kurabiyelerin satıldığı küçük bir pastane-kafe açmak.

“Acılı tatlım büyük sükse yaptı”

En çok hangi şefle çalışmaktan keyif aldınız?

Favorim İtalyan Antonio Carluccio’dur. İçlerinde en yaşlısı oydu. Müthiş bir yemek kültürü ve deneyimi vardı. Evinde, kendi mutfağında Carluccio ile çalışmak, enginarları soymak, hamur açıp makarna yapmak meslek hayatımdaki en güzel deneyimim oldu.

Haberin Devamı

EAT firmasında ne yapıyorsunuz?

EAT sıcak gıdaları ile tanınan bir firma ve ben de yeni tarifler geliştirmekten sorumluyum. Birçok yeniliğe açık ve dünya üzerindeki son gıda eğilimlerini, modasını izlemesiyle tanınıyor. Bir anlamda ben de gıda sektöründe yeni modalar yaratan kişiyim. Kendimi “gıda modacısı” olarak tanıtabilirim. EAT firması benden, kendi işyerlerinde satılabilecek tatlı, tuzlu, sıcak, soğuk yemek tarifleri sunmamı istedi. Bu aşamada 10 gün geceli gündüzlü, evde yarattığım tarifleri pişirip annem, babam ve arkadaşlarıma tattırdım. Defalarca pişirip denedim. Onlara beş değişik tarifle gittim. Özel tatlım olan acılı, bitter çikolatalı “chilli con carne” kısa sürede büyük sükse yaptı. Kış sezonu için bu tariflerimi menülerine almayı düşündüklerini söylediler.