Cumartesi Dürüm arabadan çıkıp lüks restoranlara girdi

Dürüm arabadan çıkıp lüks restoranlara girdi

22.02.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dürüm arabadan çıkıp lüks restoranlara girdi

Dürüm arabadan çıkıp lüks restoranlara girdi



Dürüm arabadan çıkıp lüks restoranlara girdi


İstanbul’un neredeyse her mahallesinde bir seyyar arabada veya dükkanda hizmet veren dürümcülere son dönemde yeni mekanlar eklendi. Dürüm müdavimleri diye tabir edilen gececiler dürümü gece eğlencesi sonunda karınlarını ucuza ve çabuk doyurması nedeniyle tercih ediyordu. Ancak bir süredir dürüm hem Kentucky Fried Chicken ve Burger King gibi ünlü fast food zincirlerinin mönülerine hem de lüks tabir edebileceğimiz mekanlara girdi.

"Dürüm fikrini bizden aldılar"
1982 yılında Nişantaşı’nda açılan ilk dürümcü Yufka. Özelliği, dürümlerin lavaş yerine yufkaya sarılması. Çöp şişlerin 3 milyon 500 bin lira, diğer çeşitlerin 3 milyon lira olduğu Yufka’da en çok satılan etli mantarlı ve tavuklu dürüm. Dürümlerin içine konulan pancarlı, acılı ve zeytinli soslar özel olarak hazırlanıyor. Sanatçılar ve mankenlerin de geldiği dürümcünün en sıkı müşterileri Kenan Doğulu, Ebru Akel, Meltem Hakarar, Nurseli İdiz, Ebru Şallı ve Selin Toktay. Yufka çalışanları diğer dürümcülerin dürüm fikrini kendilerinden aldığını söylüyor. Yoğunluktan ötürü genellikle saat 16.00 civarında dürüm çeşitleri azalıyor. Yufka pazar günü hariç hergün 11.00-19.30 saatleri arasında açık.
Tel: (0212) 236 19 96

Müşterilerinin çoğu öğrenci
Taksim’de dokuz yıldır hizmet veren Hayri Usta’da tavuk şiş, kuzu şiş 1 milyon 500 bin lira, Adana, Urfa, ciğer ve yürek dürümün fiyatı 1 milyon 250 bin lira. Mekanda görevli olan Kadir Karacan gelenlerin çoğunun öğrenci olduğunu söylüyor. Haluk Levent eski müşterilerden. Sabah 09.00’da açılan Hayri Usta hafta içi gece yarısına, hafta sonu sabaha kadar açık. Tel: (0212) 249 79 95

Sezen Aksu ve İbo müdavimi
Gökçen ve Gökmen Kalkavan kardeşlerin sahibi olduğu 12 yıllık arabalı dürümcü, Bebek’ten sonra taşındığı Arnavutköy yokuşunda hizmet veriyor. Burası antrikotlu dürümü İstanbul’a getiren ilk dürümcü olma özelliği taşıyor. Dürümcüde çalışan İlhan Saki’ye göre akşam 19.00 ile sabah 06.00 arasında hizmet veren dürümcüye ünlülerden gelmeyen kalmamış. Müdavimler arasında Sezen Aksu ve İbrahim Tatlıses de bulunuyor.

F.Bahçeli futbolcuların mekanı
Fenerbahçeli futbolcuların müdavimi olduğu, yıllarca arabada hizmet verdikten sonra Suadiye Princess Oteli’nin yanına şimdiki yerine taşınan Fedo 1985’ten beri müşterilerine hizmet veriyor. 24 saat açık olan FEDO’ya mankenler ve sanatçıların yanında mekan sahibinin deyimiyle en çok "sosyetik gençler" geliyor. Müdavimler arasında Bülent Ersoy, Esra Ceyhan ve Tuğba Özay da var. n

Liseliler de geliyor Hülya Avşar da
İzzet Çapa ve Fevzi Kalkavan’ın sahibi olduğu Salopet Cafe'nin mönüsüne dürümü eklemek yine Çapa’ya ait bir fikir. Mekanın mönüsünde etli, tavuklu ve alaturka dürüm var. Lavaşların özelliği ızgarada közleniyor olması. Dürüm fiyatları 7 milyon 500 bin ve 8 milyon lira arasında değişiyor. İşletme Müdürü Tolga Sezgin "Mönüdeki en çok satan yemek dürüm. Müşteriler wrap tarzındaki dürümlerimizi elle yiyor. Deniz Akkaya, Çiğdem Kayalı, Cengiz Abazoğlu dürüm seven ünlüler. Fiyatlar yüksek olmadığı için lise öğrencileri de Hülya Avşar da geliyor. İnsanlar güzel yemeğe az para vermek için dürümü tercih ediyor" diyor. Tel: (0212) 257 10 53

Onun adı dürüm değil, "wrap"
New York dürümü olarak adlandırılan wrap, incecik wrap ekmeğinin içine konulan malzemelerden oluşuyor. Wrap’in özel ekmeği basınçlı, sıcak preslerde açılan hamurla yapılıyor ve nem kaybetmediği için yumuşaklığını uzun süre koruyor. Mekanı iki yıl önce açan Tolga Saraç burada sunulan ürünün "dürüm" değil, "wrap" olduğunu ve hem ekmeğinin hem de içine konulan malzemenin farklı olduğunu söylüyor. Hamurun ince ve elastiki olması malzemenin tadını bastırmasını engelliyor. the WRAP’te
18 çeşit wrap bulunuyor. Buharda veya ızgarada pişirilen wrap’lerde Akdeniz, İtalyan, Asya ve Uzakdoğu mutfaklarından lezzetler kullanılıyor. Mekanın etli ve tavuklu wrap’lerinin yanı sıra şarküteri ve vejetaryen wrap’leri de var. the WRAP’e daha çok üniversite öğrencileri ve 35-45 yaş arası çalışan kesim geliyor. Tolga Saraç wrap’lerin yanında taze ve donmuş meyvelerin yağsız donmuş yoğurtla karıştırılmasıyla oluşan "smoothy" adlı içeceğin içilmesini öneriyor.
Tel: (0212) 257 57 30