Cumartesi Eğlenirken becerileri gelişecek

Eğlenirken becerileri gelişecek

31.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yarıyıl tatilinde evde çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz pek çok yaratıcı etkinlik var. Eğer önerilerime kulak verirseniz çocuğunuz hem eğlenceli biçimde vakit geçirecek hem de becerilerini geliştirecek

Eğlenirken becerileri gelişecek

Oğlumla gezmeyi, tiyatroya ya da çocuk atölyelerine gitmeyi seviyoruz. Ama dışarıdaki kadar evde de birlikte zaman geçiriyoruz. Bu zamanlarda birlikte
bir şeyler yaratacağımız aktiviteleri tercih ediyorum. Hem yapım sürecinde çok eğleniyoruz hem de sonrasında ne yapmış olursak olalım oğlum kendi yaptığı için daha kıymetli oluyor, yaptığımız oyuncakla daha uzun süre oynuyor. Yarıyıl tatilinde evde geçireceğiniz günler için birkaç önerim var.

Haberin Devamı

Eğlenirken becerileri gelişecek

Kavanozda kar küresi

Her gittiğimiz şehirden hatıra bir kar küresi alıyoruz. Bu sefer kendi kar küremizi kendimiz yapmaya karar verdik.

Malzemeler
l Metal kapaklı kavanoz
l Küçük figür (hobi malzemeleri satan dükkanlarda ya da kırtasiyelerde bulunabilir)
l Silikon tabancası
l 1 çay kaşığı sim
l Su
l 1 çorba kaşığı gliserin

Yapılışı:
Seçtiğiniz figürü silikon tabancasıyla kavanoz kapağının içi yüzünün ortasına yapıştırın. Kavanozun dibine sim koyun ve üzerini suyla doldurun. Kar küresini çevirdiğinizde simlerin çok hızlı düşmesini engellemek için gliserini ekleyin. Kavanozun kapağının iyi yapışması için silikonlayıp kapatın.

Eğlenirken becerileri gelişecek

Ev yapımı oyun hamuru

Evde oyun hamuru yapmak gerçekten çok kolay. Üstelik herhangi bir kimyasal ya da koruyucu madde içermiyor. Bu tarife göre yaptığınız oyun hamuru, bulunduğu yerin ısısının fazla olmaması halinde iki hafta boyunca oynanacak kıvamda kalıyor. Hava alıp çabuk bozulmaması için kapalı bir kapta ya da streç film sararak saklamanızı öneriyorum.

Haberin Devamı

Malzemeler
l 2 ölçü kabı un (280 gr)
l 2 yemek kaşığı zeytinyağı
l 1/2 ölçü kabı tuz
l 1.5 ölçü kabı kaynamış su
l Gıda boyası (1-2 damla)

Yapılışı:
Un, tuz ve zeytinyağını derin bir kapta karıştırın. Gıda boyasını sıcak suya damlatın ve suyu karışıma yavaş yavaş dökün. Dökerken bir yandan da karıştırmaya devam edin, Karışımı kulak memesi kıvamına gelinceye dek yoğurun. Eğer yapış yapış kaldıysa elinize yapışmayacak hale gelene dek biraz un ekleyebilirsiniz.

Sebze saplarından Picasso tablosu

Malzemeler
l Enginar, kereviz, pırasa gibi mevsim sebzeleri
l Boyama kağıdı
l Parmak boyası

Evde yemek yaparken sebzelerin kullanmadığımız saplarından ya da köke yakın kısımlarından harika resimler yapıyoruz. Ben mutfakta yemek yaparken oğlum da kendi sanat eserlerini yaratıyor.

Yapılışı: Sebzeleri köke yakın kısmından kesin. Parmak boyası kullanarak, kestiğiniz uçlarını ve kullanmadığınız yapraklarını, saplarını boyayın ve kağıda desenler yapın.

Çay saati için tarçınlı ve zencefilli kurabiye

Haberin Devamı

Malzemeler
l 1/2 ölçü kabı erimiş tereyağı (120 gr)
l 1/2 ölçü kabı toz şeker veya esmer şeker (100 gr)
l 1/2 ölçü kabı pekmez (120 ml) l 1 yumurta sarısı
l 2 ölçü kabı elenmiş un (300 gr) ve yoğururken bir miktar tezgah üzeri için un
l 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
l 1/2 tatlı kaşığı karbonat
l 1/2 tatlı kaşığı tarçın
l 1 silme tatlı kaşığı zencefil

Tariflerini beğenerek takip ettiğim kitcheninred.com blog’unun yazarı Pınar Özdirim’in tarçınlı ve zencefilli kurabiyesini oğlumla birlikte yapıp yanında
ılık sütle yedik. Oğlum için
minik bir oklava, önlük ve metal yerine elini kesmeyecek plastik hamur kalıplarından aldım. Malzemeleri çırpmasına,
karışıma eklemesine izin verdiğimde çok mutlu oluyor.

Yapılışı:
Erimiş tereyağı ve şekeri iyice çırpın. Pekmez ve yumurta sarısını ekleyip çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu, karbonat, tarçın ve zencefili ekleyip güzelce yoğurun. Hazırladığınız hamuru 30 dakika kadar buzdolabında streç filme sarılı ve hava almayacak şekilde dinlendirin. Dolaptan çıkardığınız hamuru açıp kalıpla
şekil verdikten sonra önceden ısıttığınız
175 derecelik fırında, ilk tepsiyi 10-11 dakika, ikinci tepsiyi 8-9 dakika pişirin.

Haberin Devamı

Sütü seven kalemlik

Malzemeler
l Süt kutusu
l Kap kağıdı
l Makas
l Yapıştırıcı
l Boya kalemi
l Yaprak, deniz kabuğu, çıkartma

Geri dönüşümü seviyorum. Oğluma da bu bilinci aşılamak için zaman zaman kullandığımız ürünleri, ambalajları sonrasında başka bir eşyaya dönüştürmeyi deniyoruz. Eski süt kutularından kalemlik yapma fikri de böyle geldi aklımıza!

Yapılışı:
İçi boşalmış ve kuruladığınız süt kutusunu ortadan ikiye bölün. Dışını renkli kap kağıtlarıyla kaplayın. Bahçeden topladığınız yaprakları ya da sevdiğiniz çıkartmaları, yazdan kalma deniz kabuklarını üzerine yapıştırın.