Cumartesi "En çabuk öğrendiği şey kalça figürleri oldu"

"En çabuk öğrendiği şey kalça figürleri oldu"

28.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

"En çabuk öğrendiği şey kalça figürleri oldu"

En çabuk öğrendiği şey kalça figürleri oldu




En çabuk öğrendiği şey kalça figürleri oldu
Shakira son bir yılda özellikle kliplerinde sergilediği kalça hareketleriyle dünyada ve Türkiye’de herkese örnek oldu. Artık kim biraz göbek atsa Shakira’yla kıyaslanıyor. Shakira’nın figürlerinin bu kadar popüler hale gelmesini sağlayan iki etken var: Birincisi yetenek, ikincisi ise dans hocası Myriam Eli. Eli 30 Eylül-3 Ekim arasında Beyoğlu Dans Buluşma noktasında ders vermek için Türkiye’ye geldi. Kocası -aynı zamanda onu Shakira’yla tanıştıran ve ekipte ud çalan -Joe Zeytoonian ile beraber.
Flamenkodan baleye kadar birçok dans bilen 48 yaşındaki Eli en çok oryantal dansı seviyor. 1998’den bu yana Shakira’yla çalışan Eli darbuka da çalıyor. İlginç bir detay daha var: Eli ve kocası tek kelime Türkçe bilmiyor ama bülbül gibi Türkçe şarkı söylüyorlar. Röportaj sonrasında bunu "Lingo Lingo Şişeleri"i söyleyerek gösterdiler.

Dans etmeye ne zaman başladınız?
25 yıldır dans ediyorum. Ergenlik çağından itibaren başladım. Sonra üniversitede devam ettim. Evimizde küçüklüğümden bu yana hep müzik vardı.

Aileniz nasıl bir tepki verdi dans etmenize?
Benim büyük büyük dedelerim Galata’dan geldiler. Burada kumaş işi yapıyorlarmış. O yüzden babam bu müziğe yatkın. Oryantale başlayınca babam çok mutlu oldu.

Ne zaman gittiler Türkiye’den?
1900’lü yılların başında, daha iyi şartlarda yaşamak için Küba’ya göç ettiler. Küba’yı seçtiler. Sefarad Yahudisi oldukları için çok iyi İspanyolca konuşuyorlardı. Küba da o zamanlarda kalkınan bir ülkeydi ve dili İspanyolcaydı.

Gelmeden önce Türkiye hakkında bir araştırma yaptınız mı?
Türkçe öğrenmek istedim ama çok zordu. Sadece "avaş avaş" (yavaş yavaş) diyebiliyorum.

Oryantal dans hakkında aileniz size hiç bilgi verdi mi?
Benim büyükannemin beş kız kardeşi var. Onlardan biri dansçı. Birkaç fotoğrafını gördüm. Fotoğraflardan biri flamenko, biri de oryantal yaparken çekilmiş. Düşünün, 1900’lü yılların Türkiye’si. O zamanlarda bir kadın göbek dansı yapıyor ve ailesinde fotoğrafları var.

Oryantale ağırlık vermenizde onların bir etkisi olabilir mi?
Ben 8 yaşında Küba’dan ayrıldım. Ardından Küba’da devrim oldu ve bir daha dedelerimi göremedim. Bu beni çok üzdü. Bu yüzden, bu kültür beni çok etkilemiş olabilir. Her zaman içimden bir ses beni oryantal dansa itti.

Shakira’yla nasıl tanıştınız?
Shakira’yla bizi Joe tanıştırdı. İlk albümündeki ut çalan birine ihtiyacı vardı. Ekibi de Joe’yu tavsiye etti. Tanıştıktan sonra Shakira darbuka çalacak birini isteyince albüme dahil oldum.

Oryantal mi öğrettiniz ona?
Evet. Ama Shakira Kolombiyalı, babası da Lübnanlı olduğundan Lübnan müziğiyle büyümüş. Bütün ritimlere alışıktı. Vücudu kolay hareket ediyordu.

Shakira nasıl biri?
Çok zeki, çok çalışıyor ve çok disiplinli. Yaratıcı bir insan.

Ders verdiğiniz zamanlar dışında da görüşüyor musunuz?
Zor çünkü Shakira sürekli çalışıyor. Sadece ders için buluştuğumuzda görüşebiliyoruz. Ona yeni darbuka ritimlerini gösteriyorum. Beraberken eğleniyoruz ama zamanı olmadığından dışarı çıkamıyoruz.

Gösterdiğiniz figürleri kolay öğrendi mi?
Önceden figürleri görmüş olduğu için kolay öğrendi. Ama en çabuk kalça figürlerini öğrendi.

Türkiye’de dans eden birisi çıktığı zaman Shakira’yla kıyaslanır. Ona olan bu ilginin farkında mısınız?
Evet, dünyanın her yerinde böyle. Buraya geldiğim zaman televizyonda gördüm, insanlar onun gibi dans ediyorlardı.

Shakira kemerleri çıktı mesela, gördünüz mü?
(Gülüyor) Varlığını bile bilmiyorum. Shakira dansa başlayınca ben de ondan beline pullu bir şeyler takmasını istedim. Onu Miami’de Mısırlı bir kadına yolladım, kemerleri oradan aldı. Türkiye’de üretilen kemerleri de görmek isterim.

Nez’i ve Petek Dinçöz’ü tanıyor musunuz?
Geldiğimde televizyonda; kızıl, kıvırcık saçlı bir kızı dans ederken gördüm (Nez’i kastediyor). Gördüğüm zaman Shakira dans ediyor sandım. Çok güzel dans ediyor. Amerika’da ve dünyanın diğer yerlerinde bunun moda olmasından memnunum ama burada anlam veremiyorum çünkü bu sizin doğal dansınız.

Oryantal müzikte kalça neden bu kadar ön planda?
İlginç bir soru. Bu bence kadının doğasından kaynaklanan bir özellik. Bu kadınların özellikle doğurganlık ve üremeleriyle alakalı bir durum bence.
İrtibat için: Dans Buluşma
(0 212) 252 82 76